Zawsze zastanawiałem się czy można nauczyć kogoś pisać powieści. I do końca tego nie wiem. Poduczyć pewnych aspektów tak, skorygować wady i niedociągnięcia oczywiście, ale nauczyć totalnie, kogoś kto nie umie opowiadać historii i nie ma ku temu talentu... hmmm, nie wiem. Natomiast istnieje różnica pomiędzy tym czy nie piszesz, bo nie masz talentu, czy nie piszesz bo jesteś zablokowany. Często ta różnica gdzieś ginie, a zablokowani artyści sami siebie wyzywają od leniów, nieudaczników, słabiaków... podczas gdy tak naprawdę nie mogą pisać, tworzyć, gdyż są zablokowani. Może boją się krytyki, może sądzą, że nie mają nic ciekawego do powiedzenia, a może nie wiedzą jak zacząć. Nieważne, efekt jest ten sam: NIE TWORZĄ!
Chciałbym Wam z całego serca polecić książkę Julii Cameron „Droga Artysty” właśnie dla zablokowanych artystów. Julia sama jest artystką i to sprawia, że jej słowa są jak plaster miodu na skołatane serce i nerwy zablokowanego artysty. Bo tak naprawdę mało kto rozumie delikatność artysty, któremu skończyła się wena (lub w ogóle się nie zaczęła). Najbliżsi, jeśli w ogóle tolerują w nas artystę (bo często jest to dla nich tylko niezrozumiałe hobby), to najwyżej doradzą: „nie przejmuj się”, albo „weź się w garść”. Natomiast Julia Cameron przytuli, opatrzy załamane serce i da do ręki narzędzia, które w krótkim czasie spowodują, że zablokowany artysta zacznie tworzyć. I nie tylko zablokowany, także ten, który kiedyś może chciał, ale się bał i także ten, który po prostu nigdy nie pomyślał o takiej formie ekspresji jak tworzenie. Gdybym miał na bezludną wyspę jako rozbitek wziąć jakiś poradnik to byłaby to „Droga Artysty” Julii Cameron. Nie tylko umiliłbym sobie czas malując obrazy, czy budując ciekawe architektonicznie konstrukcje, ale przypuszczam, że na tyle rozwinąłbym swoją kreatywność, żebym z owej wyspy się w końcu wydostał. Polecam bardzo!
Droga Artysty
1"Tożsamość Rodneya Cullacka", książka już w księgarniach.
Więcej o książce: www.facebook.com/tozsamoscrodneyacullacka
Więcej o książce: www.facebook.com/tozsamoscrodneyacullacka