Jestem miłośniczką azjatyckich dram (zwłaszcza koreańskich). Akcja kilku z nich (np. Princess Hours, My Princess, King 2hearts) toczy się w alternatywnej współczesnej Korei, która jest monarchią.
Kilka lat temu pomyślałam sobie: a gdyby tak napisać książkę osadzoną w monarchicznej Polsce? Byłby to klasyczny romans, opowiadający historię o biednej dziewczynie i przystojnym, współczesnym księciu. Dobrze znany Kopciuszek, trochę pogłębiony i osadzony w nowych, ciekawych realiach. Nie skupiałabym się na aspektach ustrojowo-historycznych, które byłyby jedynie rodzajem dekoracji, tłem dla historii o miłości. Jednak, nawet przy takim podejściu, moja opowieść powinna mieć jakiś minimalny stopień realizmu. Nie mogę napisać po prostu, że Polska ma króla, muszę uzasadnić skąd on się wziął i nadać mu jakieś nazwisko. I tu zaczynają się schody.
Przyszedł mi do głowy taki scenariusz: Stanisław August Poniatowski ma legalne dzieci, a Konstytucja 3 Maja zostaje sformułowana tak, by to one dziedziczyły tron. Po odzyskaniu niepodległości monarchia zostaje restaurowana. (Już inna sprawa, co działoby się z królem podczas II wojny światowej i w czasach komunizmu). Zastanawiam się, czy w ogóle mogłabym użyć nazwiska któregoś z rzeczywiście istniejących rodów (np. Poniatowscy albo Piastowie)? Wydaje mi się, że Jean Raspail podobnie robił w swoich książkach, np. pisał o wymyślonym potomku Burbonów, podczas gdy potomkowie Burbonów żyją współcześnie.
Mam duże wątpliwości i chyba wolałabym po prostu wymyślić własną rodzinę panującą o szlachetnie brzmiącym nazwisku albo użyć nazwiska rodu, który już wymarł i jak najmniej zagłębiać się w kwestie historyczne.
Jakieś uwagi? Pomysły? Komentarze?
Romans + historia alternatywna?
2Przeczytaj sagę "Szeptucha" Katarzyny Bereniki Miszczuk 
To właśnie taka alternatywna historia Polski.
Prócz alternatywnej historii autorka wprowadziła mnóstwo elementów fantasy - np. gł. bohater Mieszko (ten Mieszko od Dobrawy, która również występuje w książce) jest nieśmiertelny, a razem z ludźmi występują bogowie (Światowid i inni). Świetna saga, polecam
Choćby dla rozrywki.

To właśnie taka alternatywna historia Polski.
Prócz alternatywnej historii autorka wprowadziła mnóstwo elementów fantasy - np. gł. bohater Mieszko (ten Mieszko od Dobrawy, która również występuje w książce) jest nieśmiertelny, a razem z ludźmi występują bogowie (Światowid i inni). Świetna saga, polecam

3Skoro to historia alternatywna, to u ciebie w książce wcale nie musi być II wojny Światowej i komunizmu. Augusta poleciła sagę Szeptucha. Zgadza się, że jest fajna, ale poczytaj opinie na lubimy czytać szczególnie zwracając uwagę na to, co się ludziom w niej nie podobało. Kojarzy mi się, że ktoś "przyczepił się" do mostu Poniatowskiego zwracając uwagę, że skoro to jest słowiańska słowiańskość z tymi wszystkimi Mieszkami i końmi na ulicach, to Poniatowskiego mogłoby w ogóle nie być.
Everything happens for a reason
4Konstytucja konstytucją, musiałabyś przeprowadzić familję przez cały okres rozbiorów, powstania (o ile byłyby), kazać im walnie udzielać się politycznie - o, wtedy byłaby podstawa. Dobrym pomysłem byłoby stworzenie w czasie I wś satelickiego Królestwa Polskiego, oczywiście zależnego od jednego z trzech mocarstw zainteresowanych (jako krakus oczywiście macham za c.k., chyba że u Ciebie lepiej powiedzie się Rosji ) - i naturalnie z kolejnym Poniatowskim jako królem. I takie państwo byłoby zalążkiem II RP o ustroju monarchistycznym.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
5Wszystko da się zrobić, tyle że konstytucja z natury swojej raczej wymusza osłabienie władzy królów niż ją wzmacnia
zatem musiałabyś poszukać, jak to jest rozwiązane np. w Hiszpanii czy Belgii, ale zarazem wymyślić jakiś sprytny figiel, aby tę restaurację tam zawrzeć.
Przy czym Poniatowski, rozbiory, a potem restauracja - mnie akurat wydają się zestawem faktów dosyć mało prawdopodobnym, bo rozbiory mocno zaorały - jeśli chcesz zachować realizm, sporo chyba trzeba by poświęcić czasu i miejsca na uprawdopodobnienie takiej historii alternatywnej.
Bo jeśli nie chcesz za bardzo uprawdopodobnić, to w zasadzie niewiele Cię ogranicza, tyle że wtedy to raczej nie h.a.
Added in 1 minute 28 seconds:
Edit: poza tym popełniasz w założeniach klasyczny błąd. Skąd pewność, że mimo h.a. powtórzy się nasz scenariusz wydarzeń, tj. I wojna światowa, komunizm, etc.?
to jest baaaaaaardzo ryzykowne założenie.
Added in 42 seconds:
O II wojnie nie wspominając

Przy czym Poniatowski, rozbiory, a potem restauracja - mnie akurat wydają się zestawem faktów dosyć mało prawdopodobnym, bo rozbiory mocno zaorały - jeśli chcesz zachować realizm, sporo chyba trzeba by poświęcić czasu i miejsca na uprawdopodobnienie takiej historii alternatywnej.
Bo jeśli nie chcesz za bardzo uprawdopodobnić, to w zasadzie niewiele Cię ogranicza, tyle że wtedy to raczej nie h.a.

