Dostałem tę książkę w prezencie od szwagra krótko po tym, jak powstała pierwsza wersja mojego Magnum Opus. Jak pomoc w pisaniu następnych tekstów.
Pomijając fakt, że autor poniekąd narzuca swój punkt widzenia, no i wspomina o swojej przyjaźni z osobą, która powinna dostać Całkowity Zakaz Publikowania Tesktów, dość powiedzieć, że zawarte w niej przemyślenia są bardzo pomocne. I wyczulają czytelnika, czego powinien unikać w swoich dziełach.
W tej też książce pojawia się podział na twórców, który bardzo mi się podoba. Że twórców można podzielić na Dwie Szkoły - Artystów i Rzemieślników. W dużym skrócie można te Szkoły zdefiniować tak:
https://www.deviantart.com/anaspieinpol ... -583537071
I cóż, Ja jestem Artystą, i Outsiderem. A Wy?
Galeria Złamanych Piór - Feliks W. Kres
2Wiesz, o tym czy jest się artystą czy rzemieślnikiem raczej decydują inni, a nie sam autor 

Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
3Nie sądzę, bo w swojej książce sam Pan Kres zadeklarował, że jest Rzemieślnikiem. Więc, jeśli ktoś w pełni świadom siebie, to może siebie ocenić.
4to jest klucz

Zmieniając temat - W.Kresa zbierałem pisma. Utworzyłem zbiór, zacna lektura: FELIKS W. KRES
• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
5O rany, Znowu? Dlaczego zawsze, gdy ktoś porusza ten konkretny temat, Wszyscy od razu klasyfikują to pod Narcyzm? Co, nie wpadło Wam do głowy, że może ktoś miał dość czasu, żeby pewne rzeczy przemyśleć, i dojść do pewnych wniosków? Włączając w to samokrytykę?
6Przeczytaj jeszcze raz mój komentarz. Nie napisałem nic o narcyzmie, nie sugerowałem niczego takiego, słowo nie padło.
I co najlepsze - mówiłem o sobie

Resztę dopowiedziałeś sobie sam

• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
7Dla mnie to zabrzmiało, jakbyś sugerował Narcyzm. Jeśli pisałeś o sobie, powinieneś był to powiedzieć od razu.
8Pisałem ogólnie, chwalić się nie chciałem

10Rozumiem, nie tłumaczy jednak wszystkiego. Jednak, jeśli pozwolisz, nie będziemy ciągnąć dyskusji w tym kierunku To forum nie jest do tego. Pozdrawiam.
11Taki drobiazg, umykający w kreowaniu mitu: kiedy pisał te słowa, miał za sobą dekadę czy więcej kontaktu z czytelnikiem, kilka wydanych książek, zdobytego Zajdla etc. Nijak ta sytuacja nie przystaje do nazywania się tak na kredyt

Mówcie mi Pegasus 
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
12Jest różnica między "chcę być artystą" a "jestem artystą". Chyba, że artystą wystarczy chcieć być; w takim wypadku, oczywiście, rzemieślnik stałby nieporównanie wyżej od artysty i wymagałby znacznie większego talentu i umiejętności 

13artysta
1. «osoba uprawiająca jakąś dziedzinę sztuki»
2. «osoba odznaczająca się mistrzostwem w jakiejś dziedzinie
To ile książek masz wydanych?
1. «osoba uprawiająca jakąś dziedzinę sztuki»
2. «osoba odznaczająca się mistrzostwem w jakiejś dziedzinie
To ile książek masz wydanych?