bez nich

1
kiedy zapomnimy języka to
będzie tylko stos butów
nieczynny piec
baraki w karnych rzędach

odwrócimy oczy
po uprzątniętych śmieciach zostaną
popioły
zasypane schludnie doły
dym uleci
za tymi co odeszli

kiedy zapomnimy
nikt po nas nie zapłacze
ślad węża zaznaczy piasek
na pustyni o świcie zaśpiewa ptak

świat się nie skończy

Obrazek na Weryfikatorium.plhttps://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5C6476A3[/mimg]
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

bez nich

2
Ej Gosia nie wypowiadam się o poezji bo się nie znam ale ciary mnie przeszły.
Najs.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

bez nich

3
Proste. Przejmujące. Pomyślane.
Dziękuję.
:hug:

Umyka mi tylko jedna myśl..
ithilhin pisze: ślad węża zaznaczy piasek
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

bez nich

4
Misieq79, Sarah, :*
Sarah pisze: Umyka mi tylko jedna myśl..
pojawił mi się obraz świata bez nas - ludzi.
i to, że ślad węża i głos ptaka będą nadal.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

bez nich

5
ithilhin, rozumiem.
Samo słowo "zaznaczy" trochę mi nie leży.
Ptak śpiewa, wąż jakiś nieruchomy wyszedł :) Mógłby przemykać po piasku..
Ten ruch mi jest potrzebny w zderzeniu z tą pustką po ludziach.
Ale to tylko moje marudzenie.
Jest przejmująco i bez ruchu.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

bez nich

6
bo w obrazie zobaczyłam ślad, nie węża. dlatego bez ruchu.
Sarah pisze: Ale to tylko moje marudzenie.
lubię marudzenie :hug:
gosia

Obrazek

bez nich

8
ancepa, :*
trochę też. ale zorientowałam się potem, po przyjściu słów.
gosia

Obrazek

bez nich

9
W mojej ocenie, to jest wyższa klasa, prima sort, do tej pory najlepszy wiersz jaki tu na Wery przeczytałem. Mam tylko skojarzenia z najlepszymi autorami. Szacun. I ślad węża jest idealny.
Jakbym chciał marudzić, to powiedziałbym, że po nas - ludziach - nic nie zostanie. Życie będzie musiało zacząć od początku, od najprostszych form. Ale takie marudzenie psuje ten utwór. Więc nie zwracaj uwagi.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

bez nich

10
P.Yonk, :*
dziękuję, ale nie zasłużyłam aż na takie pochwały. :oops:
to taki wiersz, który gdzieś jest w Tobie i w odpowiednim czasie domaga się, żeby go napisać.
gosia

Obrazek

bez nich

11
dziękuję, ale nie zasłużyłam aż na takie pochwały.
Zasłużyłaś.
Przesłanie bardzo na czasie.
I całkowicie zgadzam się z Yonkiem. A paralela z pierwszym wężem i wszelkimi tego konsekwencjami - jak najbardziej trafna i uzasadniona.
ale zorientowałam się potem, po przyjściu słów.
...bywają słowa, które podsuwają inną rzeczywistość na miejsce tej, co nas otacza, i oszałamiają nas nie mniej niż zawrót głowy.
/Proust/

bez nich

12
Gorgiasz, :* dziękuję. :oops:
gosia

Obrazek

bez nich

13
ithilhin pisze: P.Yonk, :*
dziękuję, ale nie zasłużyłam aż na takie pochwały. :oops:
to taki wiersz, który gdzieś jest w Tobie i w odpowiednim czasie domaga się, żeby go napisać.
Widziałam kiedyś wywiad z Jackiem Cyganem i on opowiadał o którejś ze współczesnych polskich poetek - niestety już nie pamiętam o której. W każdym razie ona - jak relacjonował - powiedziała kiedyś, że istnieje coś, co nazywa "przywilejem wiersza". Tzn. że wiersz przychodzi sam, kiedy chce. Bardzo mi się to podobało. Tak, jakby wiersze miały własną osobowość, jakby przychodziły gotowe bez względu na porę, jakby same wybierały czas, miejsce i temat. Goś, a ten wiersz piękny i przejmujący.
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

bez nich

14
iris pisze: wiersz przychodzi sam, kiedy chce
jakie to ładne <3
iris pisze: Goś, a ten wiersz piękny i przejmujący.
iris, :*
gosia

Obrazek

bez nich

15
ithilhin pisze: będzie tylko stos butów
Po namyśle, zamieniłbym tylko "będzie" na "zostanie"
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”