Biała lista wydawnictw

61

Latest post of the previous page:

Monika Błądek pisze: Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Jak z dystrybucją? Książki leżą w Empikach i Matrasach?

Okej, teraz wszedłem na ich stronę i wyczytałem, że to raczej wydawnictwo skierowane w stronę prozy dla dzieci i młodzieży. Skończyłem pisać powieść i rozglądam się za wydawcami. Zrobiłem listę bodaj 8 wydawców, do których bardzo bym chciał i 7, do których chciałbym mniej. Ale to rozważania na inny wątek.

Biała lista wydawnictw

63
Óp pisze:
Monika Błądek pisze: Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Jak z dystrybucją? Książki leżą w Empikach i Matrasach?

Okej, teraz wszedłem na ich stronę i wyczytałem, że to raczej wydawnictwo skierowane w stronę prozy dla dzieci i młodzieży. Skończyłem pisać powieść i rozglądam się za wydawcami. Zrobiłem listę bodaj 8 wydawców, do których bardzo bym chciał i 7, do których chciałbym mniej. Ale to rozważania na inny wątek.
Obserwuję, jak działa dział handlowy i widzę, że moja powieść (oferta) jest prawie wszędzie, od księgarni religijnej, Świata Książki, Znaku, FH Olesiejuk, różnych hurtowni (to akurat i tak standard), do oferty kierowanej za ocean. Fizycznie: podejrzewam, że to będzie zależeć od zamówień. Ale "Asystent czarodziejki" Aleksandry Janusz leży w sieci Matras, Empik i w Świecie Książki. Zasięg dystrybucji w wydawnictwach jednak zależy od tytułu, np ambitny obyczaj debiutanta wydany u dużego wydawcy niekoniecznie trafi do Empików.
Jeszcze NK wydaje co pół roku bardzo starannie opracowany katalog, który jest wysyłany do zainteresowanych podmiotów.

Rzeczywiście, NK jest obecnie zainteresowana powieściami dla dzieci i młodzieży, przynajmniej w przypadku debiutantów. Trzeba cały czas sprawdzać na stronach wydawców, czym są zainteresowani, bo to się zmienia.
Najważniejszy jest profil, nie chodzi nawet o konwencję, tylko jaki jest gust docelowego targetu wydawcy. Przykładowo bardziej wymagające YA łatwiej sprzedać u jednego wydawcy, u drugiego przejdzie tylko tekst dla tzw "masowego czytelnika".
Navajero pisze:No to gratulacje, niech Ci się darzy i w komorze i oborze ;)
Jeśli to dla mnie, to dziękuję :).

Biała lista wydawnictw

64
Monika Błądek pisze:
Navajero pisze:No to gratulacje, niech Ci się darzy i w komorze i oborze ;)
Jeśli to dla mnie, to dziękuję :).
Dla Ciebie :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Biała lista wydawnictw

65
Monika Błądek pisze: Zasięg dystrybucji w wydawnictwach jednak zależy od tytułu, np ambitny obyczaj debiutanta wydany u dużego wydawcy niekoniecznie trafi do Empików.
Ambitny obyczaj :mrgreen: Zastanawia mnie, gdzie zatem trafia ten twór, Twoim zdaniem, skoro Empik jednak jest wciąż na pierwszej linii frontu? Samym tylko internetem debiutanta nie wypromujesz.
Rzeczywiście, NK jest obecnie zainteresowana powieściami dla dzieci i młodzieży, przynajmniej w przypadku debiutantów. Trzeba cały czas sprawdzać na stronach wydawców, czym są zainteresowani, bo to się zmienia.
Bez przesady. Napisali po prostu, że "szczególnie interesują nas", a nie że wyłącznie i z niczym innym nie podchodź. NK wydaje też choćby babskie obyczajówki, więc pewnie dobrym tekstem z tej dziedziny nie pogardzą.
Przykładowo bardziej wymagające YA łatwiej sprzedać u jednego wydawcy, u drugiego przejdzie tylko tekst dla tzw "masowego czytelnika".
Bardziej wymagające YA :mrgreen:
I nie zgadzam się, że istnieje w ogóle coś takiego jak masowy czytelnik. Jak książka jest dla wszystkich, to znaczy, że jest dla nikogo. I wszyscy trzeźwo myślący wydawcy mają tego świadomość.
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

Biała lista wydawnictw

66
Szczepko pisze:Bardziej wymagające YA :mrgreen:
Jednakowoż istnieje zauważalna różnica między np. "Małym bratem" Cory'ego Doctorowa a taką "Jak rozkochałam w sobie wampira. Część siódma: Drgawki" Julianny Smith :)
Że nie wspomnę o klasyku, czyli "Gwiazd naszych wina".

Nie zawsze warto ulegać stereotypom :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Biała lista wydawnictw

67
Romek Pawlak pisze:
Szczepko pisze:Bardziej wymagające YA :mrgreen:
Jednakowoż istnieje zauważalna różnica między np. "Małym bratem" Cory'ego Doctorowa a taką "Jak rozkochałam w sobie wampira. Część siódma: Drgawki" Julianny Smith :)
Że nie wspomnę o klasyku, czyli "Gwiazd naszych wina".

Nie zawsze warto ulegać stereotypom :)
Nie będę angażować się w dyskusję, bo raz, zbaczamy z tematu i Romek częściowo udzielił odpowiedzi. Dwa, trzeba pewne rzeczy poczuć na własnej skórze, żeby mieć pełniejszy obraz sytuacji. I bacznie śledzić rynek, np zwrócić uwagę na komentarz Soni Dragi o tym, że Matras nie chce brać do księgarni ich ambitniejszych tytułów. Mimo że mieli taką kartę przetargową jak Grey! Lepiej pytać wydawanych autorów, jak to wszystko wygląda od strony podszewki (choćby jaki wpływ na rynek mają dystrybutorzy). Przynajmniej uniknie się potem rozczarowania. Bo ono może mocno podciąć nam skrzydła :(

Biała lista wydawnictw

68
Okej, powieść pisać skończyłem (już 3 miesiące temu, ale teraz odleżała i jest poprawiana - po raz setny zresztą. Pod koniec tygodnia mam zamiar ją wysłać), jestem umiarkowanie zadowolony, to znaczy zadowolenie miesza się z wątpliwościami i z jakimiś tam obawami, bo mam świadomość swoich słabych stron. Ale nie o tym.
Zrobiłem sobie listę wydawnictw, do których książkę wyślę. Listę podzieliłem na dwie części: na tych wydawców, których chciałbym bardziej i na tych, których chciałbym mniej. Może pomożecie listę uzupełnić, ewentualnie wskażecie, które wydawnictwo powinno wylądować w innej grupie.
Dodam tylko, że moja powieść to taki realizm magiczny, mniej więcej w tych samych proporcjach jest magii i realizmu co u Kuby Małeckiego albo u Wita Szostaka. Koło czystej fantastyki to nawet nie stało. Historia obroniłaby się zresztą bez tych fantastycznych elementów, ale są i uważam, że wnoszą trochę, więc postanowiłem je zostawić. Zresztą wywodzę się z fantastyki, debiutowałem w NF i lubię ten gatunek.

I GRUPA WYDAWNICTW:

Prószyński
Zysk
Wydawnictwo Literackie
Muza
WAB
SQN
Czarne

II GRUPA WYDAWNICTW

Filia
Dolnośląskie
Amber
Czwarta Strona
Replika
Wielka Litera
Genius Creations

Tę listę sporządzałem jeszcze w zeszłym roku, więc nie do końca pamiętam, jakie kryteria stosowałem. Chyba popularność/wielkość danego wydawnictwa. Nie byłem obiektywny, nie badałem tematu głęboko, raczej robiłem to na wyczucie.

Za wszelkie rady i za dyskusję będę bardzo wdzięczny.

Biała lista wydawnictw

69
Óp pisze: Prószyński
Przygotuj się, że nawet jeśli rzucisz ich na kolana, to termin wydania mogą zaproponować Ci... w 2018.
Był już kiedyś ten temat poruszany na forum, z jednej strony trzeba długo czekać, ale z drugiej chyba warto ;) Musisz to sam rozważyć.
SQN
Mówisz, że Twoja powieść nie stała obok fantastyki. Pamiętaj, że jak wydasz w SQN to jednak na pierwszy rzut oka będziesz kojarzył się przede wszystkim z fantastyką.
Czarne i Filia
Mam wrażenie, że te dwa wydawnictwa w najmniejszym stopniu odpowiadają temu, co napisałeś.
Amber
Amber już chyba dawno nie wydaje niczego polskiego?
Czwarta Strona
Przesunęłabym do pierwszej grupy. Świetny kontakt z autorem, porządne wydania, niezła promocja.
Genius Creations
Jak chcesz ryzykować, że Twoja okładka zostanie złożona w Paintcie, to ślij :P

Sprawdź jeszcze Marginesy.
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

Biała lista wydawnictw

70
Dzięki za odpowiedź.
Szczepko pisze: SQN

Mówisz, że Twoja powieść nie stała obok fantastyki.
Koło czystej fantastyki - na pewno nie. Ale SQN wydaje Małeckiego i Orbitowskiego, a obaj czystej fantastyki nie piszą. Raczej realizm magiczny, szczególnie ten pierwszy. Oczywiście Orbitowskiemu wydaliby nawet tomik wierszy, ale nie porównuje się bynajmniej z wyżej wymienionymi autorami. Ino o gatunku wspominam.
Szczepko pisze: Czwarta Strona

Przesunęłabym do pierwszej grupy.
Tak zrobię, dzięki.

