Konkurs na książkę :)

4
Romecki pisze: No, zabawny ten konkurs. Ale cud - nic się nie płaci :P
Jestem bardzo podejrzliwy.
Strona z "ofertą" zawiera urabianie klienta, a nie cennik. Dla mnie to zły znak. Już zobacz się pięknym młodym i bogatym, już wyobraź sobie cuda-wianki w ręku - i dopiero jak będziesz już mocno urobiony, podamy ci cenę, na jaką byś tylko prychnął, gdybyś ją zobaczył bez urabiania.

Sam konkurs:
Strona z konkursem nie zawiera najmniejszych wskazówek, że oni poniosą jakiekolwiek koszty - "wydanie" może oznaczać e-booka (i pewnie oznacza, bo o druku w X egzemplarzy by wspomnieli). Dajesz książkę, my ci wydajemy - dodając znaczek wydawnictwa. Nawet blurba zrób sobie sam.
Zauważcie dobrze: jedyny konkret to "Pakiet korzyści" za 8k. I co w nim? Same usługi (mam wrażenie) bezkosztowe, z ceną ustaloną "bo tak".
No i, młody autorze - masz reklamę za 8k (wow, 8k na reklamę, czujesz to?), świetna okazja, żeby to puścić też w papierze. 1k egzemplarzy to jedyne... Przy 3k egz. bonus!
Jestem bardzo ciekaw, ile zwycięzcę będzie kosztowało to bezpłatne wydanie.

Poza tym, nawet jeśli jeden dostanie cokolwiek konkretnego, to i tak zwykłe naganianie klientów - pozostali przecież zasługują na świetne płatne oferty.

Jedyne "mniej niż myślisz" to 11100 zł. za 1k egzemplarzy. 75% które tak atrakcyjnie latało przed oczami, to 37,5 % ceny okładkowej. Nie na czysto, bo już się wydało po 11,1 zł za sztukę. Czyli przy proponowanej cenie okładkowej 35 zł to ponad 31,7 %. Na rękę, bagatela, nie jak w tradycyjnych, ździerczych wydawnictwach, dostanie się niecałe 5,8 % ceny okładkowej - biorąc całe ryzyko finansowe na siebie. No, ale jak wydasz 16750 zl. za 2k egzemplarzy, to sztuka będzie kosztowała już tylko 8,375, więc już 13,6% twoje. I ryzyko straty też twoje.

Ostatnio jak rozmawialiśmy o wynagrodzeniu autora, była chyba mowa o 5-10 % ceny okładkowej? I bez własnych pieniędzy do umoczenia?
Tak gwoli wiarygodności tego.

#romannikczemny ;)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

5
Eldil pisze: Strona z konkursem nie zawiera najmniejszych wskazówek, że oni poniosą jakiekolwiek koszty - "wydanie" może oznaczać e-booka (i pewnie oznacza, bo o druku w X egzemplarzy by wspomnieli).
No akurat jest w miarę jasno w pkt 6:
6. Nagrodą Główną jest bezpłatne wydanie książki przez Wydawnictwo Poligraf, w nakładzie min. 300 egz. (o parametrach technicznych wydania decyduje Organizator Konkursu) oraz Pakiet Korzyści o wartości 8215 zł.
E-booków nie wydaje się w nakładzie 300szt :P
Co do cen za usługi, to mogą być różnice, zależnie od agencji marketingowej. Mnie osobiście najbrzydziej pachnie mailing - zdaję sobie sprawę, jak ciężko jest zbudować bazę adresów mailowych z żywymi i aktywnymi klientami - jednakże kwota jest co najmniej zawyżona.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

6
P.Yonk pisze:jednakże kwota jest co najmniej zawyżona.
Ja bym powiedział, wzięta z kosmosu :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

8
P.Yonk, przegapiłem, dzięki.
Romecki, no trudno: #romanwcalenienikczemnyanawetcałkiemmiły ;)
Romecki pisze: Ale jak kogoś ciśnie (co zaznaczyłem przecież), to jest wydanie za darmo, to akurat sprawdziłem, zanim wrzuciłem.
Myślę, że dyskusja była też pożyteczna, żeby dobrze zaznaczyć wszystkie "plusy dodatnie i plusy ujemne". A może minusy dodatnie i ujemne? ;)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

9
O, nie tylko mi rzuciły się w oczy te wyceny usług "marketingowych" (newsletter do własnych subskrybentów? wzmianka na własnym fp? display na stronie własnej księgarni? ciekawe czy za samodzielną wzmiankę o książce na autorskim fp też trzeba zabulić...)! A już się bałam, że mam jakieś skrzywienie, że śmieszą mnie dwa patyki za dwutygodniowy banner na stronie niewidzialnej księgarni :P
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”