erekcjato przemijające.

1
nie masz pojęcia

jak cięzko być z siebie dumnym

mogłam godzinami słuchać jak oddychasz

głupi jesteś

przez to że wszystko będzie dobrze

naiwna jestem

zbyt mocno chciałam

być sobą

i rozczarowywać świat

pierdolić ludzi bo zawsze odchodzą

ostatnio wzięłam się w garść

coraz częściej myślę o tobie gdy jestem w łóżku

wiesz lepiej się czuję

jak śpisz na kanapie
`gdzie jest granica co wolno i co warto`

2
jak cięzko być z siebie dumnym

Literóweczka.

zbyt mocno chciałam

być sobą

Nie rozumiem po co rozdzieliłaś te strofy. Chciałaś je wyeksponować? Koniec zwrotki oznacza przeważnie pauzę w deklamacji, a tu moim zdaniem jest to niewskazane po przerywasz myśl zamiast kontynuować.

głupi jesteś

przez to że wszystko będzie dobrze

naiwna jestem

Ten fragment może być źle odczytany przez czytelnika. Mianowicie oczywiście chodzi tu o interpunkcję. Zdążyłem zauważyc, że w swoich utworach takowej nie stosujesz. Cóż nie potępiam takiego zabiegu, jeśli cel nie koliduje z odczytem i zrozumieniem wiersza.

Mianowicie czytelnik podczas pierwszego czytania będzie miał problemy z ustaleniem czy On
jest głupi/przez to że wszystko będzie dobrze
czy, że ona jest naiwna z tego powodu.

wiesz lepiej się czuję

jak śpisz na kanapie

Nie przesadziłaś troszeczkę? Trochę to psuje architektoniczny zapis i wizualnie średnio. Ale to subiektywne odczucia ;)

Co do formy, pomysłu i pointy. Forma jak dla mnie jest okej. Lapidarność nie posłużyła by temu wierszowi raczej, więc dla mnie powinno zostać jak jest. Pomysł - Hmmm... Chwilę się wahałem, ale uważam po przeczytaniu twoich innych wierszy, że temat jest powielany. Niby trochę inne ujęcia, ale choć fajnie pokazane to dla mnie słabo. Pointa za to celna. A i ten humor jakoś nie wybija z klimatu czytelnika z tematu wiersza. Rzekłbym dodaje mu tzw. smaczku ;)

Czuję niedosyt. Podobało mi się, ale mam niejakie zastrzeżenia. Jak dla mnie lekko na plus.

Pozdrawiaju!

[ Dodano: Czw 30 Kwi, 2009 ]
Choć paradoksalnie wcześniej napisałem, że słabo.
"Życie nas mija i patrzy ze śmiechem,

Jak nad zagadką stoimy bezradnie,

Jak złotą piłką bawimy się grzechem,

Czas przeklinając, co sny nasze kradnie."

3
W. pisze:Cytat:

zbyt mocno chciałam

być sobą

Nie rozumiem po co rozdzieliłaś te strofy. Chciałaś je wyeksponować? Koniec zwrotki oznacza przeważnie pauzę w deklamacji, a tu moim zdaniem jest to niewskazane po przerywasz myśl zamiast kontynuować.

Kto powiedział że ma to pauzować miejsce w utworze? W tym wypadku nie zgadzam się z W., Bez urazy ale ostatnia część oceny jest tak chaotyczna, że w sumie trzeba posiedzieć dłużej niż nad ocenianym wierszem :P

A teraz pora na mój subiektywizm ;) W sumie niestety też nie widzę żadnego celu w tym żeby tak to
Anit pisze:wiesz lepiej się czuję

jak śpisz na kanapie
tak bardzo rozrzucać. Myślę, że wystarczyłoby gdybyś zrobiła pauzę poprostu nieco dłuższą niż między zwrotkowa przerwa. Ale myśl zawarta w wierszu (jeśli trafnie odczytałem) Bardzo mi się podoba. Taka mocna 4 jeśli mogę się takową posłużyć ;)
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."

4
Ekspert ze mnie żaden tylko co niektóre odczucia swoje wyrażam, a nuż komuś pomogę :)

A co do chaotycznych wypowiedzi - może i racja... :)

Pozdrawiaju!

5
zbyt mocno chciałam

być sobą -

dla mnie zrozumiałe, te dwie linijki mogą istnieć oddzielnie, można zastanowić się nad nimi całkiem osobno, więcej pola na przemyślenia dla czytelnika. Co do ostatniego oddzielenia, również myślę, że przegięcie. Ostatecznie wiersz i tak mi się podoba, no może wolałabym inne sformułowanie niż "Pierdolić" (chociaż człowiek czasem musi, bo się udusi), jednak w poezji staram się wymieniać na coś innego. Niezły
alouette

6
jakoś specjalnie mnie nie zachwyciło,

za dużo już chyba tych o 'miłości',

i zgadzam się z poprzednikiem: to 'pierdolić' nie tylko można lecz wręcz należy wymienić. nowoczesność nowoczesnością, ale pewne granice istnieją...
(I'm tired of being what you want me to be

Feeling so faithless lost under the surface

Don't know what you're expecting of me

Every step that I take is another mistake to you)

"Mam nadzieję, że wyjście jest radosne i mam nadzieję, że nigdy tu nie wrócę".

