4
Romek Pawlak pisze:
Andrzej Pilipiuk pisze:Literatura dzieli się na 5 wielkich działów
Niech Cię Buka nocami straszy, zwyrodnialcu :)
przepraszam najmocniej :? Oczywiście jest też dział szósty...

6) literatura dla dzieci i młodzieży.

6
Andrzej Pilipiuk pisze:Literatura dzieli się na 5 wielkich działów - tu uporządkowane w hierarchii

a) fantastyka
b) horror
c) kryminał
d) romans.
e) fabularyzacje filmów i gier komputerowych

Reszta to wyroby literaturopodobne ;)
Obyczajówki do też wyrób literaturopodobny? :D

7
Obyczajówka=romans. Przecież i tak wiadomo, że czytelnika (a już zwłaszcza czytelniczkę, bo to kobiety głównie czytają) interesuje tylko TA JEDNA sprawa. A jeśli niejedna i autor już bardzo, bardzo musi, to sobie trochę obyczaju przemyci w kryminale.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

9
A, przepraszam, powieść historyczna to też romans? Bo nie wiem, gdzie upchnąć Kraszewskiego z Sienkiewiczem i Prusem do spółki. Chociaż oni to komerchę tłukli, więc to może raczej pseudoliteratura?
And the world began when I was born
And the world is mine to win.

10
Ja pierdzielę, Rubia, obyczaj to romans? Witki mi opadły. No właśnie: taki Prus. No romansidło dla bab. Piękny przykład Cerewna podała.
SĘK w tym, aby pisać tak, żeby odbiorca czytał trzy dni, a myślał o lekturze trzy lata.

Gatunki literackie i wyroby literaturopodobne - IV

11
Ja tam nie pierdzielę, bo mi nie wypada. Chciałam uprzejmie zauważyć, że jedynie wyciągam wnioski z klasyfikacji zaproponowanej przez Andrzeja. Do niego proszę się zgłaszać z dalszymi pytaniami. Może jeszcze by się coś znalazło, czego w ferworze nie zauważył :P

Zresztą, w sprawie obyczajówek przecież już udzielił odpowiedzi ;D
Ostatnio zmieniony pt 25 wrz 2015, 19:54 przez Rubia, łącznie zmieniany 2 razy.

13
Sęk w tym, żeby ironię dobrze napisać, :) Andrzejowi wyszło zacnie. :)

A na marginesie temat "obyczaj = romans" to materiał na inną dyskusję, bo to ciekawe zjawisko.
SĘK w tym, aby pisać tak, żeby odbiorca czytał trzy dni, a myślał o lekturze trzy lata.

14
Tak się gra, jak interlokutor pozwala - prawda to powszechnie znana i nie wymagająca uzasadnień. Niniejszym informuję, że poczucia humoru mam tyle, co anioł na cmentarnym nagrobku, a ponieważ temat kolejny raz rozwinął się w offtop, proponuję jednak wrócić do spraw zawartych w tytule.

Romans, obyczaj i inne gatunki - na tę dyskusję można założyć nowy temat.

15
Literatura dzieli się na 5 wielkich działów - tu uporządkowane w hierarchii
Prawie się zgadza, oprócz jednego słowa. "Wyroby literaturopodobne" dzielą się na 5 działów. Literatura nie zamyka się w gatunkach.
ludzie cywilizują się nagminnie, a ja wciąż jestem dziki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje o literaturze”