Latest post of the previous page:
Dwójka. "Księżyc..." Wyjątkowo oryginalny pomysł - bezpośrednie powiązanie znaków oznaczających litery ze światem fizycznym.NAJLEPSZA MINIATURA SIERPNIA 2019 - głosowanie
17Zagłosowałam na Zupę, bo poczułam z nią emocjonalną więź. 

NAJLEPSZA MINIATURA SIERPNIA 2019 - głosowanie
18Nic dodać, nic ująć do stwierdzenia, że Dział Miniatur staje się wizytówką Wery. Nawet jeśli produkcja małych arcydzieł nie zawsze idzie rytmicznie, to i tak zawsze jest na czym oko zawiesić. Ostatni zaś miesiąc sypnął wyjątkowo obficie. I wydaje się, że - jak rzadko - przy wyborze mogą decydować indywidualne preferencje, bowiem wszystkie miniaki w konkursie zmieściły się w uchu igielnym ustawionym przed Komnatą Zajebistości.
Trudny wybór. Zdecydowałem się oddać głos na "Dwa pokoje". Za siłę wyobraźni, ale przede wszystkim za pisarską umiejętność dobrania właściwych słów do jej werbalizacji. Z przyjemnością popatruję na osiągnięcia Czuowieka Roku. Będzie chleb z tej mąki, będzie.
Elka płaci frycowe (nowa!), a może też za niechęć do poprawienia pierwszego zdania
które ma przewalone okrutnie.
Trudny wybór. Zdecydowałem się oddać głos na "Dwa pokoje". Za siłę wyobraźni, ale przede wszystkim za pisarską umiejętność dobrania właściwych słów do jej werbalizacji. Z przyjemnością popatruję na osiągnięcia Czuowieka Roku. Będzie chleb z tej mąki, będzie.
Elka płaci frycowe (nowa!), a może też za niechęć do poprawienia pierwszego zdania

19Wszystkie mają "coś". Postawiłem na "Pomysł w kropce", gdyż jest mi bliskie. Tak to już jest, że tekst trafia w czytelnika emocją. 

20Rozpacz, rozpacz, po trzykroć rozpacz! Przynajmniej ze trzy teksty powinienem wskazać, a tymczasem zwycięzca może być tylko jeden...
No dobra, ja po prostu wiem, jak trudno prawdziwie uchwycić relacje z dziećmi, pokazać to bez kiczu, a jeszcze w interesujący sposób, jakie to wyzwanie...
Więc mimo że literacki nie jest to arcydzieło, za tę prawdziwość i świetny pomysł - mój głos na Księżyc zaćmiony, a umysł jasny.
No dobra, ja po prostu wiem, jak trudno prawdziwie uchwycić relacje z dziećmi, pokazać to bez kiczu, a jeszcze w interesujący sposób, jakie to wyzwanie...
Więc mimo że literacki nie jest to arcydzieło, za tę prawdziwość i świetny pomysł - mój głos na Księżyc zaćmiony, a umysł jasny.
Mówcie mi Pegasus 
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
21"Dwa pokoje", za nierealność, którą uwielbiam. To ulotne coś, czego nie da się złapać i poczuć do końca, bo nie istnieje.
Ale skłaniałam się jeszcze ku "Zupie"
Ale skłaniałam się jeszcze ku "Zupie"

22Dokładnie.
Mój głos na "Dwa pokoje".
Za klimat, pomysł i perfekcyjne wykonanie.
G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
23Sierpień obrodził dobrymi miniaturami
Przed głosującymi ciężkie zadanie. Wybrałam "Dwa pokoje" - za zgrabny surrealizm.

Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
24Głosowałam na "Niewyraźne wspomnienia" - za absolutną elegancję!
25Ej, a w sumie dlaczego nie ma porzeczkowego prabbla piewcy powstania?
26Bo porzeczka, jak to porzeczka - jest w drugim obiegu

I nie jest dostępna dla wszystkich użytkowników.
I mam nadzieję, że Andrzej napisze nam inną miniaturę, równie dobrą co porzeczkowy, tak by mogła znaleźć się w kolejnym konkursie

Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
27"Dwa pokoje", za niesamowity klimat 

There is no God and we are his prophets.
The Road by Cormac McCarthy
The Road by Cormac McCarthy
28Mnie zdecydowanie kupiło "Rozdziewanie Marjanny". Wydawałoby się, że temat został ograny już na wszystkie sposoby i niewiele się da wnieść nowego. Tu się udało, gratulacje :clap:
29"Dwa pokoje" za cudowne snucie z wyobraźni.
https://www.facebook.com/Barbara-Wysocz ... 1578587617
Ujrzałem ją już z bardzo daleka: siedziała na tarasie brudnej kawiarni i paliła papierosa w taki sposób, że nawet pięcioletnie dziecko nie miałoby wątpliwości, czym się trudni..
Julio Cortazar, Gra w klasyNAJLEPSZA MINIATURA SIERPNIA 2019 - głosowanie
30Wahałem się pomiędzy dwoma.
"Księżyc zaćmiony, a umysł jasny." (oryginalny pomysł, obserwacja na początku ładnie przedstawiona)
"Niewyraźne wspomnienia" (podpisuję się pod stwierdzeniem, że to jest bardzo elegancki tekst, gustowna efemera)
Ostatecznie zagłosowałem na "Rozdziewanie Marjanny."
Miałem swoje zarzuty do niego, ale jest tam siła obrazu, której nie mogę nie docenić. Z wszystkich przedstawionych najwyraźniejszy i najbardziej zapadający w pamięć.
"Księżyc zaćmiony, a umysł jasny." (oryginalny pomysł, obserwacja na początku ładnie przedstawiona)
"Niewyraźne wspomnienia" (podpisuję się pod stwierdzeniem, że to jest bardzo elegancki tekst, gustowna efemera)
Ostatecznie zagłosowałem na "Rozdziewanie Marjanny."
Miałem swoje zarzuty do niego, ale jest tam siła obrazu, której nie mogę nie docenić. Z wszystkich przedstawionych najwyraźniejszy i najbardziej zapadający w pamięć.
31Ok. Przyznaję się. To ja zagłosowałem na "Zuzannę". Nie, żebym nie doceniał pozostałych. Aczkolwiek nie zawsze obrazy, które w nich widzę, są dla mnie pociągające. Czasami wręcz męczące. Kiedyś łatwiej było mi skakać między sygnałami ze zmysłów, a pojęciami w głowie. Dziś bardziej skłaniam się ku zmysłom, idee widząc niedoskonałe, a metafizykę za wręcz szkodliwą. Pozostał jeszcze humor i typ, który w "Zuzannie" zawarty, bardzo mi smakował. Mimo zgrzytu, ale to dałoby się wyszlifować.
ps. Oczywiście, najwyżej cenię swoje

ps. Oczywiście, najwyżej cenię swoje

• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •