638
autor: Narmer
Kmiotek
Jakiś miesiąc temu przeczytałem zbiór opowiadań Kopiec H.P. Lovecrafta. Staram się czytać każdy utwór tego autora na jaki tylko się natknę. Co do Kopca, zawiera niewiele opowiadań, bo tylko trzy, ale na żadnym się nie zawiodłem. Pierwsze - Klątwa Yiga opowiada o pionierze z Oklahomy panicznie bojącym się węży. Panuje tu dość ciężki klimat, a końcówka jest wręcz szokująca (ten element, często wypada świetnie u Lovecrafta, moim zdaniem). Drugie i najdłuższe opowiadanie - Kopiec - wyróżnia się nieco na tle reszty. Odbieram je nie jako typowy dla Lovecrafta horror, dość mało tu strachu, najważniejsza jest wizja autora, opowiadająca o podziemnym świecie. Świecie, który popadł w ciężką degrengoladę i chyba ma przedstawiać pogląd autora na współczesną mu cywilizację. Przeczytałem ze sporą satysfakcją. Ostatnie opowiadanie - Sploty Meduzy zdołały wywołać we mnie najwięcej lęku. Niby to dość prosta opowieść, o demonicznej kobiecie, która doprowadza dom rodzinny swojego męża do obłędu, ale napisana na tyle dobrze, że zrobiła na mnie duże wrażenie (przede wszystkim z powodu świetnie wykreowanej głównej antagonistki). Cały zbiór, choć krótki, jest jednym z najlepszych od Lovecrafta jakie czytałem, tylko Zew Cthulhu stawiam wyżej.
Natomiast aktualnie, czytam ledwie rozpoczętą Drogę Cormaca McCarthy'ego. Z początku odczucia były bardzo kiepskie, czytywałem książkę bardzo rzadko i krótkimi fragmentami (po kilka stron). Choć może to efekt tego, że ostatnio nie miałem nastroju do czytania w zasadzie czegokolwiek. Przez pierwsze strony nie podobał mi się "suchy" i oszczędny styl opisów, fakt, że akcja w zasadzie stała w miejscu, bynajmniej nie zachęcał mnie do czytania. Po przebrnięciu parudziesięciu stron, opisy powoli przestają przeszkadzać, zaczęło się też cokolwiek dziać, a to już coś. Zastanawia mnie, w jakim kierunku podąży historia, co będzie się działo, na kolejnych dwustu stronach. To moja pierwsza książka o tej tematyce i w tym klimacie, więc mam nadzieję, że to tylko syndrom "trudnego początku".