Za "Faktem":
Z danych opublikowanych przez magazyn "Wprost" wynika, że w 2024 r. kilku polskich autorów mogło przekroczyć granicę miliona złotych dochodu z książek. Informacje pochodzą z analizy BookScan Polska, przeprowadzonej przez Nielsen Book Services
10. Katarzyna Barlińska (Pizgacz, vel P.S. Herytiera) – 373 tys. 719,41 zł
Katarzyna Barlińska, pisarka romansów młodzieżowych, zdobyła popularność głównie dzięki swojej serii "Hell", opowiadającej o miłości i zawiłych relacjach między bohaterami. Jej książki, publikowane m.in. na Wattpadzie, cieszą się dużym zainteresowaniem wśród młodych czytelników. Choć nie osiągnęła jeszcze wielkich dochodów, jej prace są regularnie obecne w rankingach bestsellerów.
9. Maria Krasowska – 385 tys. 873,73 zł
Maria Krasowska to autorka literatury młodzieżowej, która łączy elementy fantastyki z przygodowymi historiami. Jej powieści, takie jak "Wyspa X" czy "Banda niematerialnych szaleńców", zdobyły rzesze młodych fanów. Krasowska jest także popularną youtuberką, co dodatkowo wpływa na rozpoznawalność jej twórczości wśród nastoletnich czytelników.
8. Weronika Marczak – 518 tys. 873,69 zł
Weronika Marczak, uznawana za jedną z najważniejszych postaci polskiej literatury młodzieżowej, zdobyła popularność dzięki serii "Rodzina Monet". Jej książki o miłości, dorastaniu i przyjaźni trafiły do serc nastolatków, co pozwoliło Marczak na zbudowanie solidnej pozycji na rynku.
7. Aleksandra Negrońska – 557 tys. 672,96 zł
Aleksandra Negrońska to autorka książek dla młodzieży, która zdobyła popularność dzięki serii "Students". Jej powieści poruszają tematykę bliską młodym czytelnikom – miłość, przyjaźń i wyzwania związane z dorastaniem. Negrońska stała się królową słodko-gorzkich romansów. Dzięki umiejętności przedstawiania emocji młodych ludzi, jej książki cieszą się dużym zainteresowaniem i regularnie trafiają do rąk nowych czytelników.
6. Barbara Supeł – 817 tys. 543,53 zł
Barbara Supeł to autorka książek dla dzieci, która zdobyła serca najmłodszych czytelników dzięki serii o Jadzi Pętelce. Jej publikacje charakteryzują się prostym językiem, który jest łatwy do zrozumienia dla małych dzieci, oraz krótkimi tekstami, co sprawia, że lektura jest przystępna nawet dla maluchów dopiero zaczynających swoją przygodę z książkami. Supeł wzbogaca opowieści o elementy aktywizujące, zachęcając dzieci do angażowania się w czytanie i odkrywanie nowych rzeczy.
5. Joanna Kuciel-Frydryszak – 914 tys. 977,17 zł
Joanna Kuciel-Frydryszak to dziennikarka i autorka literatury faktu. Jej książki, takie jak "Służące do wszystkiego" czy "Chłopki", poruszają ważne tematy społeczne, przybliżając losy niezwykłych postaci oraz realia minionych epok. Kuciel-Frydryszak zdobyła szerokie grono czytelników i liczne nominacje do prestiżowych nagród literackich.
4. Marta Galewska-Kustra – 1 mln 97 tys. 401,20 zł
Marta Galewska-Kustra to autorka książek dla dzieci, znana głównie z serii o Puciu. Książki te wspierają rozwój mowy i języka u najmłodszych, ciesząc się dużym uznaniem rodziców oraz pedagogów. Dzięki wysokiej sprzedaży jej książek Galewska-Kustra znalazła się wśród najbogatszych pisarzy w Polsce.
3. Andrzej Sapkowski – 1 mln 323 tys. 332,53 zł
Andrzej Sapkowski to twórca sagi o wiedźminie Geralcie z Rivii, która zdobyła międzynarodową popularność. Jego książki stały się podstawą dla gier komputerowych oraz serialu Netfliksa, co przyczyniło się do globalnego sukcesu.
2. Anita Głowińska – 1 mln 837 tys. 644,97 zł
Anita Głowińska jest autorką jednej z najpopularniejszych serii książek dla dzieci w Polsce – o Kici Koci. Mała kotka, która przeżywa rozmaite przygody, zdobyła serca najmłodszych czytelników i ich rodziców. Dzięki sukcesowi tej serii Głowińska zdołała osiągnąć przychody, które pozwoliły jej znaleźć się w czołówce najlepiej zarabiających pisarzy.
