Czy robicie opis postaci?
1Czy przed pisaniem robicie opis postaci, wzrost, waga, kolor włosów, charakter, itd. Jeśli tak, to czy szczegółowo czy ogólnikowo?
Jak masz ich 5 to faktycznie, ale jak masz 55 to zmienia postać rzeczy. I właśnie, opisujecie tylko głównych czy "resztę" też?
Nie ma prostej odpowiedzi, wszystko zależy od tekstu. Mam powieści, gdzie 1 i 2 plan to mniej niż 10 osób, może nawet 5, i takie, gdzie jest co prawda para głównych, ale za to 2 plan to w zasadzie z 15 postaci - nie zetniesz ich, są ważne.
Nie kombinuj za bardzo, pierwszoplanowe postacie muszą być dobrze przemyślane, co nie znaczy że nie można ich rozwijać tak jak i tych z drugiego planu, czytając często skupiam się na postaciach z drugiego planu, bo spontanicznie się rozwijają.
pierwsze, musisz wiedzieć czy Twoje postacie moją być charakterystyczne, drugie czy pasują do charakteru opowieści ( każda książka nią jest ) , trzecie czy nie lepiej odwrotnie, napisać opowieść i dopasować postacie...tyle, enigma, ale powieść musi mieć charakter, postaci, lub co trudniejsze opowieści...jak czytasz Stary człowiek i morze to dwie postacie są tłem dla opowieści, przekazu, są charakterystyczne, ale to morze jest najważniejsze...