Latest post of the previous page:
Prawda to kłamstwo, w które chcemy wierzyć, bo potrafimy je znieść. - "LU"Złote myśli LU.
18Pewnie mnie za to zatłuczecie, ale rzucę na żer za jednym razem wiekszość tego co zdołałem wymyslić w przeciągu 24 lat swojego marnego żywota. Może jest tam coś wartego uwagi.
...
Przyjmując swój los z pokorą, z czasem stajesz sie szczęśliwy.
Lecz jesli sie buntujesz czeka cie tylko smutek. Bo przegrasz. Zawsze.
...
Słuchajmy żywych, gdy mówią, choćby słowa niechciane.
Nad martwymi lepiej milczeć.
...
Ziemia wszędzie taka sama; na równi łaskawie przyjmuje nasze kości.
...
Tylko głupi i martwi sie nie boją.
...
Ludzie dziela się na trzy grupy:
ci, co się boją i ryzykują - oni żyją;
ci, co sie boją i nie ryzykują - oni gniją;
ci, co się nie boją - oni giną.
...
W sprawie życia pewni możemy być tylko jednego:
cokolwiek o nim sądzimy, na pewno się mylimy.
...
Boleść muzyki - umysł słucha ale świat nie tańczy.
...
Ból jest przyjacielem żywych.
...
Na pytanie, czy istnieje przeznaczenie, jest tylko jedna odpowiedź: wyłącznie.
...
Miłość wyraża się poprzez ofiarę, która składamy z siebie innym. Bo kochać, to znaczy dawać drugiemu to, czego samemu sie najbardziej pragnie, ale i oszczędzać mu tego, czego samemu sobie pragniemy oszczędzić.
...
Bóg jst Miłością. On nie karze. On tylko obdarza nas ostateczną łaską. Otwiera nam oczy na prawdę o nas samych.
...
Nawet Bóg nie daje niczego za darmo.
...
Nie musisz przekrzyczeć wszystkich na świecie. Wystarczy, że wszyscy zamilkną.
...
Pamiętaj! Nie jesteś sam na świecie. Jest jeszcze sześć miliardów ludzi, którzy twierdzą inaczej.
...
Wszyscy ludzie sa tacy sami. Tylko nie wszyscy o tym wiedzą.
...
Kiedy chcesz zachować tajemnicę mów prawdę, bo ona zawsze jest zbyt oczywista, by można w nią było uwierzyć.
...
My jesteśmy w środku. Prawda jest na zewnątrz. I tylko zerkamy na nią przez szpary w murze materii, zwane zmysłami.
...
Pech to efekt pracy hackerów na algorytmach Wszechświata.
...
Przypadek to zasada, której niedostrzegamy.
...
W życiu mamy nieskończenie wiele możliwości, ale żadnego wyboru.
...
Cały urok matematyki polega na tym, że potrafi ona przedstawić coś banalnie prostego i oczywistego zawile i zupełnie niezrozumiale.
...
Przyjmując swój los z pokorą, z czasem stajesz sie szczęśliwy.
Lecz jesli sie buntujesz czeka cie tylko smutek. Bo przegrasz. Zawsze.
...
Słuchajmy żywych, gdy mówią, choćby słowa niechciane.
Nad martwymi lepiej milczeć.
...
Ziemia wszędzie taka sama; na równi łaskawie przyjmuje nasze kości.
...
Tylko głupi i martwi sie nie boją.
...
Ludzie dziela się na trzy grupy:
ci, co się boją i ryzykują - oni żyją;
ci, co sie boją i nie ryzykują - oni gniją;
ci, co się nie boją - oni giną.
...
W sprawie życia pewni możemy być tylko jednego:
cokolwiek o nim sądzimy, na pewno się mylimy.
...
Boleść muzyki - umysł słucha ale świat nie tańczy.
...
Ból jest przyjacielem żywych.
...
Na pytanie, czy istnieje przeznaczenie, jest tylko jedna odpowiedź: wyłącznie.
...
Miłość wyraża się poprzez ofiarę, która składamy z siebie innym. Bo kochać, to znaczy dawać drugiemu to, czego samemu sie najbardziej pragnie, ale i oszczędzać mu tego, czego samemu sobie pragniemy oszczędzić.
...
Bóg jst Miłością. On nie karze. On tylko obdarza nas ostateczną łaską. Otwiera nam oczy na prawdę o nas samych.
...
Nawet Bóg nie daje niczego za darmo.
...
Nie musisz przekrzyczeć wszystkich na świecie. Wystarczy, że wszyscy zamilkną.
...
Pamiętaj! Nie jesteś sam na świecie. Jest jeszcze sześć miliardów ludzi, którzy twierdzą inaczej.
...
Wszyscy ludzie sa tacy sami. Tylko nie wszyscy o tym wiedzą.
...
Kiedy chcesz zachować tajemnicę mów prawdę, bo ona zawsze jest zbyt oczywista, by można w nią było uwierzyć.
...
My jesteśmy w środku. Prawda jest na zewnątrz. I tylko zerkamy na nią przez szpary w murze materii, zwane zmysłami.
...
Pech to efekt pracy hackerów na algorytmach Wszechświata.
...
Przypadek to zasada, której niedostrzegamy.
...
W życiu mamy nieskończenie wiele możliwości, ale żadnego wyboru.
...
Cały urok matematyki polega na tym, że potrafi ona przedstawić coś banalnie prostego i oczywistego zawile i zupełnie niezrozumiale.
...
20
Remarque!? Az tak dobrze?
Moje prywatne madrości zazwyczaj kwitowane sa czyms w stylu: "a weź i nie pierdol!". A więc jednak! Cos mi sie tam po głowie kołacze i to nie jest chomik w kołowrotku co sie przewraca i zaraz biegnie w druga stronę. He he.
Ale fajnie. Możemy sobie podyskutować, poprzekomarzać się nad tym albo innym cytatem z "Księgi Mądrości LU". Piszesz się na to? Mały sparing intelektów i postaw etycznych?
Niektórzy zaczynaja narzekać, że nudą wieje na Poeti. Obudźmy ich!
Moje prywatne madrości zazwyczaj kwitowane sa czyms w stylu: "a weź i nie pierdol!". A więc jednak! Cos mi sie tam po głowie kołacze i to nie jest chomik w kołowrotku co sie przewraca i zaraz biegnie w druga stronę. He he.
Ale fajnie. Możemy sobie podyskutować, poprzekomarzać się nad tym albo innym cytatem z "Księgi Mądrości LU". Piszesz się na to? Mały sparing intelektów i postaw etycznych?
Niektórzy zaczynaja narzekać, że nudą wieje na Poeti. Obudźmy ich!
21
Nie wiem, czy aż tak dobrze;) po przeczytaniu 2-3 jego książek byłam zachwycona, ale jak wypożyczyłam sobie więcej, to zauważyłam, że prawie wszystkie były robione na jedno kopyto, czasem bardzo wysilone mądrości i zaprzeczające samym sobie.
Sentencje jeszcze mój umysł jakoś ogarnia, ale wiersze nie bardzo. Zawsze trzymam się z daleka od poetyfikatorium;) Ale może wpadnę tam poczytać.
A teraz, w opozycji do "Najpierw obowiązki, a potem przyjemności" - moja osobista sentencja. Uwaga, recytuję.
Najpierw przyjemności, a potem przyjemności.
[ Dodano: Pią 08 Paź, 2010 ]
"Ale może wpadnę tam poczytać" - ale strzeliłam;) wydawało mi się, że obecny temat leży gdzieś w Hyde Parku... Chodziło mi ogólnie o wszystkie Twoje wiersze.
Sentencje jeszcze mój umysł jakoś ogarnia, ale wiersze nie bardzo. Zawsze trzymam się z daleka od poetyfikatorium;) Ale może wpadnę tam poczytać.
