Wydawnictwa dziwnie odpisują

1
Oto moja wiadomość do wydawnictwa:

"Szanowni Państwo,

chciałabym zaprezentować thriller psychologiczny. Utwór, utrzymany w charakterze tajemniczości i napięcia, traktuje o zagubieniu oraz poszukiwaniu swojego miejsca w życiu, a także o pozbywaniu się naiwności oraz złudzeń.

Zapewniam, że dołożyłam wszelkich starań, by napisany przeze mnie tekst spełniał oczekiwania najbardziej wymagających czytelników; w utworze znajdą oni zarówno wątki kryminalne, miłosne, przygodowe oraz dużą dawkę czarnego humoru, a także garść ludzkich, niezwykle skomplikowanych losów.

W załączniku zamieszczam streszczenie oraz pełny tekst propozycji wydawniczej; spis treści znajduje na początku dokumentu.
W razie zainteresowania propozycją, podeślę swoje dane kontaktowe.

Kilka słów o mnie: z wykształcenia jestem psychologiem, jednak moim największym marzeniem jest zostać pisarką i móc kreować historie, które dostarczą czytelnikom niezapomnianych przeżyć. Mogę zapewnić, że do swojej twórczości literackiej podchodzę z wielką starannością i sumiennością.

Z poważaniem

[moje imię i nazwisko] "

odpowiedź wydawnictwa x:

"Szanowna Pani,
w imieniu wydawnictwa x dziękuję za przesłany maszynopis. Nie jesteśmy zainteresowani jego publikacją.
Z wyrazami szacunku,
[imię i nazwisko redaktora]
redaktor wydawnictwa [nazwa wydawnictwa]"

Moje pytanie: czy ta osoba po prostu uprzejmie mi oznajmia (po trzech miesiącach), że nie interesuje ją wydanie tej książki, czy liczy, że może przyślę coś w "innym charakterze"?

To nie pierwszy raz takie coś mam, kiedyś inny redaktor mi odpisał, że bardzo dobry kryminał napisałam, ale oni thrillerów szukają.... Tylko, że w tym kryminale było pełno wątków thrillerowych... Ja chyba być za głupia i ja chyba nie rozumieć.

3
Luiza Lamparska pisze: (ndz 01 sty 2023, 18:05) "Szanowna Pani,
w imieniu wydawnictwa x dziękuję za przesłany maszynopis. Nie jesteśmy zainteresowani jego publikacją.
Z wyrazami szacunku,
[imię i nazwisko redaktora]
redaktor wydawnictwa [nazwa wydawnictwa]"

Moje pytanie: czy ta osoba po prostu uprzejmie mi oznajmia (po trzech miesiącach), że nie interesuje ją wydanie tej książki, czy liczy, że może przyślę coś w "innym charakterze"?
Bardzo standardowa odpowiedź, mówiąca tyle, że nie chcą tej powieści. I tyle. Nie doszukiwałabym się w tym drugiego dna. Jakby chcieli powiedzieć "tego nie chcemy, ale proszę nam przysłać [coś tam]/zmienić [coś tam] i wtedy weźmiemy", to by to jasno napisali, zadzwonili omówić.
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

5
Wydawnictwa mają określoną pulę pieniędzy na wydawanie nowych książek ( marketing, druk, honorarium dla redaktora, korekty, autora itp.) i jeśli ją wyczerpią, fizycznie nie są w stanie wydrukować niczego innego. Poza tym cały czas zastanawiają się czy druknąć sprawdzonego autora, czy zaryzykować niepewnego debiutanta. Szanse są jak 10:1. Konkludując: to zdecydowanie odmowna odpowiedź. I raczej bym nie próbował już w tym wydawnictwie.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

6
Navajero pisze: (ndz 01 sty 2023, 19:17) Wydawnictwa mają określoną pulę pieniędzy na wydawanie nowych książek ( marketing, druk, honorarium dla redaktora, korekty, autora itp.) i jeśli ją wyczerpią, fizycznie nie są w stanie wydrukować niczego innego. Poza tym cały czas zastanawiają się czy druknąć sprawdzonego autora, czy zaryzykować niepewnego debiutanta. Szanse są jak 10:1. Konkludując: to zdecydowanie odmowna odpowiedź. I raczej bym nie próbował już w tym wydawnictwie.
Ok, dzięki za info.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”