U nas za stodołą edycja VI 2023r.

1
„U nas za stodołą”
Konkurs literacki na opowiadanie
Edycja VI – 2023r.

Organizator:
Fundacja Ku Przeszłości

Pomysłodawca:
Marek Farfos

Współorganizatorzy:
Książnica Zamojska w Zamościu
Gminne Centrum Kultury, Sportu i Turystyki w Wojsławicach.

Sponsorzy:
Khm… no cóż, ale jeszcze poszukamy…

Wsparcie medialne:
Wydawnictwo Fabryka Słów sp. z o.o.

REGULAMIN
Wytyczne:
Zadanie konkursowe polega na napisaniu opowiadania fantastycznego, science-fiction lub horroru którego fabuła rozgrywała się będzie w warunkach polskiej wsi.

Konkurs skierowany jest do wszystkich chętnych, niezależnie od wieku, wykształcenia, narodowości, wyznania i miejsca zamieszkania.

Przewidujemy dwie kategorie wiekowe – do 15 lat i powyżej – prosimy zatem o zaznaczenie wieku uczestnika
Prace przesyłane na konkurs nie mogą być wcześniej publikowane w postaci papierowej ani elektronicznej. Prace konkursowe nie powinny przekraczać 30 tyś znaków (wliczając spacje)(ok. 15-20 stron znormalizowanych). Jeden autor może przesłać maksymalnie 3 utwory.

Cele konkursu:
-Propagowanie twórczości literackiej eksplorującej tematykę wiejską.
-Zachęcenie poczatkujących autorów do prezentowania własnych umiejętności.
-Rozwijanie zainteresowania fantastyką i folklorem polskiej wsi.
-Rozwijanie zainteresowań historycznych i regionalistycznych.
-Promowanie młodych talentów i debiutantów.
-Promowanie walorów turystycznych, historii i kultury Gminy Wojsławice oraz Ziemi Chełmskiej i Zamojskiej.

Prace należy przesłać w wersji papierowej, w 5 egzemplarzach na adres: Fundacja ku Przeszłości, ul. Krasnystawska 81, 22-120 Wojsławice. Organizatorzy nie odsyłają nadesłanych prac.

Prace należy nadsyłać do dn. 30 maja 2023 roku. Decyduje data stempla pocztowego.

W przypadku stwierdzenia plagiatu autorzy ponoszą pełną odpowiedzialność karną i finansową za wszelkie skutki mogące z tego wyniknąć.

Opowiadania należy podpisać podając: imię i nazwisko autora, wiek oraz adres dla korespondencji oraz numer telefonu i adres e-mail.

Wszelkie podane dane będą chronione zgodnie z obowiązującymi przepisami. (Ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych - RODO). Uczestnicy Konkursu wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych wyłącznie w zakresie niezbędnym dla potrzeb projektu.

Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród odbędzie się podczas
Dni Jakuba Wędrowycza w lipcu 2023 roku.

Organizatorzy przewidują przyznanie I, II i III nagrody, ewentualnie nagrody specjalnej, oraz 5 wyróżnień. W przypadku pojawienia się dobrych tekstów o zbliżonych walorach dopuszczalne jest przyznanie nagród równorzędnych.

Laureaci konkursu otrzymają nagrody rzeczowe i książki ufundowane przez Fundację ku Przeszłości oraz sponsorów konkursu.

Analogicznie jak w ubiegłych latach organizatorzy zastrzegają sobie prawo nieodpłatnego opublikowania nagrodzonych i wyróżnionych prac w postaci niskonakładowej broszury lub książki. Autorom zapewnione zostaną egzemplarze autorskie. Koszt druku i niezbędnych prac redakcyjnych poniosą organizatorzy. Publikacja będzie posiadała numer ISBN – może stanowić oficjalny debiut.

Gminne Centrum Kultury, Sportu i Turystyki w Wojsławicach zastrzega sobie prawo adaptacji scenicznej wybranych utworów.

Autorzy zachowują pełne prawa – po zakończeniu konkursu i wyłonieniu laureatów utwory mogą być swobodnie publikowane w czasopismach, antologiach lub internecie.

