Czarna Lista Wydawnictw

196

Latest post of the previous page:

Luiza Lamparska pisze: (śr 28 gru 2022, 14:31) Wspomniane selfy wykorzystują naiwność ludzi i są do tego stopnia pazerni, że jak nawet książka im się podoba to chcą jeszcze oskubać za jej wydanie.
odróżnijmy:

'self publishing' (self) - samodzielne wydanie, za swoje pieniądze, czyli sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem

vanity press - "wydawnictwa" mówiące o współfinansowaniu, a tak naprawdę drukujące książki za pieniądze autora i zachowujące nadwyżkę dla siebie. zrobią skład i okładkę, czasem korektę (najczęściej marną) (czyli to co piszesz powyżej)

oprócz tego są mutacje powyższych :)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Czarna Lista Wydawnictw

197
ithi pisze: (śr 28 gru 2022, 14:47) odróżnijmy:

'self publishing' (self) - samodzielne wydanie, za swoje pieniądze, czyli sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem

vanity press - "wydawnictwa" mówiące o współfinansowaniu, a tak naprawdę drukujące książki za pieniądze autora i zachowujące nadwyżkę dla siebie. zrobią skład i okładkę, czasem korektę (najczęściej marną) (czyli to co piszesz powyżej)

oprócz tego są mutacje powyższych

Dzięki Ithi za skorygowanie; Faktycznie miałam na myśli te vanity.

Czarna Lista Wydawnictw

199
Romecki, to na pewno. Niemniej przy mikro wydawnictwach, bo takie mam na myśli, poziom reputacji jest stosunkowo niewysoki. Oczywiście jakikolwiek by nie był, zawsze będzie większy niż zerowa reputacja debiutanta ;)
Jeden autor na kilku (kilkunastu bardziej, a może kilkudziesięciu?) będzie w stanie przeskoczyć ten próg idąc w self, pozostali - nie.
Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem

Czarna Lista Wydawnictw

200
Hej wszystkim, odgrzewam trochę temat jako, że się zaczynam nieśmiało dobijać do różnych wydawnictw - czy macie może jakieś bardziej aktualne sugestie, których wydawnictw na chwilę obecną lepiej unikać lub nie spodziewać się fajerwerków jeżeli chodzi o odpowiedzi/współpracę, itd.? Chodzi mi o te wydające fantastykę. Byłabym debiutantem jakby przyszło co do czego, więc też jeżeli macie informację, gdzie w ogóle dać sobie spokój z debiutem, byłoby to bardzo pomocne.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Wróć do „Wydawnictwa”