Co do Czarnego - w zeszłym roku bodaj wydali "Uprawę roślin południowych metodą Miczurina" Weroniki Murek. Ciężko mi tę powieść (a w zasadzie cieniutką na sto stron powiastkę) jakoś zakwalifikować gatunkowo, ale to na pewno nie jest powieść obyczajowa czy realistyczna, a tym bardziej nie reportaż, z czym wydawnictwo zazwyczaj się kojarzy.

Biała lista wydawnictw

71
Óp pisze: w zeszłym roku bodaj wydali "Uprawę roślin południowych metodą Miczurina" Weroniki Murek. Ciężko mi tę powieść (a w zasadzie cieniutką na sto stron powiastkę) jakoś zakwalifikować gatunkowo, ale to na pewno nie jest powieść obyczajowa czy realistyczna, a tym bardziej nie reportaż, z czym wydawnictwo zazwyczaj się kojarzy.
ale po co skoro można poczytać źródło - tj. prace samego Miczurina?

ja czytałem nawet "Agrobiologię" Trofima Łysenki - fascynujące eksperymenty z jaryzacją ozimin.

o co biega?

zboża jare wysiewamy wiosną i późnym latem są plony.

oziminy wysiewamy jesienią, to kiełkuje, przychodzi zima niby szlag wszystko trafia ale wiosną odbija i latem plony.

oziminy są bardziej plenne - ale część tego co wysiejemy diabli czyli czynniki naturalne biorą...

jak oziminę wysiejemy wiosną - to nie skiełkuje - bo do cyklu życiowego potrzebuje tej zimy...

Łysenko wymyślił by oszukiwać ziarno odmian ozimych - tj. polewać je wodą w specjalnych halach-chłodniach, przemrażać i siać wiosną.
straty ziarna zaniedbywalne - znacznie wyższa plenność zachowana.

Metoda wymagała budowy hal-chłodni (i to Duuuuuuużo). Potem się okazało że z tą jaryzacją to nie do końca wychodzi. po śmierci stalina gwiazdy Miczurina i Łysenki szybko zblakły.

Miczurin miał prawdziwe osiągnięcia w opisywaniu klasyfikowaniu i szczepieniu różnych odmian jabłoni. Opisał ok 400 różnych odmian jabłek! a kółka miczurinowskie przy szkołach zapewniły dzieciakom po garści owoców...

kłopot w tym że miał dwie idee fixe -

1) szczepienia gatunków owocowych na innych drzewach owocowych - próby skrzyżowania jabłek i gruszek. coś tam z tego wychodziło ale bardzo szybko następowała degeneracja i szczepki przestawały rodzić.

2) szczepienia gatunków owocowych na drzewach nieowocowych - najlepiej bezużytecznych gospodarczo. Stąd legendarne gruszki na wierzbie. Wbrew temu co się sądzi nie była to taka mrzonka - uzyskał to. Tyle że owoce ciągnęły za dużo garbnika z wierzby - były pierońsko gorzkie. Ale za mało gorzkie by np. używać ich zamiast aspiryny...

Biała lista wydawnictw

72
Óp pisze:
I GRUPA WYDAWNICTW:

Prószyński
Zysk
Wydawnictwo Literackie
Muza
WAB
SQN
Czarne

II GRUPA WYDAWNICTW

Filia
Dolnośląskie
Amber
Czwarta Strona
Replika
Wielka Litera
Genius Creations
Porównując z moją listą sprzed roku, zauważam brak Rebisu i Świata Książki. Prószyński jeśli uzna cię za fantastykę, to do ręki nie weźmie. Amber istotnie nie wydaje polskich autorów.

Biała lista wydawnictw

75
Odezwał się SQN (ekspresowo, chyba rekord - po ośmiu dniach) i Rebis (ten w normalnym czasie, jakieś 2,5 miesiąca). Wysyłałam jeszcze do dwóch innych (Muza i Genius Creations), ale ci się nie odezwali.

Jeszcze teoretycznie Foksal Uroboros mógłby wchodzić w grę.

Wróć do „Wydawnictwa”