Kwestie nie ujęte w regulaminie będą rozstrzygane w oparciu o przepisy prawa autorskiego. W razie dodatkowych pytań prosimy o kontakt przez profil facebookowy Fundacji

2
Abstrahując zupełnie od dyskusji w innym wątku, zamierzam wziąć w tym konkursie udział. Horrorów jeszcze nie pisałem ;)
Powieść kisi się u wydawców, odpowiedzi na razie brak, więc z pisaniem dalszego ciągu spieszyć się nie muszę. Już w zeszłym roku myślałem o tym konkursie, ale wolałem skupić się na powieści.
Tylko tak sobie myślę, że wymóg wysłania prac pocztą dla niektórych może stanowić barierę nie do przejścia. Nie mówię o wery, ale ogólnie - ludzie są leniwi ;)
Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem

3
Michał123 pisze: (wt 13 gru 2022, 11:08) Tylko tak sobie myślę, że wymóg wysłania prac pocztą dla niektórych może stanowić barierę nie do przejścia.
Może niekoniecznie, nie do przejścia, co raczej powiedziałabym archaiczny i nieco kłopotliwy wynalazek, w dobie internetów, Worda i plików pdf + koszty wydruku. Rozumiem, że organizator musi wydrukować zwycięskie opowiadania. Czy wtedy trzeba będzie przesłać plik z testem? :)
No one said that would be easy.

4
ela, Organizatorowi zapewne wygodniej jest operować na papierowych wersjach - sam wolę czytać długie teksty na papierze, niż na ekranie. Tak sobie po prostu myślę, że część potencjalnych uczestników z lenistwa może opuścić udział, musząc drukować, adresować i wysyłać ;)
Uwaga! Spoiler!Tym lepiej - mniejsza konkurencja :P

8
ela, Organizatorowi zapewne wygodniej jest operować na papierowych wersjach - sam wolę czytać długie teksty na papierze, niż na ekranie.

Rozumiem. Wydrukować, trzeba nie jeden a pięć egzemplarzy tekstu: 15 -20 stron. Jaki to koszt + wysyłka? Ciekawa jestem :hm:

Dodano po 34 minutach 40 sekundach:
Andrzej Pilipiuk pisze: (czw 08 gru 2022, 14:47) „U nas za stodołą”
Tak z ciekawości, jeszcze większej, jeśli można zapytać: ile osób wzięło udział w tym konkursie w zeszłym roku? :)
No one said that would be easy.

9
ela pisze: (wt 13 gru 2022, 13:47) Rozumiem. Wydrukować, trzeba nie jeden a pięć egzemplarzy tekstu: 15 -20 stron. Jaki to koszt + wysyłka? Ciekawa jestem :hm:
nie wiem, ile kosztuje druk "na mieście" - drukował będę w domu (o ile napiszę ;) ). Ale przyjmijmy, że opowiadanie będzie miało 15 stron + strona tytułowa, drukować można obustronnie, to daje nam 8 kartek, czyli w pięciu egzemplarzach będzie 40 kartek. Wysyłka pewnie z 8zł.
Strzelam, że dwustronny druk w punkcie ksero będzie kosztował 50 groszy, to cała impreza razem z wysyłką wyniesie max. 30 zł. Dużo? Mało? To zależy :)

11
Zazwyczaj mieliśmy kilkadziesiąt prac - czasem podchodziło pod setkę.
Pandemia jakoś przygasiła zapał - na ostatnią edycję przyszło ze 40 tekstów.

zazwyczaj dawaliśmy tak:

pierwszą ngrodę
drugą nagrodę
trzecią nagrodę dostawły 2-4 osoby.
i tak z 7-8 wyróżnień.

ok 20% nadesłanych tekstów do czegoś się nadawało.
takich kompletnie tragicznych nie było wiele.

antologie pokonkursowie to przyzwoite książeczki - niewiele cieńsze niż moje.

z tym drukiem egzemplarzy - po prostu łaaaatwiej się czyta i zaznacza uwagi.
W jury będą w tym roku czyba 4 osoby - zobaczymy.

wartość tych ważniejszych nagród powinna przewyższyć koszt druku 5 egzemplarzy - więc wystarczy się bardzo postarać ;)

sława - no cóż - nakład antologi będzie z 300 egz - dla uczetników bodaj po 5 szt, trochę dla bibliotek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”