Znaki na strony w książce?

2
Właśnie dlatego, że są różne formaty to się różnie przekłada.
Poszukaj na stronach drukarni, na przykład tutaj:
https://cuddruk.pl/ilestron.html
jest tabela i informacja jak liczą.

Skąd pytanie akurat o jedną znormalizowaną stronę?
Wydawane książki (powieści) mają zazwyczaj od 300 do 600 tysięcy znaków ze spacjami.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

3
ithulu pisze: Właśnie dlatego, że są różne formaty to się różnie przekłada.
Poszukaj na stronach drukarni, na przykład tutaj:
https://cuddruk.pl/ilestron.html
jest tabela i informacja jak liczą.

Skąd pytanie akurat o jedną znormalizowaną stronę?
Wydawane książki (powieści) mają zazwyczaj od 300 do 600 tysięcy znaków ze spacjami.
Zastanawiam się w ile mam się zmieścić na tom (mam tendencje do dużej ilości).
1800 znaków to jedna strona w programie. Ile stron trzeba by było, powiedzmy 500 w książce?
A tego co podałaś, nie potrafię przeliczyć :(

4
Weź jakąkolwiek książkę z półki, która ma około 500 stron, policz ile ma znaków na jednej stronie i już.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

6
Eviar pisze: Dobre. Serio. Postarałaś się.
Dostosowałam się ;) - jak inaczej chcesz sobie to sprawdzić, skoro tabelki za trudne?
To zależy od składu - można zrobić 500 stron z trzystu tysięcy znaków ze spacjami. Można z sześciuset...
Przyjmij, że książka, którą chcesz napisać ma około 500 zzs i planuj rozdziały w znakach, nie w stronach.
Każdy edytor tekstu pokazuje ilość znaków...
gosia

Obrazek

7
ithulu pisze:
Eviar pisze: Dobre. Serio. Postarałaś się.
Dostosowałam się ;) - jak inaczej chcesz sobie to sprawdzić, skoro tabelki za trudne?
To zależy od składu - można zrobić 500 stron z trzystu tysięcy znaków ze spacjami. Można z sześciuset...
Przyjmij, że książka, którą chcesz napisać ma około 500 zzs i planuj rozdziały w znakach, nie w stronach.
Każdy edytor tekstu pokazuje ilość znaków...
To wiem. A czy tak trudno podać tytuł książki, objętość w kartkach i strony w wersji elektronicznej?

8
Eviar pisze: To wiem. A czy tak trudno podać tytuł książki, objętość w kartkach i strony w wersji elektronicznej?
Nie. Ne napiszę tego. Nie wolno podpuszczać.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

9
Eviar pisze: A czy tak trudno podać tytuł książki, objętość w kartkach i strony w wersji elektronicznej?
Jak Ci powiem, że na przykład "Układanka z uczuć" ma 328 stron w druku, a miała 440k zzs i 186 stron - to co Ci to da? NIC.
Musiałabyś jeszcze wciąż do ręki rzeczoną książkę.
Objętość tekstu liczymy w znakach ze spacjami.
Kropka (nomen omen).
gosia

Obrazek

10
ithulu pisze:
"Układanka z uczuć" ma 328 stron w druku, a miała 440k zzs i 186 stron - to co Ci to da? NIC.
Musiałabyś jeszcze wciąż do ręki rzeczoną książkę.
(nomen omen).
To sobie sprawdzę format na stronie wydawcy. I będę miała pojęcie jak te 186 stron przełożyło się na książkę i jej format.

14
Łabędź pisze: Ktoś tu powiedział, że każdy edytor tekstu ma opcję sprawdzenia ilości znaków w tekście. Czy to samo jest z Wordpadem? Czy lepiej zainwestować w Worda?
Przepraszam, jeśli pytanie już padło.
IMO lepiej w Worda, przydaje się też do innych rzeczy.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”