Fmaj7

2
prawda
ale tytuł jest dla mnie zagadką.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Fmaj7

3
Ithi

a tak mnie natchnęło dotykając strun, gdzieś po drugiej w nocy

...C_______a____________Fmaj7__________C...
...One life, With each other, Sisters, Brothers, One...

Fmaj7

4
ach, teraz jasne.

ps. nie powinno być ichtiolowego?
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Fmaj7

5
Miras pisze: ithiolowego wiersza
zdaje się ithi, że nie chodzi o maść :)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Fmaj7

6
Sarah,
Ithi

Dokadnie tak. Wiersz Ithi = ithiolowy, skojarzenie z maścią ichtiolową (jako czymś leczniczym, kojącym) jest oczywiście dobrym tropem, stąd właśnie takie słowo, a nie 'ithilowy' czy 'ithiulowy' (tu się wpada w inne skojarzenie).

Fmaj7

7
Mój wiersz? :shock:
który?
gosia

Obrazek

Fmaj7

9
ej no, nie odpowiada się jednoemotkowymi postami :P
gosia

Obrazek

Fmaj7

11
pisać wiersze potrafisz.
no cóż, moja ciekawość pozostanie niezaspokojona.
gosia

Obrazek

Fmaj7

12
Moje prywatne dociekanie "co poeta miał na myśli": nie chodzi o żaden istniejący wiersz Ithi. Chodzi albo o wiersz pisany DLA Ithi, którym się podmiot liryczny pociesza, albo o metaforę - coś jest tak łagodne i przynoszące ulgę, jakby pochodziło od Ithi :)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mini poeticum”