pan N próbował kupić sobie dom
ale nie wiedział że potrzebne są pieniądze
przyszli po niego ludzie w białych kitlach
zabrali pana N i zabrali mu młodość
już nie popłynie na wyspy
szczęśliwego życia
igłami i strzykawkami nakłuwają
jego zdrową duszę całą w kwiatach
więdną kwiaty i ginie jego okno na świat
zszarzało posiniało i stłukło się
na tysiące małych sztyletów
a wszystkie wymierzone w serce pana N
nie umrze bo mu nie pozwolą
ale nie będzie również żyć
stanie się widmem pan N
i jego nieszczęśliwa młodość
4
rzeczy nie są takimi, jak się wydają. Zajrzałam już dwukrotnie, lubię jednak przemyśleć wiersz. Pochopnie oceniać nie trudno. Poczekaj.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM
'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
5
Ja też go już czytałem (3 razy), ale nie wypowiadałem się. I raczej nie mam nic nowego do powiedzenia. czuję, że to wszystko jest przenośnią, ale nie wiem, co kryje się pod tą "maską".
A jeśli nikt się nie wypowie, to się nie stresuj. Ja przy niektórych swoich wierszach do dziś czekam na odpowiedź, która chyba nigdy nie nadejdzie... Nie tylko Ty tak masz.
A jeśli nikt się nie wypowie, to się nie stresuj. Ja przy niektórych swoich wierszach do dziś czekam na odpowiedź, która chyba nigdy nie nadejdzie... Nie tylko Ty tak masz.
6
Marik Vao pisze:Ja też go już czytałem (3 razy), ale nie wypowiadałem się. I raczej nie mam nic nowego do powiedzenia. czuję, że to wszystko jest przenośnią, ale nie wiem, co kryje się pod tą "maską".
Powiedzcie chociaż, czy to waszym zdaniem dobrze czy źle, bo nie lubię trwać w nieświadomości

Pozdrawiam serdecznie
"Stąpaj ostrożnie,
Stąpasz po marzeniach..."
7
Wiersz jest bardzo mocny treścią. Pragmatycy, wpleceni płynnie w codzienną zależność między ego a społeczeństwem, będą zdziwieni panem N i prawdopodobnie potraktują przekaz, jako wiersz o człowieku niedostosowanym, mało przydatnym, pogubionym i ogólnie dziwnym.
Dla mnie jest outsiderem, podkreślającym swoją tożsamość, jednak ciągle wahającym się między być i mieć. Dopiero, kiedy zrozumie kim naprawdę jest i jakie wartości ceni, będzie mógł zaistnieć w społeczeństwie jako kontrapunkt do codziennej pogoni za substytutem szczęścia mierzonym wartościami materialnymi. Na razie poddaje się i zdaje płynąć z prądem, nie machając rękoma, aby wypłynąć na swoją własną mieliznę.
Co do języka: nie podobają mi się wszystkie "ale" i "a" na początku wersów, szczególnie, że nie stosujesz interpunkcji. Bez nich przekaz byłby (moim zdaniem) jeszcze mocniejszy.
Dla mnie jest outsiderem, podkreślającym swoją tożsamość, jednak ciągle wahającym się między być i mieć. Dopiero, kiedy zrozumie kim naprawdę jest i jakie wartości ceni, będzie mógł zaistnieć w społeczeństwie jako kontrapunkt do codziennej pogoni za substytutem szczęścia mierzonym wartościami materialnymi. Na razie poddaje się i zdaje płynąć z prądem, nie machając rękoma, aby wypłynąć na swoją własną mieliznę.
Co do języka: nie podobają mi się wszystkie "ale" i "a" na początku wersów, szczególnie, że nie stosujesz interpunkcji. Bez nich przekaz byłby (moim zdaniem) jeszcze mocniejszy.
'ad maiora natus sum'
9
Przyszła wredna Pika, żeby się powyżywać... i jednak się nie powyżywa 
Podoba mi się przekaz. Mocny. Dla mnie - wyraźny. O zabijaniu młodzieńczych marzeń, które nie zakotwiczył w ziemi cement pragmatyki. O wciąganiu w szarą rzeczywistość, która wybiela kolor marzeń. No, chyba, że nie o to chodziło. Dla mnie N nie jest outsiderem. Zapewne był, jest, będzie odbiciem życia wielu ludzi.
Zgadzam się natomiast z uwagą Gry dotyczącą "a" i "ale".
Ogólnie, na plus

Podoba mi się przekaz. Mocny. Dla mnie - wyraźny. O zabijaniu młodzieńczych marzeń, które nie zakotwiczył w ziemi cement pragmatyki. O wciąganiu w szarą rzeczywistość, która wybiela kolor marzeń. No, chyba, że nie o to chodziło. Dla mnie N nie jest outsiderem. Zapewne był, jest, będzie odbiciem życia wielu ludzi.
Zgadzam się natomiast z uwagą Gry dotyczącą "a" i "ale".
Ogólnie, na plus

"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty
"Litterae non erubescunt." Cyceron
"Litterae non erubescunt." Cyceron
10
No i gitara. Kolejny raz dziękuję tym, którzy parę minut poświęcili nad tym wierszem i cieszę się że zebrał pozytywne oceny (między innymi
) Nad błędami będę pracować.
Pozdrawiam serdecznie
P.S.
Pika nie wredna :] . A kisiel ja też uwielbiam
Pika edit: KiŚL, mój drogi, kiŚL

Pozdrawiam serdecznie
P.S.
Pika nie wredna :] . A kisiel ja też uwielbiam

Pika edit: KiŚL, mój drogi, kiŚL

Ostatnio zmieniony pt 22 maja 2009, 21:11 przez Atreus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Stąpaj ostrożnie,