Czółkiem!
Szukam książek opisujących w interesujący sposób historię motoryzacji, biografie inżynierów, skandale, wynalazki i rozwiązania techniczne a także opowiadające o życiu maniaków samochodów (z naciskiem na staruchy, czyli hot rody, mięśniaki, gassery i dragstery, zaś bez nowych azjatyckich fur czy współczesnych wozów, z których każdy wygląda tak samo) oraz o ich specyficznej subkulturze. Szaleństwo, monstrualne sprężarki Roots z podwójnymi gaźnikami, płonące wozy i jazda przez pustynię z gotującą się chłodnicą co najmniej mile widziane. Mogą też być książki fabularne, o ile siedzą w tym temacie i nie są romansami dla nastolatków :wink:
Za sobą mam już książkę "Henry Ford" Vincenta Curcio (polecam) oraz "Skandaliczną historię Motoryzacji" Jacka Balkana (też polecam, mimo recenzji w sieci pełnych niechęci), wczoraj zacząłem "Garbus. Długa, niezwykła podróż małego Volkswagena" Andrei Hiott.
[ Dodano: Wto 16 Gru, 2014 ]
...i "Garbus" jest książką, moim zdaniem, świetnie napisaną.
Nadal nikt nie ma pomysłu?
Historia motoryzacji
1"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis