Blisko - daleko

1
gramatyka życia
nie umiem postawić
przecinka
gdzie trzeba

pauzy nie zatrzymują
dni płyną za szybko zdaniami

używam czasu przeszłego
kochałeś

albo przyszłego
i tak będę kochać

źle nazywam blisko
przysłówek
przyimek
partykuła?

za to daleko
potrafię nazwać

to samotna przydawka
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

Blisko - daleko (trolocośtam)

9
Chyba jednak zorganizuję kolejny konkurs, bo tu się talenty marnują :)
Twoja gramatyka życia bardzo mi się podoba. Lubię takie zabawy słowem :)

W dwóch miejscach zmieniłabym szyk, by utrzymać melodię.. Bo ten wiersz jest śpiewny, słyszę muzykę.
iris pisze: dni płyną za szybko zdaniami
dni za szybko płyną zdaniami.
iris pisze: i tak będę kochać
Cię? chyba? mocno?
Zabrakło mi tu jednej lub dwóch sylab.

Ale to tylko moje ucho tak słyszy, w niczym nie umniejszając Twojej finezji.

Dziękuję. Uśmiech dla Pani :)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

11
Navajero, ithilhin, Romecki, Kadah, MargotNoir, Czarna Emma, dziękuję :)

Faraon, ja nawet nie próbuję się porównywać z ithilhin :)

Sarah, dziękuję Ci za wszystkie uwagi, to dla mnie cenne, bo o ile uwielbiam poezję, o tyle na formie nie bardzo się znam :*

brat_ruina, :* :oops:
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

12
iris, wiersz bardzo dobry, w każdym wersie i słowie, bez przegadania, gratulacje:-))
Jako stary upierdliwy redaktor uczepiłabym się jedynie błędu rzeczowego, bo "daleko" to jest okolicznik miejsca, nie przydawka, ale domyślam się, że chodziło Ci o pokazanie uczuć kobiety, dlatego wkleiłaś "przydawkę" (r. żeński).
Tak czy siak, wiersz świetny :hug:

13
Bardzo dobry wiersz. Moja kolej na zasmucenie uczestników konkursu: lepszy od bitewnych (IMO).
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

15
Dzięki Julia :) Cieszę się, że Ci przypadł do gustu. Eldil, ithi :* No, to teraz już się mogę tylko rumienić ;) :oops:

FB - profil autorski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”