Mam postanowienie. Co najmniej 10 książek w tym roku. Wiem, trochę mało, ale życie codzienne pochłania mi dużo czasu. Jeśli mi się powiedzie, w następnym roku zwiększam liczbę lektur. Trzymajcie za mnie kciuki!
A Wy, robicie sobie podobne wyzwania?
Wyzwanie książkowe
2Lamia,
To nie jest mało
Ja się dziwię jak ludzie mówią, że czytają po 50, 70, 100 książek rocznie. Przecież po kilku latach takiego czytania nie zostanie nic wartościowego. a ile czasu można stosować się w McDonald's?
To nie jest mało

Ja się dziwię jak ludzie mówią, że czytają po 50, 70, 100 książek rocznie. Przecież po kilku latach takiego czytania nie zostanie nic wartościowego. a ile czasu można stosować się w McDonald's?

Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem
Katon Starszy, zwany Cenzorem
Wyzwanie książkowe
4Nie sądzę, żeby wciskali kit. Niektórzy szybko czytają, inni mają sporo czasu. Też w lepszych czasach pewnie do jakichś 40 książek rocznie dobijałam, choć czytam raczej wolno. Teraz to bida.
Wyzwań czytelniczych sobie nie stawiam, nie mam w tym zakresie wielkich ambicji, ale w ostatnich latach zaczęłam sobie odnotowywać przeczytane książki, zwykle z jakimiś dwoma zdaniami wrażeń, żeby w razie czego móc sobie przypomnieć "jak się nazywało toto, co czytałam i miało taki fajny motyw..."
Wyzwań czytelniczych sobie nie stawiam, nie mam w tym zakresie wielkich ambicji, ale w ostatnich latach zaczęłam sobie odnotowywać przeczytane książki, zwykle z jakimiś dwoma zdaniami wrażeń, żeby w razie czego móc sobie przypomnieć "jak się nazywało toto, co czytałam i miało taki fajny motyw..."

Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"
Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"
Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"
Wyzwanie książkowe
5Kiedyś czytałam sporo, ale z czasem doszłam do wniosku, że wolę raz na jakiś czas przeczytać coś wartościowego, niż lecieć na ilość. Postanowiłam sobie za to regularnie ćwiczyć pisanie
, co prawda przed Nowym Rokiem, ale to też się liczy 

Z wyrazami szacunku,
Fallen
Fallen
Wyzwanie książkowe
6Mam wrażenie, że nie ilość, ale jakość czytanych pozycji powinna być brana pod uwagę:))
Najsmutniejszym aspektem dzisiejszego życia jest to, że nauka osiąga wiedzę szybciej niż społeczeństwo osiąga mądrość. http://cytatybaza.pl/autorzy/isaac-asimov.html?cid=41
Wyzwanie książkowe
7Adrianna, a ja po każdej lekturze odpowiadam w zeszycie na pytania ułożone przez Ewę Nowak.
Wyzwanie książkowe
8I gdzie tu przyjemność czytania? Swoboda i fantazja w doborze lektur? Głód czytelniczy zmuszający do czytania Amandy Quick, jeśli niczego innego nie ma pod ręką?
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
Wyzwanie książkowe
9Tutaj! Tutaj! I Amanda Quick jest cudnaNavajero pisze: (sob 29 sty 2022, 17:55) I gdzie tu przyjemność czytania? Swoboda i fantazja w doborze lektur? Głód czytelniczy zmuszający do czytania Amandy Quick, jeśli niczego innego nie ma pod ręką?

No one said that would be easy.
Wyzwanie książkowe
10Moja aplikacja do audiobooków twierdzi, że w ciągu ostatnich 5 miesięcy "przeczytałem" 30 książek. Jak się spędza po 3-4 h dziennie w samochodzie to wynik nie dziwi. Wolę posłuchać Zajdla, Lema czy Gołkowskiego niż papkowatych radiowych przebojów przeplatanych reklamami włąńczania niskich cen i leków na swędzenie w rzeczy samej