Marek Aureliusz - "Rozmyślania"

1
Nie znalazłem na forum podobnego tematu, pomyślałem więc, że założę, zapraszając do dyskusji :)
Kto czytał? Jaki macie stosunek do tego dzieła? Przestarzałe dyrdymały, czy wręcz przeciwnie - aktualne, jak nigdy wcześniej, rozważania na temat życia i miejsca człowieka na świecie?
Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem

2
Kiedy wady innych sprawiają ci przykrość, spójrz na siebie i zastanów się nad twoimi własnymi. Zajmując się nimi, zapomnisz o złości i nauczysz się żyć mądrze. Lubię jego cytaty, są mądre.
... Była to jedna z tych jasnych nocy, w których firmament gwiezdny jest tak rozległy i rozgałęziony, jakby rozpadł się, rozłamał i podzielił na labirynt odrębnych niebios, wystarczających do obdzielenia całego miesiąca nocy zimowych i do nakrycia swymi srebrnymi i malowanymi kloszami wszystkich ich nocnych zjawisk, przygód, awantur i karnawałów.

Bruno Schulz

3
Park,
Myślę, że jak najbardziej warto czerpać z tej skarbnicy wiedzy. Pewne idee Aureliusza i stoików w ogóle zawieram też w swojej książce/książkach. Chciałbym, by to też w pewnym stopniu stanowiło jej wartość. O ile ktokolwiek uzna, że ta moja pisanina jest cokolwiek warta ;)

A to jedna z moich ulubionych Aureliuszowych myśli: Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje.

4
Michał123 pisze: (czw 10 lut 2022, 22:01) O ile ktokolwiek uzna, że ta moja pisanina jest cokolwiek warta
Jeśli nie teraz to może kiedyś, gdy świat cierpliwszy i mądrzejszy będzie.
... Była to jedna z tych jasnych nocy, w których firmament gwiezdny jest tak rozległy i rozgałęziony, jakby rozpadł się, rozłamał i podzielił na labirynt odrębnych niebios, wystarczających do obdzielenia całego miesiąca nocy zimowych i do nakrycia swymi srebrnymi i malowanymi kloszami wszystkich ich nocnych zjawisk, przygód, awantur i karnawałów.

Bruno Schulz

5
Ludzie, którzy pragną się jeden nad drugim wywyższyć, przed sobą wzajem się poniżają. Stoik biblista, można, można.@ Michał123 chciałbym aby wiele głosów tu się zebrało, ale miejmy nadzieję.

Bruno Schulz

6
Park,
Można nazwać mnie naiwnym idealistą, niemniej uważam, że gdyby idee stoickie, a także te zawarte w Nowym Testamencie, był bardziej popularne i po prostu stosowane, to po protu nam wszystkim żyłoby się lepiej ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”