Latest post of the previous page:
Teza całkowicie błędna, od pewnego czasu poziom czytania spada na łeb. Kiedyś nawet większość szkolnych żuli czytała książki, albo chociaż komiksy. Teraz nawet dobrzy uczniowie rzadko sięgają po książkę dla przyjemności.
Przecież nie pisałem, że w ogóle go nie wydają. Wydają dużo mniej niż kiedyś. No i nie ma co liczyć lektur. A popularność książek Lema ( pośrednio i skalę "zalemienia" rynku) można określić dość łatwo, szukając jego książek w empikowym topie 100 najlepiej sprzedających się książek, czy choćby pierwszej setce pozycji z gatunku science - fiction. Do tego odlicz lektury i promocje, a to co zostanie, porównaj z listą książek Lema.BollyBoss pisze:Wydawnictwo Literackie wydaje obecnie Lema w bardzo fajnej szacie graficznej okładek, Solaris, Cyberiada i coś jeszcze ukazały się nakładem kolekcji Światy Równoległe, wciąż można też dostać gdzieniegdzie te atrakcyjne twardookładkowe wydania pod patronatem Gazety Wyborczej i Radia Zet. Ja tam nie zauważyłem, żeby Lema na rynku wydawniczym kiedykolwiek zabrakło.