kropka

1
może dziś poczujesz się lepiej

o trzeciej zaczynają śpiewać ptaki
codziennie na nowo

u mnie we wtorek
deszcz
a poza tym kawa z brązowego kubka
smakuje inaczej

nie szukam dobrych zakończeń

zawsze już
będziemy trochę smutni
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

kropka

2
Nie wiem, czym wiersz jest inspirowany, ale trafia w sedno, a co więcej, trafia w serducho. Gratuluję, dziękuję. Ruszyło mnie.
sapere aude

kropka

3
Nie będę pisać dużo, bo napisałabym za dużo.
Stokrotka śniegu, dobra myśl.
Ale mogę napisać, że zabieram Cię do domu.

Jeden z najlepszych Twoich wierszy. Kilka słów a morze emocji. Bardzo Bardzo Bardzo.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

kropka

4
Piękne. Dziękuję.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

kropka

5
ithulu pisze: zawsze już
będziemy trochę smutni
fajne, ale zawsze pellka pisze za siebie

Added in 3 minutes 15 seconds:
ithulu pisze: nie szukam dobrych zakończeń
i peel smutny :uszanowanko:
Prawo czy miłosierdzie, mądry wybierze to drugie wypełniając to pierwsze.

kropka

6
Oj. Przeczytałam i pomyślałam, że komuś przydałby się uścisk.
There is no God and we are his prophets.
The Road by Cormac McCarthy

kropka

7
Po kropce, a jednak.
Rozstania z... jak to nazwać, z troską o tego drugiego człowieka, wiem z doświadczenia (sorry za prywatę) mają szansę na powroty, mimo deklarowanego pozbycia się nadziei.
Stonowany, pozbawiony metafor, klimatyczny dialog i nie tylko w myślach, bo pierwsze trzy wersy i dwa ostatnie czytam jak dostarczoną podmiotowi wypowiedź adresata, akcentującą że wciąż życie zaczyna się od nowa. Choć, to ważne, zawsze będziemy trochę smutni. Bo to wielka Sprawa była.
Czyli tak. Dwa wypowiadające się podmioty. Pierwszy - usiłujący tchnąć optymizm i drugi - ten z deszczem, zmianą smaku codzienności.
Niewiele słów wokół smutku, dominującej emocji. W zasadzie jedynej. Głęboko nakreślonej.
Masz dar.

kropka

8
bardzo Wam dziękuję.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

kropka

9
ithulu pisze: zawsze już
będziemy trochę smutni
Chciałem tutaj coś napisać, znaleźć słowo, kilka słów ...
Czasem lepiej pomilczeć i z uznaniem pochylić głowę.

kropka

10
Miras, dziękuję. milczenie jest cenne.
gosia

Obrazek

kropka

12
Romecki pisze: Bardzo.
dziękuję też bardzo
gosia

Obrazek

kropka

13
Bardzo dobry tekst, Małgorzatko.
Taką właśnie najbardziej Cię lubię.
Napisałem.
Wiem, że oni nigdy tego nie zrozumieją, ale pod moją maską sarkazmu wspomnienia żyją.

kropka

14
ja lubię te wiersze, ale nie lubię stanu w jakim do mnie przychodzą.
ale widać i to potrzebne.
dziękuję.
gosia

Obrazek

kropka

15
do tej pory nic na ten temat nie pisałem. Tak długo mnie trzymało. Bardzo na bardzo.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”