3
autor: Tusia
Pisarz domowy
Nie, nic nie trzeba płacić. Nagrodzeni są publikowani w antologii i na ich stronie internetowej (za co dostają symboliczne, ale jednak honoraria), a najlepsi mają wydane książki. Jest to specyficzna droga, ale wydaje mi się mimo wszystko warta rozważania z kilku powodów:
- poezja i proza artystyczna są bardzo niszowe, a Biuro Literackie jest mimo wszystko chyba najbardziej opiniotwórcze w tej niszy, ich "Połów" uchodzi za najbardziej prestiżowy konkurs poetycki w Polsce, a książki, które wydają, są znane i dyskutowane wśród krytyków i odbiorców literatury "ambitnej".
- Mają kilka "silnych nazwisk" - wydaje u nich np. Jacek Dehnel, Roman Honet, Marta Podgórnik czy Łukasz Jarosz (dwoje ostatnich "odkrytych" właśnie w tym projekcie, ich książki bywają nominowane do Nike, Gdyni, Silesiusa itp.
- Pozycje BL wydawane są bardzo staranie pod względem edytorskim, graficznym itp.
- Jestem realistką i tworząc w tej niszy mam świadomość, że nakłady nie będą tak duże jak miałoby to miejsce w przypadki na przykład w przypadku fantastyki czy kryminałów.