Czy robicie opis postaci?

4
Feder9 pisze: Osobiście uważam, że to strata czasu, wiem jakie są postacie bo, je znam :)
Jak masz ich 5 to faktycznie, ale jak masz 55 to zmienia postać rzeczy. I właśnie, opisujecie tylko głównych czy "resztę" też?

7
Czasem postacie same wyłażą, rozwój fabuły je zmienia, dziś ma oczy, jutro może nie mieć ( mieć wydłubane ) dla czytelnika to bez znaczenia czy niebieskie czy zielone oczy :)
Prawo czy miłosierdzie, mądry wybierze to drugie wypełniając to pierwsze.

8
Eviar pisze:
Romecki pisze: Tylko kilka najważniejszych, o ile tekst nie czyni w miarę równorzędnymi np. 20 (pierwszy i drugi plan).
Skracać (postacie)?
Nie ma prostej odpowiedzi, wszystko zależy od tekstu. Mam powieści, gdzie 1 i 2 plan to mniej niż 10 osób, może nawet 5, i takie, gdzie jest co prawda para głównych, ale za to 2 plan to w zasadzie z 15 postaci - nie zetniesz ich, są ważne.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

10
Eviar pisze: Mam bogaty świat, bo akurat w wymyślaniu jestem " miszczem".
Teraz myślę, które z postaci mogłyby "zagrać" drugi plan zamiast pierwszego.
Nie kombinuj za bardzo, pierwszoplanowe postacie muszą być dobrze przemyślane, co nie znaczy że nie można ich rozwijać tak jak i tych z drugiego planu, czytając często skupiam się na postaciach z drugiego planu, bo spontanicznie się rozwijają.

11
Przy wielu postaciach trzeba uważać, by nie wyszło np. jak u Martina, gdzie i czytelników i autora zaczęło to przerastać.

Poza tym książka to przede wszystkim opowieść, a nie świat. Jeśli jest bogaty to dobrze, ale nie wszystko musi zostać dokładnie przedstawione czytelnikowi i trafić do końcowej wersji.
ichigo ichie

Opowieść o sushi - blog kulinarny

13
Przeczytaj Tytusa Romka i Atomka, masz przykład jak postacie zmieniają się planami i rozwijają :lol: poważnie, w komiksach bardzo ważna jest charakterystyka postaci, są one głównym środkiem przekazu, w książce postać może być tylko tłem :P opowieści

14
Feder9 pisze: Przeczytaj Tytusa Romka i Atomka, masz przykład jak postacie zmieniają się planami i rozwijają :lol: poważnie, w komiksach bardzo ważna jest charakterystyka postaci, są one głównym środkiem przekazu, w książce postać może być tylko tłem :P opowieści
A jak to się ma do pisania książki?

15
Eviar pisze:
Feder9 pisze: Przeczytaj Tytusa Romka i Atomka, masz przykład jak postacie zmieniają się planami i rozwijają :lol: poważnie, w komiksach bardzo ważna jest charakterystyka postaci, są one głównym środkiem przekazu, w książce postać może być tylko tłem :P opowieści
A jak to się ma do pisania książki?
pierwsze, musisz wiedzieć czy Twoje postacie moją być charakterystyczne, drugie czy pasują do charakteru opowieści ( każda książka nią jest ) , trzecie czy nie lepiej odwrotnie, napisać opowieść i dopasować postacie...tyle, enigma, ale powieść musi mieć charakter, postaci, lub co trudniejsze opowieści...jak czytasz Stary człowiek i morze to dwie postacie są tłem dla opowieści, przekazu, są charakterystyczne, ale to morze jest najważniejsze...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”