Wydawnictwo FOX (wrocław) - typowi do bólu oszuści. naczelny nazywa się Skierkowski. nie wykluczone że bedzie probował dalej dzialać w tym biznesie.
Wydawnictwo Literatura (łódź)(literatura dla dzieci) (stan na rok 2001 - może coś się zmieniło?) brak odpowiedzi na listy, wyjatkowo trudny kontakt, chamska i porażąjąco niekompetentna sekretarka odbierająca telefony.
Wydawnictwo Siedmioróg (śląsk)(literatura dla dzieic)(stan na 2001 - może coś się zmieniło) bardzo trudny kontakt, baardzo wolno czytają, ludzie żyjący w innej rzeczywistości finansowej - tzn 3 tyś zł za maszynopis i umowa na cztery tomy rocznie wydały im się kwotą "wygórowaną".
Prószyński i ska. (warszawa) nie miałem kontaktu od pocz XXI wieku. Wtedy był to wielki koncern, mimo iż byli liderem na rynku: Pierońsko skomplikowane umowy, bardzo marne stawki, trudny kontakt z redaktorem, generalnie maszynopisy leżały u nich w lodówce - umowa nakładała obowaizek wydania w ciagu 5 lat (!!!), niewielkie zaliczki płacone w ratach. Szta graficzna wiekszości książek tragiczna.
Wydawnictwo Supernova (warszawa) podobnie - dawno nie miałem kontaktu. Groszowe stawki (przy bardzo drogich książkach), baaardzo długi czas czytania maszynopisów. (idący nie przesadzę w lata!) Naczelny o osobowści nieco chimerycznej - łatwo się obrażał. szta graficzna już wówczas budziła powszechne politowanie i niewiele sie zmieniło.
Wydawnictwo... khm... Przedświt potem zdaje się SR, Scutum, chyba Stalowa Twierdza etc. aktualne wcielenie identyfikowalne dzieki logo na ksiązkach "odmienne stany fantastyki". Słyszałem o nich wiele złego - ale sam nie skorzystałem. naczelny bodaj Fijałkowski
"Alfa" - splajtowało zdaje się. wydawali bardzo sprawnie. Za to kompletnie nie potrafili książki sprzedać...
Generalnie wymieniam tu tych z którymi próbowałem coś wydawać, składalem propozycje i doszedłem przynajmniej do etapu rozmowy z jakimś redaktorem. gdybym miał wymienić wszystkich u których maszynopis po prostu wpadł i przepadl bez odzewu trza by tu dopisać jeszcze sporo nazw...
Czarna Lista Wydawnictw
1
Ostatnio zmieniony wt 16 paź 2007, 00:07 przez Andrzej Pilipiuk, łącznie zmieniany 2 razy.