Pytania do Michała Stonawskiego (Cedrik)

8
Romecki pisze: Od ilu lat drążysz ten temat - nawiedzeń?
No w sumie tak już idzie 10 rok ;) W 2010 zacząłem badać pierwsze nawiedzone domy i tak mi już zostało. Z przerwami, ale co rok gdzieś wybywam i coś badam. Ostatnie dwa lata były chyba najbardziej hardcore'owe, bo zajmowałem się miejscami nie rzadko oddalonymi o 600km od mojego miejsca zamieszkania i musiałem w nich być nie jeden, a na przykład dwa razy... ;)
ela pisze: Gratulacje :)
Okładka znakomicie oddaje klimat.
Ciekawa jestem skąd pomysł na taki oryginalny temat?
Kiedy zacząłem badać nawiedzone miejsca, w jednym z nich mi się coś przydarzyło. Bardzo możliwe, że się się wtedy zasugerowałem, ale zaczęło mnie wtedy zastanawiać, ile takich miejsc jest, jakie historie się z nimi wiążą i skąd się one biorą. I w sumie tak jakoś w to poszedłem... ;)
Łabędź pisze: O Cię, moje klimaty. Jak będę przy groszu to kupię. :)
Dziękuję ;)

Added in 1 minute 46 seconds:
ithulu pisze: Cedrik, gratulacje! Koniecznie daj fotkę z książką w łapkach. :)
Obrazek

Mam taką fotę z wczoraj, z podpisywania :uszanowanko:
Pisanie to życie a życie to zabawa

11
Hej, przyszedłem dać znać, że parę dni temu miała miejsce premiera mojej drugiej książki: "Paranormalne: Egzorcyzmy" ;)
https://www.empik.com/paranormalne-egzo ... ,ksiazka-p

