Polacy piszą w tym samym stylu?

61

Latest post of the previous page:

szczerze to uznałem że intelektualnie panuje to żłobek i udam że trolluję skoro nie ma co oczekiwać dyskusji z ludźmi którzy powinni mieć style i cytaty w małym palcu

Added in 2 minutes :[/color]
i którzy powinni znać lepiej pl scenę fantasy skoro są w niej od lat i na pewno nie porzucają książek jak ja, tymczasem... spotkałem jakieś pseudo intelektualne bagno pisząc wprost

62
To jeszcze teraz oświeć nas, kogo cytowałeś i jakie style miałeś na myśli. Każda okazja dobra, żeby przejść z intelektualnego żłobka do przedszkola. Wspólnym wysiłkiem może się nam się uda nawet wydostać z bagna.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

63
Skoro porzucasz książki to na jakiej podstawie opierasz swoją opinię?

Przedstaw jakieś argumenty.

Bo dyskusja się skończyła na trzecim poście w tym temacie. Przeskoczyłeś z dialogów, stylu na opisy na półkach Empików.
A ja pytałem jak widzisz - jak ten stan rzeczy poprawić? Co zrobić? Jaką masz receptę?
Pisarz miłości.

65
mówiąc inaczej, pierwsza opcja z dwóch jest poprawna, strata czasu

bo fakt faktem moja intencja była zrozumiała i logiczna, nie wiem jakim cudem w ogóle nie potrafiliście jej zrozumieć w przypadku kiedy zadałem proste pytanie czy zauważyliście że nasza fantastyka jest robiona na jedno kopyto i bardzo rzadko trafi się coś fajnego i świeżego

Added in 2 minutes 27 seconds:
Boże co za.... nie będę przeklinał, dla mnie jesteście zwyczajnie bezczelni, spamujecie temat w którym nie macie nic do dodania, obrażacie mnie pod okiem moda i wszystko jest ok, typowe forum które stało się zbukiem

66
Jagth pisze: zy zauważyliście że nasza fantastyka jest robiona na jedno kopyto i bardzo rzadko trafi się coś fajnego i świeżego
nie, nie zauważyliśmy :)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

67
Jagth pisze: Po prostu straciłem początkowy wątek
Przypomnę.
Zarzuciłeś polskim autorom pisanie podobnych dialogów.
Potem zarzuciłeś podobieństwo stylu, a następnie napisałeś, że pula fabularna jest uboga. Jak się zastanowić to dziw, że wszystkich polskich książek fantasy nie pisze jeden człowiek.
Potem podałeś jako przykład wtórności randomową książkę, oceniając tę wtórność po opisie na stronie dystrybutora. W kolejnym kroku, bez podania jakichkolwiek argumentów stwierdziłeś, że nowości zagraniczne 2017 miażdżą polskie i w ogóle zachodnia trawa smakuje Milką Crunchy. Na koniec podałeś nam Honor Harrington jako przykład dzieła dobrego.

W żłobku odróżniamy dialogi od stylu i linii fabularnych.

Nasza fantastyka nie jest robiona na jedno kopyto, ale żeby to zauważyć należy:

A) dużo czytać
B) nie mogą to być opisy na stronie dystrybutorów
C) przyjąć, że w założonej tezie możemy się mylić
spotkałem jakieś pseudo intelektualne bagno pisząc wprost
Widocznie poszukiwanie forum, gdzie spotkasz się ze zrozumieniem i akceptacją swoich tez, jeszcze się nie zakończyło.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

68
Jagth pisze: Boże co za.... nie będę przeklinał
Och, nie krępuj się. Z takim podejściem i tak nie dotrwasz z nami nawet do końca roku, a tak przynajmniej spuścisz trochę pary. Każdy facet tego od czasu do czasu potrzebuje. ;)
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

70
Jagth pisze: Po cholerę piszecie odpowiedzi skoro literalnie zlewacie to co piszę i zależy wam na robieniu flejma?
Mam wrażenie, że po prostu nie rozumiesz co do Ciebie mówimy. To nie zarzut.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

71
Jagth pisze: Po cholerę piszecie odpowiedzi skoro literalnie zlewacie to co piszę i zależy wam na robieniu flejma?
A jak musiałaby wyglądać odpowiedź, która wg Ciebie nie byłaby olewaniem? Podaj jakiś przykład, albo coś. Bo wiesz, temat się bardzo rozrósł, wiele osób Ci odpowiada, na olewactwo to nie wygląda, ale może się nie znam.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

72
Dwa razy już grzecznie zapytałem o opinię Twoją :( - co zrobić, żeby było lepiej?
Pisarz miłości.

73
Nie zlewamy. Uparcie chcemy zrozumieć co chcesz nam przekazać i podyskutować. Ale nie ułatwiasz, a właściwie nawet uniemożliwiasz.

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

75
Jagth pisze: bo się wyróżniam z grupy,
Nie, nie wyróżniasz się. Nie ze swojej grupy.
gosia

Obrazek

76
Jagth pisze:pier...nie o szopenie, zależy wam tylko na robieniu flejma bo się wyróżniam z grupy, jakie to wymowne i żałosne
Nie wyróżniasz się wcale. Było tu już mnóstwo osób o podobnej formie realizowania się w komunikacji.
Twoja teza się wyróżnia - kontrowersyjnością.
Ale tezę trzeba umieć udowodnić.

Po prostu nikt z nas nie uważa żeby polska fantasy była "na jedno kopyto".
Koniec, kropka.

G.

Wróć do „Jak pisać?”