Jestem dobrym ojcem

16

Latest post of the previous page:

Oj, to nie kupuję (jako fan flanelowych koszul :))
A tak serio, to motywacji "mnie pas wychował na porządnego człowieka, to i Ciebie wychowa" też nie kupuję. Bo facet lejący dzieciaka nie jest porządnym człowiekiem.
A jeśli ktoś nie umie osiągnąć posłuszeństwa i pewnej karności metodami innymi niż przemoc, to jest po prostu słaby, i to ten rodzic sobie nie radzi.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Jestem dobrym ojcem

17
Miras pisze: To ciekawe doświadczenie – widzieć jak nagle twarz syna robi się zupełnie szara a oczy tracą kolor, nabierając dziwnej głębi.
Miras pisze: Smutno mi i płaczę w duchu. Rozdziera mnie pisk mojego syna i odgłos kolejnego śmignięcia.
Ze względu na treść pogrubienia - reszta jest hipokryzją do kwadratu.
I jeszcze... owszem, z własną empatią są w stanie wygrać silne emocje, ale nie będzie ona nigdy współistniała z nimi. Powszechnie znana metoda kłamliwego usprawiedliwiania agresji. Wyjątkowo podłe jej wybielanie. Inteligentny oprawca - rodzic.

Świetnie to pokazałeś, mam faworyta do miniatury miesiąca.

Jestem dobrym ojcem

18
Godhand pisze: Oj, to nie kupuję (jako fan flanelowych koszul :))
A tak serio, to motywacji "mnie pas wychował na porządnego człowieka, to i Ciebie wychowa" też nie kupuję. Bo facet lejący dzieciaka nie jest porządnym człowiekiem.
A jeśli ktoś nie umie osiągnąć posłuszeństwa i pewnej karności metodami innymi niż przemoc, to jest po prostu słaby, i to ten rodzic sobie nie radzi.

G.
Nie można bić dzieci, karcić trzeba, kto ma ten wie...tak, że Godhand masz rację, a i pewnie wiesz, że wielu rodziców leje dzieci, a one nie wiedzą o co chodzi...
Prawo czy miłosierdzie, mądry wybierze to drugie wypełniając to pierwsze.

Jestem dobrym ojcem

19
Twój tekst wzbudza emocje, a to dobrze. Kto przeczytał, musiał przetrawić, przemyśleć. Krótkie a treściwe.
Przypomniała mi się książka (nie pamiętam tytułu i autora), która wywołała niemałe poruszenie wśród rodziców. Dotyczyła ona stosowaniu kar cielesnych wobec najmłodszych - kilkumiesięcznych bobasków. Książka spotkała się z ogromną krytyką, a wydawnictwo z hejtem.
Co do tekstu - potrafisz przycisnąć do podłogi. Oby tak dalej ;)

Jestem dobrym ojcem

21
Słowołapacz pisze: Co do tekstu - potrafisz przycisnąć do podłogi.
Dziękuję za komentarz. Kapitalne określenie: "potrafisz przycisnąć do podłogi" - zapamiętam je na bardzo długo.
Kalikst pisze: średnio przyjemne w odbiorze samej treści
Takie miało być, choć nie miałem pojęcia jaki będzie odbiór. Równie dobrze mogłem zostać "zjechany". Dziękuję za opinię ogólną, jednak ja tak nie uwarzam, dlatego zresztą wrzucam tu kawałki - żeby się uczyć od lepszych.
Pozdrawiam!

Jestem dobrym ojcem

22
Napiszę w języku, który jest najlepszym wyrażeniem tego co myślę...
Tematyka utworu rodem ze średniowiecza lub z najciemniejszych zakamarków ludzkiego opetania.
Tatuś, nazwijmy go sku**ielem z mózgiem polnej myszy w pasie i zadku małego dziecka pokrytego krwawymi wybroczynami widzi metodę wychowania syna. Po co szkoła, metody oparte na cierpliwym tłumaczeniu i miłości do dziecka. Choć jest rok 2020, to tata psychopata wciąż w epoce hitleryzmu i wielkiej inkwizycji powiela metody w jakich sam był wychowany. Za głupi by to zmienić, za bardzo wpatrzony w siebie, żeby widzieć zło, które czyni.
Tekst choc w miarę sprawnie napisany odrzuca i powoduje u mnie szczerą i ogromną ochotę zamknięcia się z takim ojcem w betonowej piwnicy i spuszczenia mu powolnego wp***lu.
Wiem, że oceniamy tekst, ale temat tam zawarty odrzuca, powoduje odruch wymiotny, a duża ilość głosów w konkursie przeraża.
Czekam autorze na psalmy pochwalne gwałtów na dzieciach, handlu kobietami i powrotu niewolnictwa, bo przecież można opisać to w taki za***sty sposób.
 ! Wiadomość z: P.Yonk
Proszę "gwiazdkować" wszelkie wulgaryzmy. Nieprzestrzeganie Regulaminu grozi ostrzeżeniami i banem.