1. Remigiusz Mróz – 2 mln 15 tys. 103,94 zł
Remigiusz Mróz to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych współczesnych pisarzy kryminalnych w Polsce. Jego cykle o komisarzu Forście i prawniczce Joannie Chyłce zyskały ogromną popularność, a kolejne książki regularnie zdobywają wysokie miejsca na listach bestsellerów. Mróz to prawdziwy król kryminału, który nieprzerwanie rozwija swoją twórczość, co przekłada się na imponujące dochody.
Dodano po 7 minutach 11 sekundach:
Dość ciekawy ranking. 4 autorki młodzieżowe, 3 dziecięce, Sapkowski + Mróz i "Chłopki".
A na wery jakoś mało literatury dla młodszych.
Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
https://www.fakt.pl/pieniadze/10-najbog ... im/ke99vvb
TOP 10 2024 Najlepiej zarabiający autorzy
2Duży rozstrzał między pierwszym a dziesiątym miejscem. Dziwne, że oprócz Mroza nie ma autorów kryminałów. Chyba słabo się sprzedają. Ale coś mi tu nie pasuje. W maju ukazała się książka Bartosiaka "Zapiski w przededniu wojny" (nie czytałem), a doktóra nie ma na liście. Wydawać by się mogło, że straszenie wojną to chwytliwy temat. Na ludzi to już chyba nie działa. Może to i lepiej.
3Dopisek:
"Ranking „Wprost”opracowano go na podstawie danych z agencji badawczej Nielsen BookScan, które obejmują ok. 50 procent rynku książki i nie zawierają informacji od takich dużych sprzedawców jak Empik czy Bonito. Jak przypomina „Wprost”, treści umów pisarzy z wydawcami nie są znane i można było jedynie na podstawie praktyki rynkowej założyć, że najpopularniejsi twórcy otrzymują od 8 do 15 procent ceny okładkowej książki (a nie ceny hurtowej, jak w przypadku mniej znanych autorów). Zestawienie nie uwzględnia również szacunkowych dochodów ze sprzedaży praw do ekranizacji czy gadżetów."
"Ranking „Wprost”opracowano go na podstawie danych z agencji badawczej Nielsen BookScan, które obejmują ok. 50 procent rynku książki i nie zawierają informacji od takich dużych sprzedawców jak Empik czy Bonito. Jak przypomina „Wprost”, treści umów pisarzy z wydawcami nie są znane i można było jedynie na podstawie praktyki rynkowej założyć, że najpopularniejsi twórcy otrzymują od 8 do 15 procent ceny okładkowej książki (a nie ceny hurtowej, jak w przypadku mniej znanych autorów). Zestawienie nie uwzględnia również szacunkowych dochodów ze sprzedaży praw do ekranizacji czy gadżetów."
4Dziwi brak niektórych nazwisk, które się zwykle pojawiają, ale jak się zastanowić to "ma sens".
Książki dla dzieci się od dawna dobrze sprzedają.
"Chłopki" wydaje się znać dosłownie każdy.
A tymi różnymi młodzieżowymi seriami księgarnie są dosłownie wyplakatowane i najwyraźniej istnieją ku temu dobre powody.
Książki dla dzieci się od dawna dobrze sprzedają.
"Chłopki" wydaje się znać dosłownie każdy.
A tymi różnymi młodzieżowymi seriami księgarnie są dosłownie wyplakatowane i najwyraźniej istnieją ku temu dobre powody.
5Moja odpowiedź będzie trochę w temacie zarobków, z odchyleniem w stronę - czy zarobki pisarzy potwierdzają jakość tworzonej "literatury".
Moim skromnym zdaniem - nie, przynajmniej w przypadku książek Remigiusza Mroza.
Zdaję sobie sprawę, że moje zdanie to może być za mało, a więc niech przemówi pewna młoda dama, z ocenami której książek w pełni się zgadzam
Częściowo przeczytało mi się też książkę, która była jednym z pierwszych kryminałów wspomnianego autora, gdy jeszcze nie był taki sławny. Chyba chodziło o morderstwo w górach, aczkolwiek już wtedy zauważyło mi się, że autor ma tendencję do tego, by jego bohater - cywil pokonywał sam na raz dwudziestu agentów służb, co wyraźnie bawiło się z moją logiką w ciuciubabkę i skutecznie zniechęciło do kontynuowania lektury.
To tak nawiasem mówiąc.
Moim skromnym zdaniem - nie, przynajmniej w przypadku książek Remigiusza Mroza.
