Latest post of the previous page:
Ja we wszystkich tekstach wysyłanych do redakcji dawałem bez spacji i nikt się nie skarżył
Added in 27 seconds:
Znaczy na środku strony.
Latest post of the previous page:
Ja we wszystkich tekstach wysyłanych do redakcji dawałem bez spacji i nikt się nie skarżyłNa stronie Fantazmatów jest fajny poradnik dotyczący dialogów.Zadymiony pisze: Pytanie pewnie banalne i zadawane wiele razy, ale chcę zapytać o interpunkcję w dialogach. Podając za przykład takie zdanie:
— Co to jest? — spytał zaskoczony Charles.
Jest tutaj sytuacja, w której drugą połowa zdania jest rozwinięciem pierwszej połowy, więc wydaje mi się, że druga połowa powinna zaczynać się z małej litery, ale biorąc pod uwagę, że w pierwszej jest na końcu znak zapytania, to nie jestem pewien. A może w takiej sytuacji w ogóle nie powinienem stawiać przecinka?
Może zdanie mało sensowne, ale chodzi mi o sam zapis, a nie sens.
W tym wypadku kolejna część wypowiedzi będzie po prostu nowym zdaniem.— Co to jest? — spytał zaskoczony Charles. — Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem!
Mam na myśli, to dopowiedzenie po myślniku, czyli "spytał zaskoczony". Jeśli wcześniej był znak zapytania to powinienem zacząć to z dużej czy małej litery?martar pisze:Na stronie Fantazmatów jest fajny poradnik dotyczący dialogów.Zadymiony pisze: Pytanie pewnie banalne i zadawane wiele razy, ale chcę zapytać o interpunkcję w dialogach. Podając za przykład takie zdanie:
— Co to jest? — spytał zaskoczony Charles.
Jest tutaj sytuacja, w której drugą połowa zdania jest rozwinięciem pierwszej połowy, więc wydaje mi się, że druga połowa powinna zaczynać się z małej litery, ale biorąc pod uwagę, że w pierwszej jest na końcu znak zapytania, to nie jestem pewien. A może w takiej sytuacji w ogóle nie powinienem stawiać przecinka?
Może zdanie mało sensowne, ale chodzi mi o sam zapis, a nie sens.
https://fantazmaty.pl/2018/01/jak-zapisywac-dialogi/
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli, mówiąc o drugiej połowie zdania, ani gdzie w swoim przykładzie chciałbyś dać jakiś przecinek.
Dzięki za odpowiedź.Rubia pisze: Można i tak, i tak, chociaż przeważa zaczynanie wielką literą, gdyż pytajnik kończy poprzednie zdanie, podobnie jak kropka.
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Mala- ... 17064.html
A nie:— Co to jest? — spytał zaskoczony Charles.
— Co to jest? — Spytał zaskoczony Charles.
Myślałam, że tylko ja nie jestem w stanie czytać KingaGorgiasz pisze: Między innymi dlatego nie jestem w stanie czytać Kinga. Przebrnąłem z najwyższym trudem kilkadziesiąt stron jego Lśnienia (aczkolwiek film z J. Nicholsonem podobał mi się) i więcej go nie dotknę.
Co nie zmienia faktu, że tutaj sporo mógł zawinić tłumacz; bez porównania nie ustalisz tego.