" Surrealista ... października bóbr , zęby chodnika jeżozwierz gołębiego Żbika... że też nie wystrzelali wszystkiego w sezonie. Posterunkowy dyrektorze proszę o poprawę tego błędu pomyłkowego ". Rózek Fizykalny. Nosorożec z rogiem nosorożca. " Ta czaszka nie jest tu przpadkowo".
Tak chyba, tak sądzę przynajmniej, najlepiej można wyrazić to o to chciałbym zapytać.
Właśnie w formie jednego z cytatów z cyklu utworów mojego autorstwa.
Rozpoczynając więc tym cytatem.
Chciałbym zadać forymowiczą parę pytań.
Czy wśród Was są surreealiści lub surrealistki, zajmujący się pisaniem tekstów o tej tematyce?.
Jeśli tak jest to jakimi pisarzami się inspirujecie?.
Kogo czytac, ?.
I przede wszystkim .
Czy byłaby możliwość aby przeczytać Wasze teksty?.
Podyskutować o nich?.
Czy mógłbym zapytać o Surrealistów?.
2Skorzystam z okazji i też zadam pytanie: Jak się ma, według Ciebie, surrealizm do ortografii? Wykluczają się?
I żeby było sprawiedliwie, to na jedno z Twoich odpowiem:
Polecam taki zbiorek:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/47631/przechodzimur
Swoją drogą: tę książkę zaliczono na tamtym portalu do fantasy albo SF. Tymczasem to czysty surrealizm. I tak to właśnie obecnie wygląda: surrealizm znajdziesz w najbardziej nieoczekiwanych miejscach, tylko pod przeróżnymi, zupełnie niepasującymi, nazwami.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
3Oczywiście, że nie.
Nic nie usprawiedliwi tekstu wadliwego pod kątem interpunkcyjnym lub ortograficznym.
Komentarz pisałem z telefonu w trakcie jazdy autem.
Naturalnie, nie ja prowadziłem.
Przeczytałem go przed chwilą wychwyciłem błędy.
Kogo czytać?.
Wiem nie podałem konkretnych nazwisk.
Choćby : Jose Saramago, Franz Kafka, Antonin Artaud, Louis Aragon Benjamin Peret.
Książka do, której wstawiłeś link ..
Na pewno nie jest to pierwszy przypadek, kiedy napotykam się na publikację czysto Surrealistyczną.
W tym sensie w jakim ją umieszczasz, już wcześniej widziałem podobne.
Podobne gdzie surrealizm nie został wychwycony, nie został jako surrealizm zaklasyfikowany.
Czytałem opis tej książki.
Być może kupię.
Dzięki za polecenie.
Nic nie usprawiedliwi tekstu wadliwego pod kątem interpunkcyjnym lub ortograficznym.
Komentarz pisałem z telefonu w trakcie jazdy autem.
Naturalnie, nie ja prowadziłem.
Przeczytałem go przed chwilą wychwyciłem błędy.
Kogo czytać?.
Wiem nie podałem konkretnych nazwisk.
Choćby : Jose Saramago, Franz Kafka, Antonin Artaud, Louis Aragon Benjamin Peret.
Książka do, której wstawiłeś link ..
Na pewno nie jest to pierwszy przypadek, kiedy napotykam się na publikację czysto Surrealistyczną.
W tym sensie w jakim ją umieszczasz, już wcześniej widziałem podobne.
Podobne gdzie surrealizm nie został wychwycony, nie został jako surrealizm zaklasyfikowany.
Czytałem opis tej książki.
Być może kupię.
Dzięki za polecenie.
4Witam. Obiturianci. Weronika Stencel.
Opis.
„Obiturianci” to historia pełna psychologicznych wątków o zmaganiach bohaterów z lękami i samokrytyką, pełna klaunów, błaznów i surrealistycznych obrazów. Inspiracją do stworzenia Bebonów były m.in postacie Din Dona, Grimaldiego, szwajcarskiego Grocka czy tancerze z baletu triadycznego Oscara Schlemmera. W książce znajdują się także ilustracje Weroniki Stencel – poznajemy ministra Prztuśnego, Jarmarcznego Boksera, Damę Pieskową, Bebona Gruchatego i wielu innych. Portrety są utrzymane w stylu humorystyczno-surrealistycznym.
Opowieść o istotach, które żyją „pomiędzy” życiem a śmiercią, chroniąc ludzi przed niespodziewanym losem. Przypadek sprawia, że brzuchomówca Ripert połyka ich i więzi wewnątrz siebie, zderzając ich obecność z własnym wstydem. Na drugim biegunie są wyobrażeni przez niego Bebonowie – groteskowe postaci, które lękają się śmierci i organizują festyn dla głupców w Kiszonym Miasteczku.
Pozdrawiam.
Opis.
„Obiturianci” to historia pełna psychologicznych wątków o zmaganiach bohaterów z lękami i samokrytyką, pełna klaunów, błaznów i surrealistycznych obrazów. Inspiracją do stworzenia Bebonów były m.in postacie Din Dona, Grimaldiego, szwajcarskiego Grocka czy tancerze z baletu triadycznego Oscara Schlemmera. W książce znajdują się także ilustracje Weroniki Stencel – poznajemy ministra Prztuśnego, Jarmarcznego Boksera, Damę Pieskową, Bebona Gruchatego i wielu innych. Portrety są utrzymane w stylu humorystyczno-surrealistycznym.
Opowieść o istotach, które żyją „pomiędzy” życiem a śmiercią, chroniąc ludzi przed niespodziewanym losem. Przypadek sprawia, że brzuchomówca Ripert połyka ich i więzi wewnątrz siebie, zderzając ich obecność z własnym wstydem. Na drugim biegunie są wyobrażeni przez niego Bebonowie – groteskowe postaci, które lękają się śmierci i organizują festyn dla głupców w Kiszonym Miasteczku.
Pozdrawiam.