Pomocy w opisach

1
Ostatnio zagrałam kolejny raz w Heroes 7 . I spodobała mi się postać Dżina Khalidy . I jej romansu z Fahadą.
Postanowiłam że napisze powieść - dziewczyna - dośc ładna i zgrabna ma mieszkanie i całe miasto w ...lampie . Jest Dżinką.
Jako dżin ma 600 lat , jako dziewczyna - muchy w nosie - na nasz wiek 15 lat. I teraz moje pytanie jest takie:
czy można do opisu wykorzystać zdjęcie z neta ( przykładowe ) czy tez muszę opisywać? Czy Sara Kahlida jest dobrym imieniem i nazwiskiem dla młodej dżinki ? A co z opisywaniem scen łóżkowych ? Kompletnie nie ma pojęcia jak to opisywać.
Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.

Pomocy w opisach

2
Ariszka pisze: (pn 14 lis 2022, 12:19) czy można do opisu wykorzystać zdjęcie z neta ( przykładowe ) czy tez muszę opisywać?
Jeżeli chcesz napisać powieść, musisz opisywać postaci. Oczywiście nie każdy jeden szczegół - tyle, by czytelnik mógł sobie wyobrazić to, co najważniejsze. Oczywiście Ty możesz ten opis oprzeć na jakimś zdjęciu.

Odnośnie do nazwiska, to trudno mi coś odpowiedzieć. Zależy, na ile spójne będzie z resztą wykreowanego przez Ciebie świata.

Od scen łóżkowych są tu na Wery bardziej ogarnięte osoby ode mnie, więc im pozostawię rozważania w tym wątku :)
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

Pomocy w opisach

3
Ariszka pisze: (pn 14 lis 2022, 12:19) A co z opisywaniem scen łóżkowych ? Kompletnie nie ma pojęcia jak to opisywać.
Zastanawianie się nad opisami scen łóżkowych w momencie, kiedy masz zaledwie pomysł na fabułę i główną bohaterkę, nie ma wielkiego sensu. Nie istnieją sceny łóżkowe "jako takie", czyli pozbawione kontekstu. To, co się będzie w nich działo, wynika przecież z przebiegu akcji, z relacji między bohaterami oraz z ich charakterów. Inaczej pisze się np. o seksie pomiędzy dwojgiem zafascynowanych sobą nastolatków, dla których są to pierwsze doświadczenia erotyczne, a inaczej, kiedy doświadczona, pewna swej atrakcyjności kobieta chce uwieść/zmanipulować mężczyznę dla osiągnięcia jakiegoś celu, który nie ma nic wspólnego z miłością. Inaczej jeszcze, gdy ktoś chce zapomnieć o wcześniejszym, raniącym związku. Do łóżka ludzie trafiają z bardzo różnych powodów i chęć przeżycia erotycznych uniesień wcale nie musi być najważniejszą motywacją. Tak więc radziłabym Ci skupić się najpierw na obmyślaniu fabuły, akcji i - przede wszystkim - postaci bohaterów, Nie twierdzę, że wtedy zniknie problem "jak opisywać", ale na pewno stanie się to łatwiejsze, gdyż opis nie będzie zawieszony w pustce.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”