A teraz, w opozycji do "Najpierw obowiązki, a potem przyjemności" - moja osobista sentencja. Uwaga, recytuję.
Najpierw przyjemności, a potem przyjemności.
[ Dodano: Pią 08 Paź, 2010 ]
"Ale może wpadnę tam poczytać" - ale strzeliłam;) wydawało mi się, że obecny temat leży gdzieś w Hyde Parku... Chodziło mi ogólnie o wszystkie Twoje wiersze.
23
Może to zbieg okoliczności ale widziałem już sentencję o bardzo zbliżonym znaczeniu.Lu pisze:Pamiętaj! Nie jesteś sam na świecie. Jest jeszcze sześć miliardów ludzi, którzy twierdzą inaczej.
To mi się podoba, błyskotliweLu pisze: Ziemia wszędzie taka sama; na równi łaskawie przyjmuje nasze kości.

A co do tematu to niedawno przeczytałem na jednym forum ciekawą sentencję, brzmiała ona mniej więcej tak
"Po trupach do celu doszło już wielu... teraz spier***ają przede mną"
Złotousty Stanisław Tym wygłosił kiedyś twierdzenie, że "wchodząc do wody wychodzisz z powietrza"

"-Jak się dowiemy ile on ma lat ?
-Utnijmy mu nogę i policzmy słoje"
-Utnijmy mu nogę i policzmy słoje"
26
"Jeszcz do niedawna sztuka miała ambicje uczestnictwa w społecznym projekcie modernizacyjnym, chciała zmieniać postawy. Ale para została wypuszczona, teraz mamy 'okres przetrwalnikowy'."
Artur Żmijewski.
Tak 'a propos' naszej działalności.
[ Dodano: Sro 13 Paź, 2010 ]
I mój ulubiony cytat. Ciekawe kto z was wie, jaki to mądry Pan wygłosił w swojej mądrej książce taką życiową prawdę? Podpowiem: nie zastosował sie do własnej rady. Marnie skonczył.
"Niektórzy naturalnie będą się z tego śmiać, ale trzeba pamiętać, że ta planeta przemieszczała się w eterze wolna od ludzkości miliony lat i może znowu tak się stać, jeżeli ludzie zapomną, że nie istnieją dla szalonej idei czy ideologii, ale dla zrozumienia i bezlitosnego stosowania odwiecznych praw natury."
Artur Żmijewski.
Tak 'a propos' naszej działalności.
[ Dodano: Sro 13 Paź, 2010 ]
I mój ulubiony cytat. Ciekawe kto z was wie, jaki to mądry Pan wygłosił w swojej mądrej książce taką życiową prawdę? Podpowiem: nie zastosował sie do własnej rady. Marnie skonczył.
"Niektórzy naturalnie będą się z tego śmiać, ale trzeba pamiętać, że ta planeta przemieszczała się w eterze wolna od ludzkości miliony lat i może znowu tak się stać, jeżeli ludzie zapomną, że nie istnieją dla szalonej idei czy ideologii, ale dla zrozumienia i bezlitosnego stosowania odwiecznych praw natury."
28
Eee... Anyż... Szacun! Jak poeta wyklety to jego książek nikt nie czyta, a tu... Prosze!
........................................................................................
"Dwie są drogi, które wiodą do życia: jedna to zwykła droga, prosta i prawa. Druga jest zła, wiedzie przez śmierć, i to jest genialna droga!"
Tomasz Mann "Czarodziejska góra"
........................................................................................
"Jakiż artysta umrzeć musi we mnie, by człowiek mógł zacząć żyć?!"
LU.
"Dwie są drogi, które wiodą do życia: jedna to zwykła droga, prosta i prawa. Druga jest zła, wiedzie przez śmierć, i to jest genialna droga!"
Tomasz Mann "Czarodziejska góra"
"Jakiż artysta umrzeć musi we mnie, by człowiek mógł zacząć żyć?!"
