Biała lista wydawnictw

77
Andrzej Pilipiuk pisze: ale po co skoro można poczytać źródło - tj. prace samego Miczurina?
Tytuł tej powiastki nie ma nic wspólnego z Miczurinem. Może gdzieś się tam przewija jego postać albo raczej zarysowana jest ta jego metoda uprawy roślin, to wszystko.
barthez pisze: Jest jeszcze z większych Znak
Słusznie, dzięki. Tylko czy oni wydają debiutantów? Muszę poszukać na ich stronie.
Andreth pisze: Odezwał się SQN (ekspresowo, chyba rekord - po ośmiu dniach
Wow, to chyba rzeczywiście rekord. Gratulację.
Navajero pisze: A do Fabryki nie chcesz?
Chcę, chcę! Tylko nie wiem, czy FS wydaje - bo ja wiem? - literaturę współczesną obyczajową z elementami realizmu magicznego - bo to by była taka najprecyzyjniejsza charakterystyka tego, co napisałem. Ale spróbować nie zaszkodzi.

Biała lista wydawnictw

79
Podejrzewam, że to problem nie tylko Fabryki. Ale IMO warto próbować, porównajcie choćby ilość lajków na fb Fabryki i innych wydawnictw ( to się przekłada na marketing).
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Biała lista wydawnictw

80
Fakt, to dość powszechny problem. Najfajniejsze są automatyczne zwrotki: "wiadomość usunięto bez przeczytania". A tymczasem... na stronie wydawnictwa: zapraszamy, zapraszamy!
Zgłupieć można :)

Wracając do tematu: do Fabryki nie tylko warto, ale nawet trzeba próbować.

Biała lista wydawnictw

81
Najgorsze będzie to czekanie. Ale nie będę czekał po próżnicy - tylko się biorę za drugą książkę, żeby skończyć w połowie przyszłego roku. Tym niemniej miło by było na piętnastolecie świadomego, celowego pisania zobaczyć swoją książkę w księgarniach.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Biała lista wydawnictw

82
Od razu ostrzegam - Fabryka to DUŻY konik.

Nie jest łatwo wspiąć się na siodło - a jak już się go dosiądzie, to trzeba się nastawić na dziki galop przez knieję. A po drodze jeszcze poprzeczki do przeskoczenia. De facto każda Twoja książka powinna być coraz wyższą poprzeczką. A gdzieś na końcu tej drogi będą też skarby.

Ergo: to jest miejsce raczej dla twardych zawodowców. Jeśli myślisz o napisaniu jednej książki, choćby genialnej - odpuść sobie. Jeśli myślisz w kategorii "chcę być pisarzem/pisarką i będę spokojnie budować karierę przez kilka dekad pisząc 2-3 książki rocznie" - to dobrze trafiłeś/trafiłaś.

Tylko jak skiepścisz wylecisz z siodła na łamanie karku.

Added in 8 minutes 53 seconds:
Óp pisze: Tylko nie wiem, czy FS wydaje - bo ja wiem? - literaturę współczesną obyczajową z elementami realizmu magicznego - bo to by była taka najprecyzyjniejsza charakterystyka tego, co napisałem. Ale spróbować nie zaszkodzi.
porównaj z moimi zbiorami "aparatus", "carska manierka", "reputacja" i "litr ciekłego ołowiu"

Biała lista wydawnictw

83
Andrzej Pilipiuk pisze: Jeśli myślisz o napisaniu jednej książki, choćby genialnej - odpuść sobie. Jeśli myślisz w kategorii "chcę być pisarzem/pisarką i będę spokojnie budować karierę przez kilka dekad pisząc 2-3 książki rocznie" - to dobrze trafiłeś/trafiłaś.
Za długo na to pracowałem, żeby po jednej książce sobie odpuścić. Nieważne, czy uda mi się wydać tę pierwsza, którą właśnie pisać skończyłem czy nie. I tak będę pisać dalej. Myślę w kategoriach "chcę być pisarzem". Myślę w tych kategoriach od dziesięciu lat, a naprawdę intensywnie od czasu debiutu w NF. Jeżeli by się udało, rzucam pracę od razu i skupiam się na pisaniu oraz na takiej aktywności zawodowej, która pozwoli mi przeżyć, a która nie angażuje mnie przez 10 godzin dziennie. Jestem o tyle szczęściarzem, że mam coś takiego. Z głodu nie umrę. Natomiast nie wiem, czy jestem w stanie pisać 2-3 książki rocznie. Nawet nie wiem, czy chcę. Pierwszą książkę napisałem w 6-7 miesięcy, ale jest krótka (około 350 tysięcy znaków). Wszystko mam przemyślane, nie wiem natomiast najważniejszego - czy ktoś zechce wydać moją pierwszą powieść. Nie wiem, czy to już ten poziom. Ale tak jak mówię, bez względu na to, co się stanie, ja będę pisał dalej.
Andrzej Pilipiuk pisze: porównaj z moimi zbiorami "aparatus", "carska manierka", "reputacja" i "litr ciekłego ołowiu"
Czytałem Twoje zbiory opowiadań, choć nie wszystkie. U mnie wygląda to tak, że w zasadzie czytelnik może sobie sam rozsądzić, czy "magia" w tym "realizmie" była prawdziwa czy nieprawdziwa. Ja tylko nieśmiało sugeruję.

Biała lista wydawnictw

84
Nie przejmuj się tymi andrzejowymi normami, ja piszę jedną, w porywach półtorej książki rocznie i jeszcze mnie nie wywalili :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Biała lista wydawnictw

86
Navajero pisze: Nie przejmuj się tymi andrzejowymi normami, ja piszę jedną, w porywach półtorej książki rocznie i jeszcze mnie nie wywalili :)
Grzędowicza też nie wywalili. 8)

ale lepiej by Óp nastawił się na te 2-3 rocznie ;)
przynajmniej przez pierwsze kilka lat.

także dla tego że na tym ringu trzeba zacząć serią szybkich nokautujących ciosów.

Added in 2 minutes 49 seconds:
ciągnij do objętości standardowej ok. 500 k znk.
Óp pisze: Czytałem Twoje zbiory opowiadań, choć nie wszystkie. U mnie wygląda to tak, że w zasadzie czytelnik może sobie sam rozsądzić, czy "magia" w tym "realizmie" była prawdziwa czy nieprawdziwa. Ja tylko nieśmiało sugeruję.
czyli pogranicza - "fantastyka bliskiego zasięgu" - tylko o krok dalej od jądra niż ja...

obawiam się że to muszą ocenić te bestie - czytelnicy...

Biała lista wydawnictw

87
Trzy książki to jakieś półtora miliona znaków. Rocznie! Bój się Boga! To już chyba łatwiej zostać drugim Grzędowiczem.
Andrzej Pilipiuk pisze: obawiam się że to muszą ocenić te bestie - czytelnicy...
Modlę się, żeby mieli okazje.
Andrzej Pilipiuk pisze: ciągnij do objętości standardowej ok. 500 k znk.
Nie dociągnę. Nie chcę psuć formy, która wydaje mi się być atutem.

Biała lista wydawnictw

88
3/rok x 500k
Zapisałabym ten wzór nad łóżkiem, ale:
a. niebawem zabraknie mi miejsca na złote myśli z Weryfikatorium;
b. to dopiero połowa (ta mniejsza ;)) przepisu na sukces.
Poczekam aż ktoś się w końcu wygada i poda cały.

Wróć do „Wydawnictwa”