NAJLEPSZA MINIATURA KWIETNIA 2020 - Jest dla niej całym światem

1
Popołudniowe słońce muska ażurowe zdobienia okalające brzeg pełnej filiżanki. Wypielęgnowana dłoń pewnie chwyta za uszko, niespiesznym ruchem prowadzi naczynie do ust, nie roniąc ani kropli.
Kawa jest czarna, gęsta i gorzka. Zaparzona tradycyjnie, ze świeżo zmielonych ziaren. To nagroda.
Dlatego Zuzanna nie zdradza nawet grymasem, że napar jej nie smakuje. Została nauczona okazywać posłuszeństwo i wdzięczność. W skupieniu, z delikatnym uśmiechem przełyka płyn, w milczeniu zmaga się z kwaśnym posmakiem. Na srebrnej tacy ustawiono cukiernicę, skrywającą wymarzoną słodkość. Ale nie wolno sięgnąć po nią bez pozwolenia.
Jeszcze kilka łyków.
Kawa ma kolor jego oczu. Zuzanna tylko w nie może patrzeć.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Jest dla niej całym światem

2
Przepięknie.
Każde zdanie smakuję jak kawę - mieszankę o średniej słodyczy, mocną z wyczuwalnym posmakiem rodzynek, czekolady oraz orzechów.
Ale jest coś jeszcze :)
Dwie rzeczy mi zazgrzytały:
Pierwsza może wynikać z tego, że w kawie czuję głównie gorycz, więc kwaśny posmak mi nie podpasował.
Druga - to ostatnie zdanie. Za każdym razem się łapię, i te "tylkownie" psują mi zakończenie. Jakby się dało to jakoś inaczej poustawiać? :)

Lubię kawę :)
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

4
Trochę mi się podoba, a trochę nie.

Pierwsze dwa zdania są przeładowane i nużą, ale potem jest dużo lepiej.
Smaki opisane ok, balans goryczy i kwasowości zależy od typu ziaren, obróbki i przygotowania, więc wszystko tu pasuje.
W tym drabblu najbardziej mnie intryguje historia, która została tylko zasugerowana. Jak nic można rozwinąć w powieść ;)
ichigo ichie

Opowieść o sushi - blog kulinarny

5
Aż się specjalnie zalogowałem :kawusia: .
Jako miłośnik zatrzymanych scen, krótkich obrazów, mogę spokojnie napisać, żeby nie popaść w banały - świetne.

Mam mimo wszystko dwie malutkie uwagi: pierwsza to "brzeg pełnej filiżanki", może 'pełnej' jest niepotrzebne (wiem, potem jest, że nie rozlała, ale wydaje mi się, że w miejscu, gdzie jest dość wysoki poziom luksusu, nie nalewa się kawy z meniskiem wypukłym).
A większą zmianę zrobiłbym w imieniu. Jeśli jest filiżanka ażurowa, są jego czarne oczy, plus słońce, srebrna taca, no i zakaz sięgania bez pozwolenia, to nie żadna Zuzanna, tylko na przykład Muhdża, albo Khalida, Ajsza, Zahra...
Ciekawe o jakiej kawie myślałaś, ja piję LaBrasiliana Maffisa, bez cukru oczywiście.
:greetings-waveyellow:

8
P.Yonk pisze: Przepięknie.
dziękuję ;*
P.Yonk pisze: i te "tylkownie" psują mi zakończenie. Jakby się dało to jakoś inaczej poustawiać?
Próbowałam, ale mi nie brzmiało :(
Romecki pisze: Co nie zmienia faktu, że ja lubię Twoje pisanie. Ma smak dobrej kawy
;* bardzo mi miło
Romecki pisze: Dla mnie jednak zbyt mocno dopowiadany, jakby tekstu było na 70 słów,
Niestety było cięte. Ale to przez to, że ja właśnie "obrazki" lubię.
Jason pisze: Trochę mi się podoba, a trochę nie.
A ja za wszystko dziękuję :hug:
Jason pisze: Pierwsze dwa zdania są przeładowane i nużą, ale potem jest dużo lepiej.
Znaczy dobrze, że nie było więcej obrazka ;)
Miras pisze: Jako miłośnik zatrzymanych scen, krótkich obrazów, mogę spokojnie napisać, żeby nie popaść w banały - świetne.
Dziękuję!
Miras pisze: Ciekawe o jakiej kawie myślałaś
Myślałam o Zuzannie. Ale racja, kawa też ważna. Co do imienia - potrzebowałam polskiego.
brat_ruina pisze: Dobrze wszedł.
Dziękuję. ;* (pp - no oczywiście)
Sarah pisze: A jesienią..
Pojedziemy na plac Pigalle
Kawa tam tańsza niż na Montmartre
Sarah, ;*

Dziękuję wszystkim bardzo!
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

11
Wrotycz, dziękuję bardzo! NIe spodziewałam się.
Leszku, a może ona tę kawę w kuchni? :P A na serio to dziękuję. ;*
gosia

Obrazek

14
Iwarze, tomku, bardzo dziękuję. :hug:

Added in 38 seconds:
PS na co dzień piję rozpuszczalną.
A Luvaka chyba nie chcę spróbować.
gosia

Obrazek

15
Pierwsze zdanie jest jak... wykrochmalona serwetka. I cudownie pasuje do tego obrazka. W filmie "Titanic" jest scena, kiedy Rose pije herbatę (tu pasuje: herbatkę) w towarzystwie innych dam i przygląda się dziewczynce, która starannie układa serwetkę na kolanach. Coś w tych klimatach, świetnie uchwycone.

Bardzo ładne, bardzo zgrabne i ten krochmal na początku - rewelacja :)
"Niechaj się pozór przeistoczy w powód.
Jedyny imperator: władca porcji lodów."

.....................................Wallace Stevens
ODPOWIEDZ

Wróć do „Najlepsza Miniatura Miesiąca”