Wilka respons na szczekanie (P)

1
Ostatni z tekstów wrzucanych kilkanaście lat temu na forum gry RPG "Arena Albionu". Jak widzicie, panujący tam styl przeniosłem tutaj - "legendy" o użytkownikach ;)

Wprowadzenie w kontekst:
Gry RPG oferują szerokie możliwości wcielenia się w jakąś postać, także to, czy jest "dobra", czy "zła". Arena Albionu premiuje działania wspólne, nawet "źli" działali ekipami. Jeden z charakterystycznych graczy sprzed kilkunastu lat to "Wolny Wilk" Maugrim. Działał sam, podkreślał swoją niezależność. Kiedy powstała nowa profesja "Kozaków", o parametrach identycznych jak te, które mieli "Bandyci", uważano, że to "ta sama rodzina". Maugrim stał się Kozakiem (trafiając z automatu na wszystkie czarne listy), a jednak pozostał "dobry". W rezultacie podpadł wszystkim - "dobrym", bo wybrał profesję w której się kradnie, "złym", bo tę zdolność wykorzystywał, by blokować kradzież bandytom (ofiara mogła zostać okradziona tylko raz na jakiś czas).
Eldil pisze:Dawno obiecany wpis dla Wilka:
Przy narodzinach Siczy wielu twierdziło, że Kozacy pochodzą z pewnej przestępczej rodziny. Nie zbadałem genealogii każdego z nich, ale Wolny Kozak, nie ukrywajmy, rzeczywiście ma takich krewniaków, choć o nich milczy. Jak każdy obdarty i wychudzony wilk o swych sytych kuzynach obszczekujących go znad miski w budzie.

Sobacze z lasem koligacyje, czyli
WILKA RESPONS NA SZCZEKANIE

„Maugrimie, wilczy synu
plwamy na twe futro
nie byłeś nam bratem wczoraj, nie będziesz nim jutro

Nam niemiła twa kompania
mierzi nas pysk wilczy
śmiech w nas budzi sierść parszywa
z litości kły zmilczym

Ty przyjaźnie cenisz głupcze
honorem chcesz ręczyć
my układy tworzym ciche
łatwiej się wykręcić

Patrz na łańcuch szczerozłoty
w obroży tkwi diament
budy nam przepychem kapią
wilkom z głodu lament

Wilk morduje tylko w wojnie
my zaś za kiełbasę
warczymy i podgryzamy
zdradzamy za kasę

Psia natura wygra pewnie
wilk wyginąć musi
jeśli sam nie sczeźnie w nędzy
pies go cichcem zdusi”

Maugrim odpowie krótko:
„taka stąd nauka:
mnie na świat wilczyca dała
a - was bura suka!”

Ręką Eldila, pisarza królewskiego spisane i jemu - jako i poprzednie karty jego kronik - wyłączną będące własnością. Co się copyright w krainach zamorskich zowie.
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

2
Kolejna przyjemna balladka :) Jak mówiłam - lubię je. Pewnie dlatego, że choć nie bezpośrednio, to czuję klimat tych opowieści, z którymi musiały się wiązać. Czytają się lekko, gładko. Jakoś tylko to słówko "respons" w tytule ugryzło, jakby nie pasowało takie zarchaizowane (w treści jednak nie pojawia się za bardzo dawne słownictwo). Ale sama nie wiem - mogło też ugryźć przez zupełnie niezależne moje skojarzenie z moim korpożargonem :hm:
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

4
Moje propozycje. Tak sobie wyobraziłem - mniej-więcej. (Maugrim powinien mieć głęboki bass... :P)

Pieśń dla Wilka 1
Pieśń dla wilka 2

Obrazek
Obrazek
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

5
Robisz tyle dla moich tekstów, że włącza mi się syndrom oszusta - nie są tak dobre, żeby na to zasługiwały. W każdym razie dzięki :)
Super pomysł, irlandzkie klimaty :)

Dodano po 23 minutach 11 sekundach:
Dorzućmy jeszcze rap :)
Pieśń dla Wilka (rap)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”

R. Arnold

6
E, fajnie ten hip-hip-hop rap wyszedł. :)
To jeśli już badamy różne klimaty, to Death Metal może?
Pieśń dla Wilka (Death Metal)Obrazek
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

7
Brakowało tylko szant :D AI chyba ich nie lubi i mi się zbuntowało, ale w zamian dało coś całkiem ciekawego, może ten styl Ci się do czegoś przyda:

AI link

R. Arnold
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”