49
Dziękuję za odpowiedzi. Może się przydadzą... To jest na prawdę długi tekst o nieco sylwicznej budowie. Postać ma jeszcze nieco chropowatą, bo jestem typem kogoś, kto pisze teksty treściowo skondensowane, potrzebuję korektora, nie tylko od przecinków.

Ps: publikowanie w "Universitas" nie wymaga recenzji? Przecież nie dostarczam im zaginionych rękopisów Pawła Jasienicy. :)

Ps1: Rozumiem, nikt tu jeszcze się eseistyką nie parał. Chociaż to swoją drogą ciekawe, bo esej jest wedle teoretyków, formą wyrosłą z powieści. Może będę pierwszy? :)

51
Jeśli chodzi o Universitas, to potrzebne byłyby dwie recenzje. Wydawnictwo samo może zwrócić się do specjalistów z danej dziedziny, ewentualnie może wskazać ich autor książki. Jest to sprawa o tyle istotna, że Universitas występuje o dofinansowanie publikacji, a wtedy bez recenzji ani rusz.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

53
Świat Książki. Godne polecenia pod wieloma względami.
SĘK w tym, aby pisać tak, żeby odbiorca czytał trzy dni, a myślał o lekturze trzy lata.

54
Gdzie uderzać z obyczajówkami poza Czarnym i Znakiem? ;)
Ma ktoś jakieś dobre doświadczenia? W google sporo stron jest off :c
Będę śniła swoją baśń
Powrócę tutaj znowu
W mrocznych zamkach skryty skarb
Lecz jak?

55
Swoja Basn pisze:Gdzie uderzać z obyczajówkami poza Czarnym i Znakiem? ;)
Ma ktoś jakieś dobre doświadczenia? W google sporo stron jest off :c
dość ciekawe jest skojarzenie z obyczajówką w przypadku Czarnego, bo w kontekście całej działalności wydawnictwa to jednak margines i w sumie w zdecydowanej większości obsadzony przez osoby mające już spory dorobek. Natomiast innych wydawnictw jest sporo

56
Ach, mój błąd, sugerowałam się okładką jednej z powieści na półce, obyczajówki właśnie :)
wiem, że sporo, ale może są jeszcze jakieś mniej znane, które ciężko znaleźć w google, a które też są w porządku. Sprawdziłam wszystkie z okładek moich książek, ale nie mam ich chwilowo zbyt wiele w pokoju.
Będę śniła swoją baśń
Powrócę tutaj znowu
W mrocznych zamkach skryty skarb
Lecz jak?

57
Swoja Basn, Prószyński, Zysk, Literackie, Publicat, FIlia, Wydawnictwo Kobiece, Harper Collins, Amber, Czwarta Strona.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Biała lista wydawnictw

60
Wydawnictwo Nasza Księgarnia. Jak na razie współpraca miodzio. Bardzo dobry kontakt, sympatyczny i rzeczowy zespół. Data premiery powieści też mocno satysfakcjonująca. Nie mogę ujawniać szczegółów (negocjacje, rozliczenia finansowe itp), ale powiem tylko: same pozytywy.

Biała lista wydawnictw

61
Monika Błądek pisze: Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Jak z dystrybucją? Książki leżą w Empikach i Matrasach?

Okej, teraz wszedłem na ich stronę i wyczytałem, że to raczej wydawnictwo skierowane w stronę prozy dla dzieci i młodzieży. Skończyłem pisać powieść i rozglądam się za wydawcami. Zrobiłem listę bodaj 8 wydawców, do których bardzo bym chciał i 7, do których chciałbym mniej. Ale to rozważania na inny wątek.

Wróć do „Wydawnictwa”