Added in 1 minute 28 seconds:
Edit: poza tym popełniasz w założeniach klasyczny błąd. Skąd pewność, że mimo h.a. powtórzy się nasz scenariusz wydarzeń, tj. I wojna światowa, komunizm, etc.?

Added in 42 seconds:
O II wojnie nie wspominając

Mówcie mi Pegasus 
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
6Wydaje mi się, że utrzymanie monarchii w Polsce byłoby tak bardzo mało prawdopodobne właśnie przez długoletnią tradycję elekcyjności. Konstytucja rzeczywiście wprowadziła monarchię dziedziczną, dlatego pomyślałam, że to może być dobry moment na "zwrot" w historii.
Zdaję sobie sprawę, że mój scenariusz jest mało prawdopodobny, ale z drugiej strony wolałabym pójść po najmniejszej linii oporu i nie pisać całej historii nowożytnej od początku, bo nie o tym miałaby być książka, tylko właśnie o romantycznej miłości z bajkowym księciem

Added in 39 seconds:
Added in 6 minutes 31 seconds:
"Szeptuchę" przeczytam. Dziękuję
Zdaję sobie sprawę, że mój scenariusz jest mało prawdopodobny, ale z drugiej strony wolałabym pójść po najmniejszej linii oporu i nie pisać całej historii nowożytnej od początku, bo nie o tym miałaby być książka, tylko właśnie o romantycznej miłości z bajkowym księciem

Tylko co by to wtedy było?

Added in 39 seconds:
Bardzo ciekawy pomysł.Misieq79 pisze:Konstytucja konstytucją, musiałabyś przeprowadzić familję przez cały okres rozbiorów, powstania (o ile byłyby), kazać im walnie udzielać się politycznie - o, wtedy byłaby podstawa. Dobrym pomysłem byłoby stworzenie w czasie I wś satelickiego Królestwa Polskiego, oczywiście zależnego od jednego z trzech mocarstw zainteresowanych (jako krakus oczywiście macham za c.k., chyba że u Ciebie lepiej powiedzie się Rosji ) - i naturalnie z kolejnym Poniatowskim jako królem. I takie państwo byłoby zalążkiem II RP o ustroju monarchistycznym.
Added in 6 minutes 31 seconds:
"Szeptuchę" przeczytam. Dziękuję
7To napisz zwykłe fantasymartar pisze:Zdaję sobie sprawę, że mój scenariusz jest mało prawdopodobny, ale z drugiej strony wolałabym pójść po najmniejszej linii oporu i nie pisać całej historii nowożytnej od początku, bo nie o tym miałaby być książka, tylko właśnie o romantycznej miłości z bajkowym księciem

Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
8martar, tylko jeżeli chcesz tę historię alternatywną napisać po najmniejszej linii oporu, jako jakieś tam tło, któremu nie chcesz/nie możesz poświęcić właściwej uwagi - to po co Ci ona? Romans można napisać w każdych innych okolicznościach.
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch
FB - profil autorski
FB - profil autorski
9Linii najmniejszego oporu, tak nawiasem 

Mówcie mi Pegasus 

10Oj tam, oj tam, czepiasz się, jakbyś był na forum literackim

„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch
FB - profil autorski
FB - profil autorski
11martar, wybrałaś sobie piekielnie trudny moment w dziejach Polski - akurat potomstwo Stanisława Augusta i możliwość dziedziczenia tronu nie usuwają najważniejszych problemów, przed jakimi stanęło panstwo. Decydująca byłaby reakcja wewnętrzna i zewnętrzna na reformy wprowadzone w konstytucji, czyli - dokładnie to samo, co w historii, jaką znamy. Jeżeli nie chcesz romansu fantasy, a taki z zapleczem historycznym, możesz sięgnąć po motywy, z powodzeniem wykorzystywane przez pisarzy XIX-wiecznych: fikcyjne postacie w bardzo bliskich związkach z rzeczywistymi, jakieś potajemne romanse, synowie z nieprawego łoża, którzy w wieku młodzieńczym dowiadują się o swoim pochodzeniu, dziewczęta wychowywane w klasztorach, by ukryć ich istnienie, nie wspominając już o dzieciach porwanych w niemowlęctwie. Można się bawić takimi sytuacjami, nie zmieniając zasadniczego biegu historii, co nieuchronnie wiąże się z wejściem w wielką politykę i problemy, z jakimi borykają się pisarze powieści stricte historycznych.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
12Dziękuję za wszystkie uwagi (zwłaszcza komentarz, który napisała Rubia).