- Co znajdziecie w środku? (Poza zdjęciami) - jak wspominałem już kiedyś: jest DUŻO treści. Ponadto, w przeciwieństwie do pierwszej części - o tych nawiedzeniach i sprawach paranormalnych nie usłyszycie w większości przypadków nigdzie indziej.
1. Wstęp z udziałem spirytysty i badacza spirytyzmu Piotra Struczyka L.F.
2. Opętanie 1 - historia Lucyny Świetlickiej, która na skutek opętania zdobyła życie, którego teoretycznie każdy pożąda.
3. Rozdział 1 - SCHRONISKO DEMONÓW: Historia śledztwa na które wyruszyłem z grupą łowców duchów PTGH oraz towarzyszącym im kapłanem egzorcystą, Piotrem Shalkevitzem. Znajduje się tu również historia egzorcysty, oraz dwóch kolejnych śledztw - opętania Nadii, oraz sprawa "podwójnych rodziców".
4. Opętanie 2 - Ewa oddała się szatanowi w dedykacji. Od tego czasu jest dręczona przez złe duchy i opowiada mi o tym, jak to jest, być opętaną.
5. Rozdział 2 - NIE MA PRZYPADKÓW - Razem z medium Rafałem Hołubowskim odwiedzamy: Nawiedzony hotel w zamku w Dobrej, kompleks MRU, RIESE, nawiedzoną przez duchy kopalnię w Złotym Stoku, tajne wojskowe miasteczko ZSRR - dzisiaj Kęszyce Leśną. Wszędzie tam rozmawiamy ze świadkami, z właścicielami miejsc (gorąco pozdrawiam Zbyszka z zamku w Dobrej, Elę - właścicielkę kopalni złota, państwo z Kęszycy Leśnej, legendę eksploracji Gór Sowich, Tomasza Jurka i pisarkę Darię Bączkiewicz), a Medium... cóż, czyni swoją robotę. A ja opisuję.
6. Opętanie 3 - historia Ewy Rutki, która walcząc o zdrowie spotkała się z sługą szatana.
7. Rozdział 3 - OPOWIEŚCI EGZORCYSTÓW: poznacie tutaj historie i drogę wielu osób, które przepędzają duchy, bądź doświadczyły tego w jakiś sposób:
- Krzysiek Szuro opowie o tajemniczym zdarzeniu którego był świadkiem w Medjugorje, a także o podejściu instytucji Kościoła do tematu.
- Kamil opowie o przypadkach opętań na mszach o uzdrowienie we wspólnocie "Mamre",
- Ojciec Mariusz Płuciennik, Karmelita, opowie więcej o stanowisku instytucji Kościoła,
- Marysia przedstawi swoją historię z małej miejscowości w "Polsce B" - o tym, co spotkało ją i jej siostrę,
- Dr Łukasz Cichocki, jeden z najwybitniejszych psychiatrów w naszym kraju, opowie o tym, co nauka ma o powiedzenia w temacie (nie to, co sądzidzie),
- Sandra Brzózka jest cenionym demonologiem i wspólnie zerkniemy na jej prace i doświadczenia,
- Agnieszka z kolei jest żercą i szeptuchą - razem z historią Macieja i Justyny dowiemy się, jak działają szeptuchy i co przeżyła sama Agnieszka mając do czynienia z opętaniami.
- Śledczy egzorcysta, A. - którego znacie już z mojej poprzedniej książki - opowie swoją własną historię i to, czym są byty, które nas odwiedzają.
8. Opętanie 4 - satanistka Albruna zapozna nas z trochę innym spojrzeniem na opętanie, koncepcją opętania idealnego, któremu się poddała.
9. Rozdział 4- OPETANIE SATANISTY. Tutaj porozmawiamy sobie o ruchach, kultach i ugrupowaniach satanistycznych.
- Czarownica i satanistka Fera zaprosi nas do obejrzenia rytuału, w którym sama poddaje się opętaniu,
- Michał "Sabatiel" Knihinicki - wieloletni badacz satanizmów i oddany satanista pokaże czym naprawdę jest opętanie według satanizmów i w ogóle o co z satanistami chodzi.
10. Opetanie 5 - Matka walczy o swoje dzieci z siłami demonów. Pomagają jej w tym medium, arabski mag, szeptunka. Muszę osobiście powiedzieć, że to jest historia, która mnie najbardziej przeraziła - może dlatego, że miałem okazję zobaczyć arabskie egzorcyzmy...
2 lata pracy. Ponad 360 stron treści i szerokie spektrum poglądów i spostrzeżeń na temat opętań.

15
Dzień dobry - równo 12 lat temu chwaliłem się podpisaniem swojej pierwszej umowy literackiej na opowiadanie "Wyrok" w antologii "Horyzonty wyobraźni", pokonkursowej antologii QFANT, w którym to konkursie zająłem drugie miejsce 😉

Jury było następujące: @Andrzej Pilipiuk , Stefan Darda, Jacek Skowroński Piotr Mroczysław Mrok (ówczesny naczelny Qfanta).

Jeśli coś, to ci panowie właśnie odpowiadają za wypuszczenie mnie z pudełka 😃

Lata później pewien czytelnik w innej recenzji napisał takie słowa:
"Dawno temu, będzie już lat jedenaście, miałem okazję przeczytać prace wysłane na konkurs „Horyzonty Wyobraźni”. Miałem swojego faworyta, który został laureatem. Powiedziałem mu nawet (pewnie się zdziwił, że jakiś obcy koleś go zagaduje), że moim zdaniem powinien mieć pierwsze miejsce. Nie mam pojęcia, czy miał drugie, czy wyróżnienie, to nieistotne. Z dwudziestu finałowych prac zapamiętałem tylko jego „Wyrok”. Taka perełka, dobrze napisana, prosty i jednocześnie zaskakujący pomysł."

- te słowa są dla mnie dowodem, że było warto. Zacytowałem je u siebie na stronie autorskiej, bo za każdym razem kiedy je czytam, unoszę się trochę nad podłogą 😉

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Pisarzy”