Zdaję sobie sprawę, że moje zdanie to może być za mało, a więc niech przemówi pewna młoda dama, z ocenami której książek w pełni się zgadzam

Częściowo przeczytało mi się też książkę, która była jednym z pierwszych kryminałów wspomnianego autora, gdy jeszcze nie był taki sławny. Chyba chodziło o morderstwo w górach, aczkolwiek już wtedy zauważyło mi się, że autor ma tendencję do tego, by jego bohater - cywil pokonywał sam na raz dwudziestu agentów służb, co wyraźnie bawiło się z moją logiką w ciuciubabkę i skutecznie zniechęciło do kontynuowania lektury.
To tak nawiasem mówiąc.
6Dzisiaj książki są miałką rozrywką. Jak wiele innych rozrywek. Tego chcą... chyba głównie wydawcy... ale zakładam, że w takim razie również czytelnicy (kupujący?). Ja to rozumiem - nie da się dużo sprzedawać i chcieć być elitarnym jednocześnie.
Mróz według mnie wypada akceptowalnie, jeśli chodzi o jakość czysto rozrywkowej w końcu literatury. Przynajmniej używa trochę więcej słów niż to absolutnie niezbędne. Np. u Bondy (której brak w 10 mnie bardzo dziwi zważywszy jej popularność) deszcz pada tylko, gdy ma fabularne znaczenie, jak pewien bardzo zjadliwy anonim skomentował kiedyś pod artykułem reklamującym jej najnowszą książkę.
A że to nie jest najwyższych lotów literatura, to imho logiczne. To jest produkt, komercha, pulpa.
Pod względem korelacji jakości i zarobków fenomenalnie wypada na tej liście według mnie tylko Sapkowski (a spoza niej - Tokarczuk). Mówię o fikcji dla nastolatków / dorosłych. O Jadzi Pętelce nie czytam
, na literaturze faktu się nie znam i nie potrafię jej ocenić w kategoriach jakościowych.
Mróz według mnie wypada akceptowalnie, jeśli chodzi o jakość czysto rozrywkowej w końcu literatury. Przynajmniej używa trochę więcej słów niż to absolutnie niezbędne. Np. u Bondy (której brak w 10 mnie bardzo dziwi zważywszy jej popularność) deszcz pada tylko, gdy ma fabularne znaczenie, jak pewien bardzo zjadliwy anonim skomentował kiedyś pod artykułem reklamującym jej najnowszą książkę.

Pod względem korelacji jakości i zarobków fenomenalnie wypada na tej liście według mnie tylko Sapkowski (a spoza niej - Tokarczuk). Mówię o fikcji dla nastolatków / dorosłych. O Jadzi Pętelce nie czytam

7Małe post scriptum do "Chłopek". Autorka rusza z pozwem przeciwko wydawnictwu, które sprzedało ponad 500 tys. egzemplarzy, ale widocznie nie pozwoliło jej godziwie zarobić. Podstawą pozwu ma być nieznana mi dotąd tzw. "klauzula bestselerowa". W sumie w rankingu podają, że osiągnęła w 2024 r. ok. 1 mln dochodu, a więc być może od egzemplarza dostawała nie więcej niż 2-4 zł.
https://www.money.pl/gospodarka/autorka ... 0736a.html
https://www.money.pl/gospodarka/autorka ... 0736a.html
8Głos poparcia dla autorki "Chłopek" ze strony innej autorki - Doroty Kotas + realia finansowe tej branży.
"Po 5 latach pracy w tej branży jadę na zmęczeniu i na niechęci wobec robienia tego dalej w takiej formie jak teraz. Powiem więcej: w ogóle nie chce mi się pisać. Samo pisanie oczywiście jest super – ale czy mam na to czas, żeby o wszystko walczyć vs. pracować i wydawać książki na wpół charytatywnie, po to, żeby inne osoby mogły na nich zarabiać, ale nie ja? Dołączyłam do Unii Literackiej i w pełni popieram działania podjęte przez Joannę Kuciel-Frydryszak. Mam nadzieję, że dostanie mnóstwo pieniędzy za swoją PRACĘ – zadeklarowała pisarka."
https://niestatystyczny.pl/2025/03/25/d ... na-vinted/
"Po 5 latach pracy w tej branży jadę na zmęczeniu i na niechęci wobec robienia tego dalej w takiej formie jak teraz. Powiem więcej: w ogóle nie chce mi się pisać. Samo pisanie oczywiście jest super – ale czy mam na to czas, żeby o wszystko walczyć vs. pracować i wydawać książki na wpół charytatywnie, po to, żeby inne osoby mogły na nich zarabiać, ale nie ja? Dołączyłam do Unii Literackiej i w pełni popieram działania podjęte przez Joannę Kuciel-Frydryszak. Mam nadzieję, że dostanie mnóstwo pieniędzy za swoją PRACĘ – zadeklarowała pisarka."
https://niestatystyczny.pl/2025/03/25/d ... na-vinted/