7
Muszę polemizować z dwoma przedmówczyniami <ukłon w ich stronę>

Nie samo "pierdolić" jest tu ważne moim zdaniem, a użycie wulgaryzmu, który uwypukla - niechęć, brak zaufania do ludzi. A współczesna poezja (jeśli taki był kontekst twojej wypowiedzi alpm) ma do tego niewiele moim zdaniem, bo i dawniej co niektórzy poeci używali wulgaryzmów, kolokwializmów i to w zdecydowanie większej ilości.

Pozdrawiaju!

8
Wycinek z awantury (dajmy na to - telefonicznej):

Nie masz pojęcia, jak ciężko być z siebie dumnym! Co ty nie powiesz?! Mogłam godzinami słuchać jak oddychasz. Głupi jesteś! Dlaczego?! Przez co?! Przez to że wszystko będzie dobrze! Naiwna jestem! zbyt mocno chciałam! Co chciałam?! Być sobą i rozczarowywać świat. Pierdolić ludzi, bo zawsze odchodzą. Że co?! Że mam się wziąć w garść? Ostatnio wzięłam się w garść. I wiesz co? Coraz częściej myślę o tobie gdy jestem w łóżku. I doszłam do jednego wniosku. Wiesz, lepiej się czuję jak śpisz na kanapie.

Niech to starczy za mój komentarz... Dla mnie to nie wiersz :)

Pozdrawiaju
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

9
Dla mnie to też nie wiersz i ja Was toże pazdrawljaju. Was wsjech.
pierdolić ludzi bo zawsze odchodzą
akurat najbardziej mi się podobało, jako polemika z ogólnie znanym cytatem.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

10
juz tłumaczę:

"Erekcjato jest nowa forma poezji, ktore przezylo swoj debiut w Sieci (Internet). Ma na celu otworzenie sie mlodych poetow poprzez uzycie przeciwnego bieguna do: "nie ruszaj gowna bo smierdzi". Erekcjato jest utworem prowokujacym i zrywajcym z wszelkimi formami etyki moralnej szczegolnie podmiatniu pod dywan i zaklamaniu ktore uprawial miedzy innymi Adam Mickiewicz i inni poeci wyrywajacy wartosci relistyczne, znieksztalcajacy je i wywyzszajacy ponad poziomy, erekcjato identyfikuje sie bardziej z surrealizmem Salvadore Dalli`ego, ma czytelnika powalic z nog i zmusic do zastanowienia sie.

Erekcjato to utwor poetycki o dowolnej formie i tresci ma jakby dwa zakonczenia jedno konczace tresc i to drugie "erekcyjne" czyli zaskakujace (ono decyduje czy erekcjato to erekcjato)… sklada się z jedngo lub dwoch slow (explozja, erekcja, zaskoczenie) bez zadnych ukrytych symboli czy metafor, które zmieniaja sens i nadaja inny punkt widzenia .

Forma i tresc jest dowolna, mozna pisac w formie sonetu, ody, hymnu, fraszki, wiersza bialego, forma i tresc nie sa wazniejsze od wrazenia wywartego na koncu."

to apropos tej wielkiem przerwy na końcu utworu.

a reszta? hmm interpunkcji nie stosuje, tylko momentami tam ,. gdzie uwazam ze powinna byc . Lub lepiej jak jest. tak czy inaczej dziękuje za komentarze i pozdrawiam:)
`gdzie jest granica co wolno i co warto`

11
A propos interpunkcji. Konsekwentność w stosowaniu lub niestosowaniu. Nie ma że cały wiersz pusto, a tu nagle dwa przecinki... ;>

Pozdrawiam
"Stąpaj ostrożnie,

12
tak ni z gruszki wracając do wersu:"pierdolić ludzi bo zawsze odchodzą", samo w sobie oddzielnie podoba mi się(przepisałam nawet sobie i czytam czasami), chodziło mi raczej o to, że słowo 'pierdolić' jest dosadne i wulgarne, moim zdaniem nie powinno figurować w poezji, co innego jakaś 'cholera' czy 'pieprzę' chociaż toleruje tylko w minimalnej formie.

Dosadne wulgaryzmy i kolokwializmy to nie ta działka, moim przynajmniej zdaniem.
(I'm tired of being what you want me to be

Feeling so faithless lost under the surface

Don't know what you're expecting of me

Every step that I take is another mistake to you)

"Mam nadzieję, że wyjście jest radosne i mam nadzieję, że nigdy tu nie wrócę".

13
Nie koniecznie. Kto czytał poezję pana Marka Hłaski wie, że ten pan nie przebiera w słowach, a jednak jego wiersze wciąż przyciągają ludzi. Mało tego. Figurują w podręcznikach do polskiego. :D
"Stąpaj ostrożnie,

14
myślę, że należy kontrolować wulgaryzmy, dosadniejsze lub mniej dosadne, żeby poezja mogła być jeszcze poezją, a nie potokiem słów ludzi pijących piwo pod sklepem, takie jest moje zdanie. Jak wyczuć różnicę? To jest problem. Jeśli więc mamy pewne obawy co do kultury, to raczej nie wstawiajmy.
alouette
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”