Pytania do Olesi Ivchenko (Wolha.Redna)

16

Latest post of the previous page:

To skoro mam swój wątek i mogę w nim spamować, to na pierwszy ogień nich pójdzie patronacka recenzja (na dole blogowej strony link do wywiadu na yt):
https://naostrzuksiazki.pl/2023/03/04/w ... -ivchenko/
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

19
Gratuluję fioletu. :)

Zachęcająco jest przede wszystkim opis książki na LC. Nasunął dwa skojarzenia -- covidparanoja level extreme i książki Zajdla. Okładka stonowana, szara, jakby na przekór modnym ozdóbkom. :P Ciekawe, czy miałaś na nią jakiś wpływ? Wywiad ciekawy, nie przynudzał, ale trzęsło kamerą jak na statku.

Jak tylko wena wróci będzie Weryrecka, obowiązkowo. ;)

20
Miło, że opis zachęca :) co do okładki: miałam do wyboru ten sam projekt, ale w dwóch kolorystykach. Ta druga to była mieszanina pomarańczu i ciemnej czerwieni. Nie spodobało mi się, więc wybrałam opcję biało-czerwoną.
Co do trzęsienia kamerą - ano trzęsło, jak na amatorkę przystało. Niczego nie żałuję! :P
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

23
No i wpada następne spotkanie :) tym razem Warszawa:

Dodano po 12 minutach 40 sekundach:
Aktegev, przepraszam, nie zauważyłam Twojego wpisu wcześniej. Dzięki wielkie :*

24
Warszawskie spotkanie przesunięte na maj :( ale za to pojawiła się recenzja na kanale "Strefa Czytacza":

26
Wspominałaś, że Twoim mistrzem literackim jest Terry Pratchett. Czego się od niego nauczyłaś? Tak konkretnie? I jak wyglądały cienie i blaski tej nauki?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

27
Thana pisze: (ndz 16 kwie 2023, 14:05) Wspominałaś, że Twoim mistrzem literackim jest Terry Pratchett. Czego się od niego nauczyłaś? Tak konkretnie? I jak wyglądały cienie i blaski tej nauki?
No mówiłam, że strach się bać :P Pratchetta zaczęłam (na szczęście) czytać na tyle późno, że mogłam wyłapać przynajmniej część odniesień do dzieł kultury nie tylko z fantastyki, więc pierwszą rzeczą, którą się nauczyłam od niego to ta, że motywy znane z innych dzieł można przetwarzać i umieszczać w nowych kontekstach i że nic nie jest tabu - wszystko można, jak się wie po co. Jeszcze inną rzeczą, którą mi pokazał, to ta, że ważną rzeczą w tworzeniu jest odkrywanie szczelin i rozwijanie ich. Podawał to na przykładzie elfów: jeśli elfy pięknie śpiewają, to co zrobić z elfem bez słuchu muzycznego? To był trop, który dla mnie był wow. No i trzecia rzecz: czytać, czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Uczyć się. Plus do tego Pratchett jest mi bliski w tym, że używał literatury do przekazywania wartości i wyrażenia swojej wściekłości na świat - to u niego dowiedziałam się, że tak w ogóle można i tym się kierowałam
Co do cieni tej nauki... czymś, co podziwiam u Pratchetta, jest jego poczucie humoru i wyłapywanie absurdów. Zazdroszczę. Jednocześnie jestem świadoma, że (jak na razie) piszę strasznie na serio i nie będę tak umiała jak on. To jest duża bariera, bo cenię humor w sztuce, a jednocześnie nie potrafię go zastosować.

28
Wolha.Redna pisze: (ndz 16 kwie 2023, 14:14) ważną rzeczą w tworzeniu jest odkrywanie szczelin i rozwijanie ich.
Dobre. Myślę, że w życiu też. Trochę inne szczeliny i trochę inne rozwijanie, ale jednak.
Wolha.Redna pisze: (ndz 16 kwie 2023, 14:14) piszę strasznie na serio i nie będę tak umiała jak on.
A mnie się podoba, że piszesz serio. To potrzebne. Pomaga myśleć, a jest o czym.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

29
Thana pisze: (ndz 16 kwie 2023, 14:23) Dobre. Myślę, że w życiu też. Trochę inne szczeliny i trochę inne rozwijanie, ale jednak.
W życiu w pierwszej kolejności. Najpierw złapać, a potem pisać o tym, co się złapało :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa Debiutantów”