LU.
29
Lu... jak to G. Orwell napisał : "Wszyscy są równi wobec prawa, ale niektórym Pan Bóg dał niezwykły talent i wolę. Tacy są równiejsi". Po co więc chcesz uśmiercać duszę?"Jakiż artysta umrzeć musi we mnie, by człowiek mógł zacząć żyć?!"
"Życie to walka...śmierć to ustępstwo".
Palę swoje słowa na stosie prawdy.
30
"Prawda nie istnieje. Istnieja tylko opinie o prawdzie.
A każda tak samo prawdziwie-kłamliwa:
prawda jest dla tego kto ja wyraża,
fałszem dla wszystkich innych."
..................................................................................................................................
"Wolność to nie prawo do robienia tego co chcemy, ale tego co się innym nie podoba."
"Miarą wolności jest chamstwo."
"Każdy rodzaj miłości jest skażony obłudą i hipokryzją. Nienawiść zawsze jest szczera."
[ Dodano: Pią 29 Paź, 2010 ]
Sztuka jest to najbardziej próżna i zarazem żałosna próba powtórzenia boskiego aktu kreacji przez człowieka. Nie czyni nas szczęśliwszymi, lecz rozbudza tylko pychę, która sprowadza na mielizny rozpaczy naszej małości, wobec doskonałej postaci dzieła Stwórcy.
LU.
(Ostatnio przeglądałem narysowane przezemnie portrety. Ludzie byli zachwyceni. Płacili mi za nie po 100 zł. Pozostawione dla siebie kopie zniszczyłem co do jednej. To tylko kilka plam wegla roztartego po papierze. Nie człowiek. Chcemy dorównac Bogu i odtworzyć Jego dzieło - pojąłem wówczas. Nie dziwie się teraz Islamowi i jego zakazowi. Ma głebszy sens niz dotad myslałem.)
A każda tak samo prawdziwie-kłamliwa:
prawda jest dla tego kto ja wyraża,
fałszem dla wszystkich innych."
..................................................................................................................................
"Wolność to nie prawo do robienia tego co chcemy, ale tego co się innym nie podoba."
"Miarą wolności jest chamstwo."
"Każdy rodzaj miłości jest skażony obłudą i hipokryzją. Nienawiść zawsze jest szczera."
[ Dodano: Pią 29 Paź, 2010 ]
Sztuka jest to najbardziej próżna i zarazem żałosna próba powtórzenia boskiego aktu kreacji przez człowieka. Nie czyni nas szczęśliwszymi, lecz rozbudza tylko pychę, która sprowadza na mielizny rozpaczy naszej małości, wobec doskonałej postaci dzieła Stwórcy.
LU.
(Ostatnio przeglądałem narysowane przezemnie portrety. Ludzie byli zachwyceni. Płacili mi za nie po 100 zł. Pozostawione dla siebie kopie zniszczyłem co do jednej. To tylko kilka plam wegla roztartego po papierze. Nie człowiek. Chcemy dorównac Bogu i odtworzyć Jego dzieło - pojąłem wówczas. Nie dziwie się teraz Islamowi i jego zakazowi. Ma głebszy sens niz dotad myslałem.)
31
"Nawet największa otyłość jest niczym wobec przerośniętego ego. A połączenie jednego i drugiego daje wręcz monstrualny efekt" - gitarzystka05
"Prawda nie błyszczy wśród kłamstw jak objawienie. Jest raczej cyfrą składającą się na wynik rachunku prawdopodobieństwa. Dla każdego inna, zależnie od pewnych warunków" - też moje.
No i mój podpis, też można go za sentencyjkę uznać.
"Prawda nie błyszczy wśród kłamstw jak objawienie. Jest raczej cyfrą składającą się na wynik rachunku prawdopodobieństwa. Dla każdego inna, zależnie od pewnych warunków" - też moje.
No i mój podpis, też można go za sentencyjkę uznać.