181

Latest post of the previous page:

obecne ustroje i systemy polityczne generalnie mi się nie podobają. Demokracja czy niektóre pomysły socjalizmu wyglądają nieźle na papierze - ale wprowadzane w życie dziennie odbiegają od swoich papierowych pierwowzorów.

(pamiętajcie że rewolucjoniści francuscy szli o władzę z hasełkiem o powszechną edukację i zniesienie kary śmierci - na dzień dobry skonfiskowali i zamknęli wszystkie szkoły kościelne (uczęszczało tam ok. 25% dzieciaków w wieku szkolnym czyli większość tych które w ogóle gdzieś się uczyły!) a i gilotyna pracowała pełną parą... Bolszewicy chcieli zakończenia wojny i zniesienia kary śmierci... etc.

Oczywiście nasze monarchie są kalekie... Jeden książę co to siedzi w Luxemburgu jak mu fikali miał jaja i rozwiązał parlament... ale też - nie na stałe.

Wydaje mi się że faktycznie - mocne przetasowania wymagałyby "wojny powszechnej" albo innej totalnej rozpierduchy. To już chyba wolę się męczyć i użerać z tym co jest...

*

a może wrócimy do tematu?

[ Dodano: Pon 23 Wrz, 2013 ]
Humanozerca pisze: Jeszcze dwa dopowiedzenia do mego poprzedniego postu. Wydaje się, że:
a) Wadą I Rzeczypospolitej był zasadniczy brak eksportu ideologii ustrojowej.
dokładnie to sobie myślałem jakieś 10-15 lat temu.

ksenofobia i pogarda dla "pludraków & moskali" a gdyby tak zagraniczną młodzież zapraszać do nas, dawać zakosztować wolności - a oni wracając po wakacjach do domów nieśli by bakcyla warcholstwa swoim krajom. ;)

I pozamiatane - monarchie absolutystyczne by nie postały bo Ludwika Słońce tłum nastoletnich warchołów by wyśmiał, a gdyby ten się upierał to by go szabelkami posiekali... ;)

wersalu by nie było... Trudno ;)

ZAŁOŻENIE WYDAWNICTWA

183
Imperium Otomańskie lubi to <3
Andrzej Pilipiuk pisze: I pozamiatane - monarchie absolutystyczne by nie postały bo Ludwika Słońce tłum nastoletnich warchołów by wyśmiał, a gdyby ten się upierał to by go szabelkami posiekali...
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

ZAŁOŻENIE WYDAWNICTWA

185
Romecki pisze: (śr 19 sty 2022, 17:51) Niemal wszystko
Szczegóły! :D
:text-worthless:
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

Wróć do „Wydawnictwa”