Latest post of the previous page:
Jestem zwolenniczką prostoty
Jedna ocena w skali od 1 do 10, jak na Lubimy czytać, a nie rozbijanie wiadomo czego na atomy (prócz oceny od 1/10 do 10/10 - można dodać jakieś uwagi od siebie - uzasadniające ocenę).
Latest post of the previous page:
Jestem zwolenniczką prostotyJestem za!Romek Pawlak pisze:
Dla mnie ocena pomysłu powinna być rozbita co najwyżej na dwie kategorie: pomysł jako ideę i jego realizację, w którą wchodzi już kwestia tematu.
Moim zdaniem nie warto mnożyć kategorii
Plus coś, co jest słabiej uchwytne, ale:
- wrażenia artystyczne (czyli subiektywne odczucia, w rodzaju: wiem, że dobrze zrobione, ale nie lubię czytać o smokach)
Skoro teksty są anonimowe, to może oceny też powinny być? Aby bez skrepowania oceniac.
Na Lubimy czytać są oceniane teksty opublikowane, które przeszły już swoją ścieżkę
nadmieniłam, że do oceny można dodać uwagi uzasadniające taką, a nie inną notę
5 kategorii, skala 1 - 6Romek Pawlak pisze: Dla mnie ocena pomysłu powinna być rozbita co najwyżej na dwie kategorie: pomysł jako ideę i jego realizację, w którą wchodzi już kwestia tematu.
Ergo:
- pomysł (jako idea)
- realizacja pomysłu (jako rozwinięcie idei)
- błędy stylu (język)
- błędy warsztatu (np. konstrukcja)
[...]
- wrażenia artystyczne (czyli subiektywne odczucia, w rodzaju: wiem, że dobrze zrobione, ale nie lubię czytać o smokach)
Myślałem, że to będzie jasne (przez cytat), że chodzi o to, aby nie urazić osoby ocenianej (ludzie już tak mają, że dbają o uczucia innych).
Jak wielu wspomniało jest to dość pomieszane i co najważniejsze mało konkretne...Pomysł – max 20 punktów. (ogólny pomysł na rozwinięcie tematu, opisanie świata itd.)
Styl - max 20 punktów.
Realizacja tematu - max 10 punktów.
Schematyczność - max 10 punktów. (im więcej punktów, tym mniejsze chodzenie utartymi ścieżkami)
Błędy – max 20 punktów. (ort, gram, styl oraz językowe – im więcej punktów, tym mniej błędów)
Ogólnie - max 20 punktów. (wrażenia ogólne, przesłanie, wartości, itp.)
Ocena końcowa (punkty razem): max 100 (podliczone punkty)
Czy ocena anonimowa urazi osobę ocenianą mniej niż ocena nieanonimowa? Nie, bo to ta sama ocena.
No i zamiast uproszczenia systemu byłoby nowe zamieszanie.Chii pisze: Do tych pięciu kategorii, które podał Romek dodałabym jeszcze Formę, czyli coś na temat rozwiązań graficznych w tekście, co nie mieści się w kategorii język/styl, warsztat/konstrukcja. Niby rzecz błaha, ale w gruncie rzeczy czasami bywa całkiem istotna. No i też przydatna by była kategoria Bohaterowie/Postaci.
Tyle, że w tym przypadku wypadałoby dać wymóg uzasadnienia swojej oceny w przynajmniej 5-10 zdaniach. Bo inaczej już widzę oceny typu: "I -3 i II - 8, bo pierwszym tekście były błędy, a drugi był tak ciekawie napisany, że z chęcią przeczytałbym kontynuację"Andy pisze: Ja w takim razie przychylał bym się do tego, co @Augusta proponowała. Czyli jedna ocena 1..10 + opis tekstowy, w którym każdy może podeprzeć swoją ocenę DOWOLNYMI kategoriami, uwagami, pochwałami. W ten sposób nie stracimy tego, co @Rubia sugerowała, bo taki opis jest więcej wart niż subiektywna ocena "7" w kategorii "Pomysł".
Czy to źle? Jeżeli tak, to faktycznie regulamin powinien wymuszać OPIS tekstowy z podziałem na kategorie ORAZ wymaganie od oceniającego odpowiednich kompetencji (np: 500 postów).Jason pisze:Tyle, że w tym przypadku wypadałoby dać wymóg uzasadnienia swojej oceny w przynajmniej 5-10 zdaniach. Bo inaczej już widzę oceny typu: "I -3 i II - 8, bo pierwszym tekście były błędy, a drugi był tak ciekawie napisany, że z chęcią przeczytałbym kontynuację"Andy pisze: Ja w takim razie przychylał bym się do tego, co @Augusta proponowała. Czyli jedna ocena 1..10 + opis tekstowy, w którym każdy może podeprzeć swoją ocenę DOWOLNYMI kategoriami, uwagami, pochwałami. W ten sposób nie stracimy tego, co @Rubia sugerowała, bo taki opis jest więcej wart niż subiektywna ocena "7" w kategorii "Pomysł".
Ja bym inaczej postawił pytanie. Nie tyle chodzi o to, czy ocenianie ma być dla wszystkich, ale o jakie oceny nam chodzi. Plusiki, czy konkretne komentarze i uzasadnienia ocen.Andy pisze: Myślę więc, że krokiem pośrednim w "poprawieniu systemu punktacji" jest uzyskanie konsensusu w tym, czy ocenianie ma być dla wszystkich (w tym początkujących, którzy nie potrafią uzasadnić oceny), czy raczej dla osób mających odpowiednie kompetencje (i potrafiących profesjonalnie analizować teksty).
Aktualnie regulamin wymaga tylko podania 5 ocen, a prawie wszyscy dodaja rozbudowane opisy tekstowe. Więc braku konstruktywnych uwag bym sie nie bał. Co więcej, moze wyjsc na to, ze obecna deregulacja zaostrzy te przepisy.