Jak poprawnie przygotować konspekt?

46

Latest post of the previous page:

Przyszła kryska na...

W każdym razie. Konspekt, 25 - 30 stron (jeszcze nie skończony, ale jakoś tak wyjdzie). Czy powinien mieć spis treści?
Widzę zalety - jak ktoś po krótkim streszczeniu nie będzie chciał czytać szczegółowego czy o bohaterach, tylko skoczyć do biogramu, to nie musi całego przeglądać.
Widzę i wady - nie wiem, czy nie przerost formy nad treścią i czy konspekt w ogóle ma spis treści? Poza tym nowsze Wordy mają taki fajny spis po lewej, w strukturze dokumentu, ale znowu nie jestem pewna, czy wszyscy tego używają (zakładam, że powinni, chyba wydawnictwa nie pracują na Notatnikach).

Ja wiem, że popierdółka - ale Wery chyba nie musi odpowiadać tylko na wielkie pytania o los literatury i Wszechświata. xD
jestem zabawna i mam pieski

49
Konspekt z własnym spisem treści - tego jeszcze w życiu nie widziałem :shock:

I do tego TRZYDZIEŚCI STRON?

Jeśli to konspekt roboczy, dla Ciebie, żeby uporządkować fabułę i materiał, który powstał PRZED napisaniem dzieła głównego - to bym jeszcze zrozumiał. Ale jeśli tak - to raczej w punktach, z odnośnikami, zaznaczeniem cliffhangerów, retrospekcji, relacji między bohaterami, szczegółów świata przedstawionego (jeśli to fantasy bądź sf). W innej formie - to nie wiem, czemu miałoby takie coś posłużyć...

Added in 2 minutes 2 seconds:
Cerro pisze: chyba wydawnictwa nie pracują na Notatnikach
Wydawnictwa pracują na tym, co im autorzy podeślą, bo ci przeważnie nie zawracają sobie głowy żadnymi "wytycznymi" od wydawnictwa, gdzie jest opisane szczegółowo, jak przygotować materiał...
Pozdrawiam
Maciej Ślużyński
Wydawnictwo Sumptibus
Oficyna wydawnicza RW2010

50
Maciek - doceniam troskę, ale pytanie nie brzmiało "czy to ma sens", tylko "czy ma być spis treści". ;) Poniekąd odpowiedziałeś, za co dziękuję.

Co do szczegółowych wytycznych... niestety wydawnictwa mistrzami UX nie są. Jeśli te wytyczne są w stopce, w podmenu sugerującym coś innego i ukryte za lakonicznym linkiem, to ja się nie dziwię, że niektórzy bawią się w zgaduj-zgadula. ;)
Chociaż w sumie jeżeli wytyczne są, to już nie tak źle.
jestem zabawna i mam pieski

51
Przebrnęłam przez cały wątek. I w sumie, jak nie wiedziałam, jak wygląda wzorcowy konspekt i jakie cechy powinno mieć wzorcowe streszczenie (tak, cechy - bo padły przykłady zwykłego streszczenia fabuły, streszczenia głównego wątku, przedstawienia w streszczeniu intencji bohaterów, istoty powieści w mniemaniu autora oraz wiele innych), tak nie wiem :lol:
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

52
iris pisze: Przebrnęłam przez cały wątek. I w sumie, jak nie wiedziałam (...), tak nie wiem :lol:
Witamy na Weryfikatorium. :mrgreen:
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”