Sytuacja książki i wydawnictw w czasach pandemii

1
Mam takie pytanie z natury trudnych. Przymierzam się do zaatakowania wydawnictw nowymi propozycjami (obyczaj i kryminał). Jak waszym zdaniem wygląda obecnie sytuacja na rynku wydawniczym? Czy faktycznie rynek się skurczył i szansę na wydanie mają tylko autorzy z tzw. bieżącego teamu wydawnictwa i to najlepiej ci pewniacy? Czy wydawnictwa biorą nowych autorów? O debiuty wole nawet nie pytać, bo tu zakładam tez nie jest ciekawie.
Wojciech Kulawski - strona autorska: http://wojciechkulawski.pl

3
qla, jak ktoś właśnie podpisał umowę to Ci powie, że jest ok, jak bezskutecznie czeka na odpowiedź wydawców to, że jest trudno. Jedyna rada - musisz spróbować. Trzymam kciuki.
Prawdą jest, że wydawcy cieli plany wydawnicze, niektórzy też zmieniają profile.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

4
Od znajomych pracujących w wydawnictwach wiem, że bywa naprawdę bardzo różnie. Niektórzy cięli plany wydawnicze i na tym się zatrzymali – wydają mniej i wolniej. Inni początkowo plany wydawnicze cięli, a później stwierdzili, że w sumie w pandemii jakoś trzeba żyć i wszystko to, co zastopowali wcześniej, pchną na ten rok, więc mają ogromny rozgardiasz organizacyjny i myślę, że można powiedzieć, że są przeładowani pracą.
Dwie znajome osoby przy tym debiutują, więc to nie tak, że się nie da i kropka. Może po prostu niektóre wydawnictwa będą mniej chętne do współpracy niż inne albo książkę do wydania wcisną w plan wydawniczy sporo później, niż działoby się to normalnie.
Najlepiej próbować – w tym przypadku naprawdę nie ma lepszej rady. ;)
Taka już robota pisarza, że jak siedzi i patrzy za okno, to najpewniej pracuje. ~ Ktoś kiedyś w Internecie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje o literaturze”