NAJLEPSZA MINIATURA MARCA 2020 -Jestem dobrym ojcem

23
tomek3000xxl pisze: Czekam autorze na psalmy pochwalne gwałtów na dzieciach, handlu kobietami i powrotu niewolnictwa, bo przecież można opisać to w taki za***sty sposób.
Eee tam, Tomek, Ci się myli autor, bohater, środki i cel. Bycie pisarzem nie oznacza wyłącznie snucia ładnych historii. Pisarz zagląda w każdą dziurę rzeczywistości, pisarz włazi w czyjeś buty, głowę i serce (o ile "czyjeś" go ma - w sensie metaforycznym oczywiście). Coś, co zrobił Miras jest sprawdzianem umiejętności i empatii pisarza. Nie zdał go celująco, ale podjął wysiłek. To ważna rzecz. Dla pisarza ważna.
Wiesz co?
Zamiast się pieklić, napisz wiarygodnie króciaka pt "Co widzę, gdy patrzę na dzieci wychodzące ze szkoły" siedząc w głowie pedofila. Niewiele jest tematów tabu. Ten nie jest.

25
tomek3000xxl pisze: Czekam autorze na psalmy pochwalne gwałtów na dzieciach, handlu kobietami i powrotu niewolnictwa, bo przecież można opisać to w taki za***sty sposób.
Tomek, jest tu kilka aspektów. Po pierwsze Weryforum jest dla mnie platformą, która uczy pokory i daje fantastyczny "feedback". Tutaj się wstawia także teksty jako ćwiczenie, na ile jest się w stanie dotrzeć do czytelnika, czy to przez plastyczne opisy, czy poprzez emocje. Tu jest WERYFIKACJA poprawności napisanych tekstów, merytorycznie, językowo, logicznie itd..
Po drugie przedstawiane teksty nie są autobiografiami (najczęściej). Nie wiem, czy pisałeś też do RR Martina z pretensjami, że w swoich powieściach umieścił takie a nie inne sceny - z Joffreyem, albo z Ramseyem. W tej tu miniaturze po raz pierwszy na próbę napisałem tekst w pierwszej osobie, żeby wzmocnić przekaz. Jak widać zadziałało. To dla mnie feedback. Czy jestem zadowolony z tego tekstu? Z oddźwięku - tak. Z techniki - tak sobie. Z tematyki - nie. No i teraz pytanie - czy pisarz, który nie umie wzbudzić antypatii do negatywnego bohatera stworzy fajną opowieść o życiu itp. ? Przecież wiesz, że życie to nie bajka. I jak pisał Leszek (dzięki za zrozumienie) - czy pisarz, który nie potrafi "wejść w głowę" różnych osobowości ma szansę na wiarygodny opis postaci? No można oczywiście pisać książki kucharskie albo poezję o kwiatkach i platonicznej miłości. Nie wierzę, że nie oglądasz filmów akcji gdzie występują też negatywne postacie. Myślisz, że te historie piszą natchnieni poeci, którzy nie zabili w życiu komara? (nie żartuję, znam osobę, która odgania komary nawet gdy są już wkłute).

Dziękuję Tomek za Twój głos i szczerą opinię, tak tu trzeba czasem komentować. Zawsze możesz mnie "zjechać", nie mówię, że to lubię, ale oczekuję szczerości. Pozdrawiam i życzę zdrowia!!

26
tomek3000xxl pisze: Chyba Ci się Leszku goły prezydent przyśnił,
O jak brzydko. Mnie on ubrany już przeraża, zwłaszcza gdy pomyślę, co go pcha do następnej kadencji :P
Dzięki za życzenia, oby nikogo na Wery nie spotkały konsekwencje zderzenia ze ścierwem w koronie. I Ciebie też nie. Zdrówka!
Miras pisze: No i teraz pytanie - czy pisarz, który nie umie wzbudzić antypatii do negatywnego bohatera stworzy fajną opowieść o życiu itp.
A gdzie tam. Wyzwanie ma znacznie wyższy level. Napisanie pedofila, który będzie budził w czytelniku sympatię, może współczucie, a przynajmniej uruchamiał zrozumienie. Tomek nie, może ktoś inny? :D

27
Masz rację Miras i nie będę ciągnął dalej tego tematu. Ja dużo rzeczy piszę z własnego doświadczenia i zawsze mi sie wydaję, że każdy piszący w pierwszej osobie robi to samo. Ludzie sa jednak rózni i przypisywanie im osobistych doswiadczeń w pisanym tekście jest błędem.
Przepraszam, że było za ostro i gratuluje wygrania, choć ten temat....
Leszek, napiszę o tym pedofilu, ale do ch**ja to nie mój świat. Ja standartowo jak facet z kryzysem wieku średniego... cycate blondynki po dwudziestce :)

29
tomek3000xxl pisze: Przepraszam, że było za ostro
Tomek nic mnie nie przepraszaj. Napisałeś jak to odbierasz i super, tak ma być. Czasem aktorom i aktorkom zdaża się dostać op****l na ulicy za to, co w serialach wyprawiają grane przez nie postacie, to też przecież samo życie :) .
tomek3000xxl pisze: Leszek, napiszę o tym pedofilu
Ja o pedofilu nie napiszę bo dostanę łatkę gościa co lubi odchyły...

30
Miras pisze: Czasem aktorom i aktorkom zdaża się dostać op****l na ulicy
True story. Mieczysław Kalenik, ubóstwiany za role Zbyszka z Bogdańca, dostał ponoć torebkołomot za rolę w "Pierwszym dniu wolności" z komentarzem "Myślałam że pan taki porządny, a pan gwałciciel jest!"
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Najlepsza Miniatura Miesiąca”