O poszukiwaniach dobrego redaktora/redaktorki

1
Cześć - nie jestem pewien czy to dobry dział.

Że zaczerpnę z "dzień dobry"

Napisałem do tej pory trzy "utwory". Pracuję nad wydaniem pierwszego z nich. Samo napisanie książki nie było dla mnie trudne, jednak praca nad nią już tak. I chyba trochę za szybko wystartowałem...zbierałem beta czytelników że tak powiem wszędzie, redakcja nie poszła po mojej myśli, a mistrzem stylu nie jestem

Stąd pytanie i prośba o pomoc. Czy ktokolwiek z Was drodzy forumowicze jest w stanie polecić redaktora/redaktorkę lubujących się w scifi?
Moje wypociny przeszły już przez jedną redakcję jednak bazując na słusznych uwagach beta czytelników, niestety nie jestem z niej zadowolony...

Z góry dziękuję za pomoc.

3
Ja redaktorkę miałam z wydawnictwa, a przed wysyłką propozycji po prostu redaguję się sama, w oparciu o wstępne opinie betaczytelników, więc za bardzo nie znam procesu szukania redaktora samodzielnie, ale... Jako że mam wrażenie, że na Wery mało kto działał tą drogą, to spróbuję zgadnąć, jaką metodą bym poszła...
Sprawdziłabym, kto redagował jakieś w miarę świeże książki SF, które uważam za spoko zredagowane i spróbowała zgooglać tych ludzi, czy nie mają oferty indywidualnej, czy nie działają jako wolni strzelcy. Bo część raczej działa, czasem się ogłaszają. Pewnie patrzyłabym po książkach z mniejszych wydawnictw, bo w topowych to pewnie redaktor ma roboty po łokcie, a nawet jak nie, to stawki nie w moim przedziale :P
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

4
Isabel pisze: (ndz 12 lut 2023, 10:50) Redaktora to zasadniczo zapewnia wydawnictwo...
Zanim cokolwiek wyślę się do wydawnictwa warto zainwestować w redakcję - szczególnie jeżeli ma się "ciężkie" pióro.
Adrianna pisze: (ndz 12 lut 2023, 10:57) Sprawdziłabym, kto redagował jakieś w miarę świeże książki SF, które uważam za spoko zredagowane i spróbowała zgooglać tych ludzi, czy nie mają oferty indywidualnej,
O tym nie pomyślałem, dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forumowi Specjaliści i Pasjonaci”