PLENER. LAS MIESZANY – WIECZÓR
Leśna droga po środku wielkiego lasu. Na skraju rosną gęste krzewy. Wieje lekko wiatr i słychać szelesty, spowodowane ocieraniem się uschniętych liści.
Drogą idą dwie dziewczyny , dwudziestolatki. SAMANTA i ASIA. Samanta to brunetka. Ubiera się jak metalowiec. Asia to blondynka ubrana w dżinsy i różowego t-shirta. Asia jest lekko wystraszona. Zatrzymuje się i ogląda do tyłu
SAMANTA
Co jest?
ASIA
Nic nie słyszałaś?
Samanta się uśmiecha i poklepuje Asię po ramieniu.Co jest?
ASIA
Nic nie słyszałaś?
SAMANTA
To tylko wiatr. Chodźmy.
Asia ogląda się do tyłu. Jest zaniepokojona. Coś czarnego przebiegło między drzewami. Asia raptownie zerka w prawo w stronę lasu.To tylko wiatr. Chodźmy.
ASIA
Tam coś jest!
SAMANTA
To tylko przewrażliwienie...
PW. TAJEMNICZEGO CIENIA -- Dziewczyny są odwrócone tyłem i idą wzdłuż drogi, przed siebie. Widok, lekko przysłania krzew jałowce. Asia ogląda się do tyłu i patrzy w stronę tajemniczego obserwatora.Tam coś jest!
SAMANTA
To tylko przewrażliwienie...
PW ASI -- Las po lewej stronie. Wielki krzak jałowca.
ASIA
Tam coś jest!
Zawiewa silniej wiatr. Słychać głośny szelest liści.Tam coś jest!
PW ASI -- Kątem oka, po prawej stronie w lesie coś czarnego przebiega za jałowcami. Samanta staje naprzeciwko Asi i kiwa ręką.
SAMANTA
Tu Ziemia!
PW TAJEMNICZEGO CIENIA -- Widok zza drzewa. W odległości parunastu metrów, na drodze, stoją Samanta i Asia. Samanta stoi naprzeciwko Asi. Jest odwrócona plecami do obserwatora. Dziewczyny ruszają w stronę obserwatora. Blondynka jest mocno zestresowana.Tu Ziemia!
Samanta odwraca się w stronę lasu , po lewej stronie.
SAMANTA
Poczekasz?
ASIA
Ale jak tu?!
A ty co?
SAMANTA
Mam się ku..a posikać?!
Zaczekaj zaraz wracam.
Samanta idzie w las i znika za wielkim krzakiem. Asia nerwowo rozgląda się dookoła. Jest podenerwowana. Wyciąga komórkę i patrzy na wyświetlacz. Poczekasz?
ASIA
Ale jak tu?!
A ty co?
SAMANTA
Mam się ku..a posikać?!
Zaczekaj zaraz wracam.
Po prawej stronie jest wielki kamień. Asia siada na kamieniu i czeka.
PW TAJEMNICZEGO CIENIA – W odległości paru metrów na kamieniu siedzi Asia. Jest odwrócona plecami. Zakłada sobie słuchawki na uszy. Odległość między obserwatorem a siedzącą na kamieniu Asią, zmniejsza się.
SAMANTA (OFF)
A!!
( przeraźliwy krzyk, rozlega się echo)
Asia wstaje szybko z kamienia i biegnie w stronę z której dobiega głos Samanty.A!!
( przeraźliwy krzyk, rozlega się echo)
Asia idzie lasem. Przedziera się przez choinki.
ASIA
Samanta?!
Po lesie rozlega się echo , poczym nastaje cisza.Samanta?!
ASIA
Samanta!
Po lesie rozlega się echo , poczym nastaje cisza.Samanta!
Asia biegnie przed siebie.
PW TAJEMNICZEGGO CIENIA – Asia odwrócona plecami idzie przed siebie. Dystans między Asią a obserwatorem się nie zwiększa.
Co świadczy o tym , iż ta tajemnicza postać, cokolwiek to jest, idzie za nią.
PW ASI – W odległości około dziesięciu metrów, przed Asią, na ziemi leży Samanta.
Asia podbiega szybko do Samanty. Kuca koło niej. Samanta jest przerażona, ledwo żyje. Ciężko jej się oddycha. Z trudem wymawia słowa.
SAMANTA
Uciekaj.
ASIA
Kto ci to zrobił?!
Asia jest przerażona. Zaczyna płakać. Wyciąga komórkę.Uciekaj.
ASIA
Kto ci to zrobił?!
TIT! TIT! komórka się rozładowuje i wyłącza.
ASIA
Samanta!
SAMANTA
Uciekaj
(z całych sił)
Jakaś postać, ubrana na czarno, staje za Asią. Asia jest przerażona. Ta postać kładzie swoją dłoń, odzianą w chirurgiczną rękawiczkę, na ramię Asi. Asia zaczyna szybko oddychać. Podnosi głowę do góry i reaguje głośnym , przeraźliwym krzykiem.Samanta!
SAMANTA
Uciekaj
(z całych sił)
WNĘTRZE. SALA SZPITALNA. WIECZÓR
Asia budzi się z krzykiem. Koło niej siedzi młody, około 25 letni , przystojny niebieskooki, krótko ścięty brunet. To DAMIAN. Damian ociera delikatnie, swoją dłonią policzek Asi. Mężczyzna jest spokojny, opanowany i słodko się uśmiecha.
DAMIAN
Już chciałem cię obudzić.
Asia patrzy przestraszona na Damiana. Już chciałem cię obudzić.
ASIA
Wody.
Damian wyciąga z torby, która leży na łóżku w nogach, półlitrową kole.Wody.
DAMIAN
Kochanie. Mam coś lepszego.
Damian podaje kolę AsiKochanie. Mam coś lepszego.
DAMIAN
Schłodzona ,
tak jak lubisz skarbie.
Asia się uśmiecha. Bierze kolę i zaczyna pić. Damian przygląda się swojej dziewczynie.Schłodzona ,
tak jak lubisz skarbie.
W kieszeni od jego spodni dzwoni telefon. Damian wyciąga go i odczytuje SMS.
WIADOMOŚĆ SMS – Dobra robota
BE CONTINUED...