Technikalia

1
kieeeeedyś był taki temacik:
http://weryfikatorium.pl/forum/viewtopic.php?t=15118

więc teraz rzeczony eksperyment i pytanie: widać płeć narratora czy nie widać?

TEKST TUTAJ:

http://www.weryfikatorium.pl/forum/view ... hp?t=17888
Galla pisze: Ciekawe wyzwanie, może by zrobić tak - chętny wysyła tekst do Ithi, ona go wstawia, reszta ocenia - czy napisał mężczyzna, czy kobieta?
o, świetny pomysł!
ale dodajmy warunek - muszą być z erotyką :) (a co!)
Ostatnio zmieniony śr 30 gru 2015, 22:56 przez ithi, łącznie zmieniany 2 razy.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

2
Pierwsze wyzwanie, które mi się podoba :) Jeśli, prócz warunku wystąpienia erotyki, będzie dowolność gatunkowa, to może nawet się skuszę. Pytanie tylko, czy chodzi o płeć narratora czy autora? Odczytywanie drugiego, bez względu na zastosowany rodzaj męski /żeński /nijaki w narracji wydaje mi się ciekawsze.
"Kiedy autor powiada, że pracował w porywie natchnienia, kłamie." Umberto Eco
Więcej niż zło /powieść/
Miłek z Czarnego Lasu /film/

3
Pewnie, że dowolnosć gatunkowa.
Chodzi o to jak bardzo płeć autora determinuje narrację. Płeć narratora powinna być "ukryta" - mamy wtedy mniej sugestii. Chociaż...
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

4
Ja jeszcze w kwestii formalnej :)
Proponuję, żeby autorzy sami się ujawniali po kilku(nastu) odpowiedziach, wg własnego uznania.
gosia

Obrazek

5
ithilhin pisze: Chodzi o to jak bardzo płeć autora determinuje narrację. Płeć narratora powinna być "ukryta" - mamy wtedy mniej sugestii. Chociaż...
Właśnie niekoniecznie, płeć narratora może być sugestią, ale też zmyłką. Dla mnie ciekawe w tym eksperymencie jest to, czy rzeczywiście okaże się, że kobiety piszą w tak skrajnie różny sposób, że to od razu widać, bez względu na stosowane zabiegi narracyjne, stylistyczne itp.
Proponuję też wydzielić wątek na kwestie techniczne i drugi na teksty.
"Kiedy autor powiada, że pracował w porywie natchnienia, kłamie." Umberto Eco
Więcej niż zło /powieść/
Miłek z Czarnego Lasu /film/

6
Aktegev pisze:Proponuję też wydzielić wątek na kwestie techniczne i drugi na teksty.
Hmm. A może zrobić podforum w konkursach? wtedy można by teksty w oddzielnych wątkach, kwestie techniczne w oddzielnym....
co myślicie?
gosia

Obrazek

7
To może raczej jak w Dzikości umysłu: teksty i komentarze. Luźne, bez wyraźnych podziałów na jakieś kategorie. I całość pasuje mi bardziej do Jak pisać.
Ostatnio zmieniony śr 30 gru 2015, 22:14 przez Rubia, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

8
Zastanawiam się, czy takie pisanie nie będzie trochę odbiegać od rzeczywistości. Autor będzie chciał zmylić resztę i zacznie wplatać elementy kobiece/męskie, a nie będzie naturalny.

Proponowałbym wrzucanie fragmentów (dowolnych) z książek (wiadomo, bez czegoś, co każdy od razu rozpozna) - po kilku odpowiedziach ujawniamy autora/autorkę.

9
No to wydzielone podforum. Tu sprawy techniczne.
Zagadki i eksperymenty można w nowych wątkach.
Można wysyłać do mnie, będę w opisie tematu oznaczała czy eksperyment (twórczość własna) czy zagadka (cytat).
gosia

Obrazek

10
Zastanawiam się, czy takie pisanie nie będzie trochę odbiegać od rzeczywistości. Autor będzie chciał zmylić resztę i zacznie wplatać elementy kobiece/męskie, a nie będzie naturalny.
To chyba nie jest problem. Autor musiałby znać przepis na męskość/kobiecość tekstu - a my zastanawiamy się, czy coś takiego rzeczywiście istnieje. Ale pomysł z wrzucaniem fragmentów książek też fajny.

11
Aha - w ocenach i dywagacjach może dodajmy też czy mówimy o płci narratora czy autora.
czyli na przykład (w uproszczeniu): narrator jest kobietą, ale myślę, że pisał to mężczyzna - będzie chyba czytelniej.
gosia

Obrazek

12
Gosik, akurat Ty tak piszesz, że choćbyś stworzyła narratora drwala troglodytę :D i tak to będzie najbardziej kobiecy, delikatny i wrażliwy drwal troglodyta ever :P
I poznam, że to Ty :)

A co do tego problemu, pamiętam (i do końca życia nie zapomnę), jak mnie wszyscy ocenili (Dwa księżyce). To było genialne (stwierdzam z perspektywy czasu), bo otwarło mi oczy na ten problem. I chyba coś z nim jednak zrobiłam ;)
Teraz noszę się z pomysłem napisania obyczajówki z taką właśnie zmienną narracją (k/m) i chyba jedyne rozsądne wyjście, to dać to do przeczytania jakiemuś bardzo męskiemu facetowi, żeby przeczytał (pewnie się skrzywi w trakcie) i orzekł, czy się identyfikował z męskim bohaterem :)

13
Augusta pisze:najbardziej kobiecy, delikatny i wrażliwy drwal troglodyta ever
czuły barbarzyńca :P
Augusta pisze:hyba jedyne rozsądne wyjście, to dać to do przeczytania jakiemuś bardzo męskiemu facetowi
No tak, ale pod warunkiem, że chcesz aby bohater był właśnie taki - czyli "najbardziej męski". Jak potrzebujesz innego, to zapewne trzeba by poszukać "odpowiednika".
W sumie to tez jest metoda.
Poza tym te dywagacje pod tekstami są bardzo ciekawe i pouczające.
Liczę na rozwój naszej zabawy.
I wydaje mi się, że erotyka jest ciekawym kryterium na pokazanie różnic w patrzeniu.
Ale możemy potem rozbudować eksperymenty - drugim takim ciekawym tematem wydaje mi się walka.
gosia

Obrazek

14
ithilhin pisze:No tak, ale pod warunkiem, że chcesz aby bohater był właśnie taki - czyli "najbardziej męski". Jak potrzebujesz innego, to zapewne trzeba by poszukać "odpowiednika".
To nie kwestia, czego ja chcę ;) tylko czego oczekują czytelniczki (a one raczej oczekują męskich facetów - IMHO).

15
Augusta pisze:To nie kwestia, czego ja chcę tylko czego oczekują czytelniczki (a one raczej oczekują męskich facetów - IMHO).
Pewnie. Męskich, honorowych i do tego czułych. I wiernych rzecz jasna. I przystojnych. I oczywiście bogatych. Poza tym arystokratyczne pochodzenie mile widziane.
O czymś zapomniałam?
gosia

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eksperymenty literackie”