"Legendy polskie" i film Bagińskiego o Smoku Wawel

1
Leniwiec Literacki przeczytał, obejrzał i podobało mu się.
http://leniwiecliteracki.pl/dyskusja/an ... y-polskie/
A co Wy na taką wersję polskich legend? I na film Bagińskiego?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

2
Mi się podobało. Krótka forma zrealizowana całkiem dobrze, efekty znośne (choć, jak na Bagińskiego, takie-se), dużo popkulturowych oczek i odpowiednia dawka groteski. Gra aktorska jest kiepska, ale może być.

Straszny się szum wokół filmu zrobił, zupełnie niepotrzebny, moim zdaniem. Mam na myśli ten "brzydki" szum.
Sugerowanie, że film jest seksistowski, bo bohater uprawia końskie zaloty, a antybohater porywa dziewoje, jest totalnym brakiem kulturowych kompetencji. Smok porywający dziewice w oryginale był równie seksistowski, a jest to reinterpretacja legendy. A kto nie próbował zdobyć fotki atrakcyjnej dla niego osoby niechaj pierwszy rzuci kamieniem. Wisienką na torcie jest komentarz, że kobiety przylepiające sobie wąsy gloryfikują kulturę gwałtu, sugerując, że "brzydkich nie zgwałcą, piękne same się proszą" - rozumiem ideę, ale interpretacja idzie chyba ciut za daleko.
"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

3
Immo pisze:Wisienką na torcie jest komentarz, że kobiety przylepiające sobie wąsy gloryfikują kulturę gwałtu, sugerując, że "brzydkich nie zgwałcą, piękne same się proszą" - rozumiem ideę, ale interpretacja idzie chyba ciut za daleko.
Od czasu jak usłyszałem interpretację klasycznej trylogii Gwiezdnych wojen jako dzieło promujące rasizm, faszyzm oraz rasę aryjską. Nic mnie już nie zdziwi.

A inicjatywa fajna i godna pochwały.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

4
Czyli moja kulturowa modyfikacja zakładu Pascala się sprawdza. :D

A co do samych filmików, nie oglądałem i oglądać nie zamierzam.

5
Immo pisze:Sugerowanie, że film jest seksistowski, bo bohater uprawia końskie zaloty, a antybohater porywa dziewoje, jest totalnym brakiem kulturowych kompetencji.
Nie wpadłabym na taką interpretację! :) Dla mnie bohater to ewidentna figura "szalonego profesora", (tylko że młodego) czyli genialny umysł pozbawiony jakichkolwiek kompetencji społecznych. On po prostu nie umie do tej dziewczyny zagadać (potem się przełamuje). Natomiast czarny charakter porywa dziewoje, bo jest Smokiem Wawelskim, a smok ów tak właśnie robił. Nie widzę powodu, żeby dorabiać tu ideologię...
Immo pisze:Wisienką na torcie jest komentarz, że kobiety przylepiające sobie wąsy gloryfikują kulturę gwałtu, sugerując, że "brzydkich nie zgwałcą, piękne same się proszą" - rozumiem ideę, ale interpretacja idzie chyba ciut za daleko.
A ja nie rozumiem. Przecież kobieta, która przylepia sobie brodę i wąsy, nie przebiera się za "brzydką kobietę", tylko za mężczyznę - to są trzeciorzędne cechy płciowe męskie! Ona nie daje komunikatu "jestem brzydką kobietą", tylko komunikat "jestem mężczyzną". I robi to dlatego, że mężczyznami smok się nie interesuje. Legenda mówi o porywaniu dziewic, nie mówi nic o ich urodzie, zresztą to kwestia gustu. Ludzkiego albo smoczego.
Baribal pisze:nie oglądałem i oglądać nie zamierzam.
Ja myślę, że warto. To ładny film. Nie arcydzieło, co prawda, tylko rozrywka, ale ładna rozrywka.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

6
Baribal pisze:Czyli moja kulturowa modyfikacja zakładu Pascala się sprawdza. :D
"Nie używając motywów mogących ujść za seksistowskie tracę jedynie czas włożony w starania, by tych motywów uniknąć gdy za >>opresjoszukanie<< nie wezmą się wojujące feministki, ale wiele zyskam, gdy jednak się wezmą"? :wink:
Thana pisze:
Immo pisze:(...)rozumiem ideę, ale interpretacja idzie chyba ciut za daleko.
A ja nie rozumiem. Przecież kobieta, która przylepia sobie brodę i wąsy, nie przebiera się za "brzydką kobietę", tylko za mężczyznę - to są trzeciorzędne cechy płciowe męskie! Ona nie daje komunikatu "jestem brzydką kobietą", tylko komunikat "jestem mężczyzną".(...)
Miałem na myśli, że rozumiem ideę gniewu wobec koncepcji "atrakcyjne gwałcą, bo same się proszą". Interpretacja człowieka, który wysnuł teorię, że to apologia gwałtu to co innego :)
"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”