MaciejŚlużyński pisze: A co z tą pierwszą jest nie tak? Słaba sprzedaż, kiepskie recenzje, brak promocji, zła dystrybucja?
Chciałbym Ci odpowiedzieć na to pytanie, ale chyba nie jestem w stanie

Wydawnictwo duże (chyba jednak za duże jak na start). Brak promocji... Tego nie wiem, na jakiś tam targach byłem, coś podpisywałem...

Czy promowali książkę jakoś usilnie? Wątpię, chyba jednak mają kogo promować. Zła dystrybucja? Raczej nie, bo są duzi, podobno sieć dystrybucyjną mają dobrze rozwiniętą. Kiepskie recenzje? Powiem tak, recenzje są różne, jedne pochwalne, inne mniej, jeszcze inne krytyczne. Sprzedaż? Nie rzuca na kolana, przynajmniej nie rzucała w tamtym roku, bo za ten rok nie mam jeszcze raportu. Ale, podobno (czytałem gdzieś taką opinię), na książce debiutanta rzadko się zarabia, może na drugiej, a już prędzej na trzeciej.
Osobiście myślę, że książka dość niefortunnie została zaklasyfikowana jako kryminał, a jest rasowym thrillerem albo nawet horrorem. Niektórzy znajomi twierdzii, że nie sięgnęliby po książkę, gdyby wiedzieli, że tak mało w niej kryminału, że jest aż tak mocna. I tak sobie myślę, że ani nie dotarłem do fanów kryminału, bo to nie jest kryminał (ergo, miłośnicy tego gatunku są w zasadzie rozczarowani), ani fanów czegoś cięższego, bo po książkę zwyczajnie nie sięgneli. A dlaczego wydawca zaklasyfikował książkę do kryminałów? Akurat wydawał taką serię (która, nota bene, już umarła) i tak po prostu wyszło, jakoś mu to spasowało...
No ale nic, póki co walczymy dalej

Dzięki za odpowiedzi.