Potrzebuję kilku krótkich opowiadań do pracy magisterskiej

1
Dobry, wszystkim!
W pracy magisterskiej chcę badać zjawisko immersji i jego neuronalne korelaty. W tym celu poszukuję kilku krótkich opowiadań - najlepiej żeby miały około 500 słów (ale 1000 czy 300 słów też są mile widziane). Bardzo zależy mi na tym, by znaleźć opowiadania pisane w narracji 1-osobowej jak i w 3-osobowej.

Podawajcie, co wam tylko przyjdzie do głowy, a ja coś z tego wybiorę :)

3
AgaJa pisze: (śr 09 cze 2021, 14:46) Sprecyzuj, o jakie konkretnie opowiadania Ci chodzi?
Właśnie nie chciałem być zbyt konkretny, by ludzie nie ograniczali się w podawaniu propozycji. Ale masz rację powinienem zaznaczyć na przykład to, że chodzi o opowiadania już uznanych autorów - takie, które możemy bez cienia wątpliwości nazwać "literaturą" (to warunek konieczny wyrównania warunków eksperymentu, dlatego trudno będzie coś wybrać z bitew czy miniatur :/).

Chociaż dobra, dookreślę trochę, jeśli komuś ułatwi to podanie propozycji:
- Temat (gatunek) może być dowolny, ale najmniej pasuje mi wszelkiego rodzaju fantastyka,
- Opowiadanie powinno skupić się na pojedynczym wątku i krótkim wycinku czasu,
- Powinno opisywać losy nie więcej niż kilku bohaterów,
- Raczej powinno mieć otwarte zakończenie.

5
AgaJa pisze: (śr 09 cze 2021, 15:19) Bardzo wiele tekstów tu JEST dobrą literaturą (bez znanego nazwiska)
Nie wątpię w to!! Wiele tekstów z Wery dogłębnie mnie porusza, ale niestety poruszamy tu bardzo trudną kwestię tego, co jest literaturą, a co nią nie jest - nie chcę w pracy magisterskiej rozstrzygać tego sporu, bo to wymagałoby eseju na 200 stron. Dlatego wybieram prostsze rozwiązanie, by żaden recenzent nie mógł się przyczepić co do doboru tekstów :)
AgaJa pisze: (śr 09 cze 2021, 15:19) tu znajdziesz ciekawe opowiadania viewforum.php?f=136
Dzięki, są bardzo dobre, ale duża część niestety z deczka za długa :/

7
Willuu pisze: (śr 09 cze 2021, 17:53) Dlatego wybieram prostsze rozwiązanie, by żaden recenzent nie mógł się przyczepić co do doboru tekstów :)
W praktyce to oznacza, że powinieneś mieć teksty opublikowane w miejscach niebudzących wątpliwości. Czyli nawet self lub vanity odpadają, zostaje oficjalna prasa (cokolwiek to znaczy) oraz publikacje książkowe wydawnictw "uświęconych" nieposzlakowaną opinią (o ile takie są, ale parę się znajdzie) :) teksty z forum też można spokojnie zakwestionować.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

9
Czarna Emma pisze: (śr 09 cze 2021, 18:19) A nie możesz oprzeć się wydane już zbiory opowiadań?
Trochę chyba namieszałem - jasne, że mogę! Będę wdzięczny również za takie propozycje :)
Romecki pisze: (śr 09 cze 2021, 18:23) publikacje książkowe wydawnictw "uświęconych" nieposzlakowaną opinią
Nie muszą mieć nieposzlakowanej opinii, ale self-pubów i vanity raczej wolałbym unikać.
MargotNoir pisze: (śr 09 cze 2021, 19:32) Można jej szukać pod pseudonimem Toroj
Dzięki :)

11
Mają być polskie czy tłumaczone?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

12
Zbiorek "Mikrotyki" Pawła Sołtysa jest tym, czego szukasz (moim zdaniem). Znaczy no, słów nie liczyłam, ale króciutkie, skondensowane, świetne językowo, wciągające, a przy tym często na bardzo przyziemne tematy.
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

14
szopen, też na tym cierpię :( ale w badaniach najczęściej używa się książek obyczajowych, pewnie z racji ich większej przystępności dla przeciętnego zjadacza chleba.
Thana pisze: (czw 10 cze 2021, 09:45) Mają być polskie czy tłumaczone?
najlepiej polskie, ale tłumaczenia też mogą być :)
Adrianna pisze: (czw 10 cze 2021, 10:16) Zbiorek "Mikrotyki" Pawła Sołtysa
Wielkie dzięki, przejrzałem zbiór i wygląda on ciekawie. Widzę, że w takich krótkich formach panuje deficyt tekstów pisanych w 3. osobie. Interesujące, swoją drogą.
AgaJa pisze: (czw 10 cze 2021, 11:29) czego szukasz? jaką masz tezę?
Jak wspominałem, badam immersję. Moje pytanie badawcze dotyczy tego, które fale mózgowe towarzyszą immersji podczas czytania tekstu literackiego w narracji pierwszo- lub trzecioosobowej. Hipotezy mam takie, że w narracji pierwszoosobowej immersja będzie większa i wtedy aktywność konkretnych fal mózgowych będzie silniej podwyższona niż w narracji pierwszoosobowej. Użyłem dostatecznie "ludzkiego języka"? :|
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje o literaturze”