Hej,
nazwy marek samochodów, napojów, platform telewizyjnych, czy portali społecznościowych. W neutralnym kontekście można stosować bez ograniczeń w książce? Czy lepiej unikać? Bez tego trudno o autentyczne osadzenie bohaterów...
Nazwy własne
2Przejrzyj wątek w Poradni Językowej PWN: https://sjp.pwn.pl/poradnia/lista/nazwy-wlasne;9;1.html
Jakiego rodzaju ograniczenia masz na myśli? Dlaczego chcesz unikać nazw własnych?
Jakiego rodzaju ograniczenia masz na myśli? Dlaczego chcesz unikać nazw własnych?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
Nazwy własne
3Prawa właściciela marki do nazwy. Dobra kwestia.
Od strony ludzkiej - uprzejmie byłoby skontaktować się z osobami / instytucjami, które się opisuje - jeśli są bohaterami literatury faktu, aby przedstawić "swoją wersję". Jeśli miałyby stać się częścią fikcji, dobrze byłoby mieć zgodę.
Dołączę do pytania i uszczegółowię:
- jak to wygląda w prawie?
- "lokowanie produktu" to też źródło zarobku. Ktoś wie, czy to funkcjonuje w polskich książkach?
Od strony ludzkiej - uprzejmie byłoby skontaktować się z osobami / instytucjami, które się opisuje - jeśli są bohaterami literatury faktu, aby przedstawić "swoją wersję". Jeśli miałyby stać się częścią fikcji, dobrze byłoby mieć zgodę.
Dołączę do pytania i uszczegółowię:
- jak to wygląda w prawie?
- "lokowanie produktu" to też źródło zarobku. Ktoś wie, czy to funkcjonuje w polskich książkach?
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)
R. Arnold
R. Arnold
Nazwy własne
4No właśnie chodziło mi o kwestie prawne. Z drugiej strony uber, netflix, audi, czy pepsi stały się elementem popkultury, więc ciężko osadzić relalistyczną akcje we współczesnych czasach bez tych elementów. Z drugiej strony, jeśli kontekst użycia nie jest negatywny, to chyba nikt nie powinien mieć nic przeciwko? W książkach często spotykam nazwy samochodów, komputerów, czy nawet butów.
Nazwy własne
5Na pewno?wierzba_bijąca pisze: (pn 05 lip 2021, 12:58) ciężko osadzić relalistyczną akcje we współczesnych czasach bez tych elementów

Jest jeszcze bardzo praktyczna sprawa. Pisarze to ludzie utrzymujący się z pisania i zjawisk z nim związanych - spotkania autorskie czy właśnie lokowanie produktu. Jasne, że nie warto być człowiekiem, który nie ruszy palcem bez zapłaty. Ale bezpłatne przysługi lepiej robić bezradnym staruszkom, a superbogatym koncernom wystawiać rachunki.
Nie czuje się tego, jeśli pisze się tylko hobbystycznie. Ale wtedy taki "amator" psuje rynek "zawodowcom" - reklamodawcy nie będą płacili dużo (albo w ogóle) za coś, co mają za darmo.
Osobiście radzę - rób to jeśli chcesz, ale jak masz podpisaną umowę o reklamę, a wydawca o tym wie (albo i korzysta. Zresztą, to pewnie wydawca wystawi reklamodawcy fakturę za reklamę). Czysto, jasno i konkretnie.
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
R. Arnold
R. Arnold
Nazwy własne
6Pozwolę sobie być odmiennego zdania
mnóstwo nazw firm weszło w powszechny obieg i naprawdę nie wygląda to wiarygodnie literacko, jeśli bohater "poszedł do dyskontu" zamiast "poszedł do Biedronki" - gdybyśmy uparcie chcieli unikać nazw własnych i nie promować tych złych korporacji czy firm 
Natomiast lokowanie produktu się zdarza, znam takie przypadki, ale nie podzielę się nimi publicznie, pozostańmy przy tym, że to się zdarza, ale nie warto sobie tym zaprzątać głowy

Natomiast lokowanie produktu się zdarza, znam takie przypadki, ale nie podzielę się nimi publicznie, pozostańmy przy tym, że to się zdarza, ale nie warto sobie tym zaprzątać głowy

Mówcie mi Pegasus 
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
Nazwy własne
7Ustępuję mądrzejszemu i kompetentniejszemu
(Ale dobrze, że się odezwałem, bo jakbym go nie wkurzył, to - być może - nie napisałby tego
)

(Ale dobrze, że się odezwałem, bo jakbym go nie wkurzył, to - być może - nie napisałby tego

R. Arnold
R. Arnold