Przyznam szczerze, że o Patricku Modiano wcześniej nie słyszałem. Sięgnąłem dopiero zachęcony pozytywnymi recenzjami, które przeczytałem przy okazji szukaniu informacji o nim. I trafił do mnie, bardzo - a nawet wyjątkowo, biorąc pod uwagę dzieła z ostatniego pięćdziesięciolecia.
Ujął mnie niesamowicie impresyjnymi opisami, zbliżonymi do mojego sposobu postrzegania oraz pełną nostalgii atmosferą, przesyconą tęsknotą za "dawnymi czasami"; jego książki czyta się jakby powstały kilkadziesiąt lat wcześniej niż w rzeczywistości, co odbieram jako zaletę. Trudno jest scharakteryzować ten nastrój wahający się pomiędzy arkadyjską błogością, a zupełnie nieracjonalnym niepokojem.
I nagle , w pewnym momencie okazało się, że Modiano ma tyluż fanów, co wrogów i coraz częściej trafiałem na opinie, że przyznanie mu nagrody było nieuzasadnione, albo że autor ten w swojej prozie miał wciąż krążyć wokół tych samych motywów i tematów, zamkniętych w monotonnej stylistyce.
Jaki jest Wasz pogląd na ten temat? (tzn. na temat i jego twórczości, i słuszności przyznania mu Nobla).
/ Oczywiście, negatywne opinie nie zmieniły moich przemyśleń, po prostu zdziwiło mnie, że pisarz którego książki uznałem za generalnie przyjemne w odbiorze, jest tak szeroko krytykowany.
Patrick Modiano
1"Tylko zmysły mogą uleczyć duszę, tak samo jak tylko dusza może uleczyć zmysły."
"Ale najodważniejszy z nas boi się samego siebie."
"(...) geniusz trwa dłużej niż piękno."
Oscar Wilde, Portret Doriana Graya
"Ale najodważniejszy z nas boi się samego siebie."
"(...) geniusz trwa dłużej niż piękno."
Oscar Wilde, Portret Doriana Graya